Před 200 lety byla objevena Antarktida. Jaká tajemství skrývá kontinent věčného ledu?

V lednu 1820 byla poprvé spatřena Antarktida. Kontinent větší než Evropa není dodnes příliš prozkoumán, takže jej zahalují tajemství.

Bájná Terra Australis

O bájném „jižním kontinentu“ psal už antický filosof Aristotelés ve 4. století př. Kr. Zmiňoval se o něm rovněž Klaudios Ptolemaios (85–165) a představa byla živá i ve středověku, a to i díky cestopisům Marca Pola. Po rozlehlé jižní zemi (Terra Australis), která prý údajně měla skrývat obrovské bohatství, pátrali námořníci od 16. století, ale nacházeli pouze ostrovy v Pacifiku (Tichý oceán). Teprve 28. ledna 1820 byla Antarktida spatřena ruskou výpravou, které se ale kvůli ledu k pevnině vůbec nedostala.

Antarktida jako největší poušť světa

Antarktida je po podepsání Antarktické smlouvy, která vstoupila v platnost 23. června 1961, nadnárodním územím, jež nikomu nepatří a je určeno pouze pro vědecké účely. Možná vás překvapí, že se také jedná o největší poušť světa, ačkoli je tento primát obvykle přisuzován Sahaře (9,1 milionů km2). Antarktida ovšem měří 14,2 milionů km2. Poušť se definuje jako neúrodná oblast, která trpí nedostatkem vody, což platí i pro tzv. polární pouště, kde je voda převážně vázána v ledu a sněhu.

Mohlo by vás zajímat: v tomto ohledu je druhou největší pouští Arktida (13,9 km2), což na druhou stranu není kontinent. Zatímco Antarktida je pevnina, Arktidu tvoří pouze zamrzlé moře.

Dobývání Jižního pólu

Od 20. století začal boj o dobytí jižního pólu Země, což nebylo samozřejmě jednoduché. Vždyť hovoříme o místě, kde byla na stanici Vostok v roce 1983 zaznamenána nejnižší teplota na Zemi (-89,2 °C) a kde vítr v některých místech dosahuje až 320 km/h. Boj každopádně vyvrcholil v roce 1911, kdy se mezi sebou utkaly výpravy Roalda Amundsena a Roberta F. Scotta. Jižní pól nakonec dobyla první výprava, a to 14. prosince 1911. Scott a členové jeho expedice jej dosáhli až 18. ledna 1912 a navíc zahynuli na cestě zpět hladem, zimou a vyčerpáním.

Mapa Antarktidy bez ledu z 16. století?

Vědci se shodují na tom, že Antarktidu pokrývá led a sníh miliony let. Nicméně některé staré mapy ukazují údajně něco jiného. Mezi ně např. patří i mapa světa osmanského admirála a kartografa Piri Reise z roku 1513, který přiznal, že při své práci používal starší podklady. Problém je, že se zachovala pouze jedna třetina. Podle některých však ukazuje část Antarktidy, která není celá pokrytá ledem a sněhem. Objevily se tak spekulace, že byl tento kontinent domovem zmizelé starodávné civilizace.

Gigantická jeskyně a rezervoár teplé vody

V nedávné době učinili vědci v Antarktidě dva dosti zajímavé objevy. Prvním z nich byla gigantická jeskyně v ledovci Thwaites na západě kontinentu. Velká je přitom 45 km2, tedy skoro jako Praha, a výška dosahuje 300 metrů. Ve východní části Antarktidy bylo zase objeveno pod povrchem velké množství teplé vody, která by tu teoreticky být neměla. Globální oteplování jej přitom způsobit nemohlo, protože se voda nachází daleko ve vnitrozemí. Může jít tedy o projev hydrotermální energie, ale kdo ví.

Tajemní živočichové a částice

V drsných podmínkách Antarktidy nežije mnoho velkých živočichů. Jedná se maximálně o tučňáky a rypouše sloní. Jenže na některých místech se vyskytují i drobné rostliny, které hostí řadu bezobratlých drobečků. Navíc v množství, které je dosti atypické. Na 1 m2 jich žijí miliony. Ještě záhadnější je ovšem to, co se odehrává pod povrchem. NASA v rámci experimentu ANITA objevila neznámá vysokoenergetické částice, jež vystřelují vzhůru ze Země. Že by revoluce ve fyzice?

Tajná nacistická základna

Už desítky let se spekuluje o tom, že Antarktida ukrývá, nebo minimálně ukrývala tajnou nacistickou základnu. Funkcionáři NSDAP se skutečně domnívali, že tento kontinent může být ztracenou Atlantidou a možná se tu skrývají vyspělé technologie. Dokonce do Antarktidy vyslali několik expedic, přičemž západ kontinentu byl nazván Neuschwabenland. Zde prý měla také vzniknout tajná „Základna 211“, ve které měly probíhat tajné experimenty. Spíše jde ale konspirační teorii.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Operace Highjump. Americké námořnictvo hledalo v Antarktidě tajnou nacistickou základnu

Nejen základna v Arktidě. Existuje mnoho dalších tajemných nacistických staveb!