Čína banuje nového úhlavního nepřítele. Je jím animovaný Medvídek Pú, prý se podobá prezidentovi

Čína je od nás sice daleko, ale úplně ignorovat tamní dění se nevyplácí. Mezikontinentální balistická střela je na Hradčanech z Pekingu za půl hodiny a čínského prezidenta v zemi jedné vládnoucí strany dokáže popudit i absurdní maličkost. K nepochopení tady mají ale víc věcí – třeba seznam žen, vhodných k otěhotnění.

Čína banuje nového úhlavního nepřítele. Je jím animovaný Medvídek Pú

Ještě než začali ve Wu-chanu kuckat kvůli pandemii koronaviru, který zatím vyvolal víc sebevražd hysteriků po celém světě, než kolik regulérně zahubil lidí, řešila Čína naprosto zásadní témata. Třeba úplnou likvidaci arci-nepřítele prezidenta Xi Jinpinga. Kdo by to tak mohl být? Pokud pokukujete směrem k Tchaj-wanu, jste protentokrát vedle. Jeho osobní nemesis a nejhorší politický protivník pravda nepatří k nejbystřejším, má upatlané packy od medu a i když nosí rudé tričko, o komunismu ví kulové. I tak je ztělesněné zlo, proti kterému se bojuje na všech frontách. Je jím Medvídek Pú.

Rudá knížka a hrnec medu

Těžko říct, koho to napadlo jako prvního. Ale ano, animovaný medvěd z dětských pohádek je čínskému prezidentovi svým vzhledem trochu podobný. Když v roce 2013 vyrazil Xi Jingping na rande s Barackem Obamou, někdo k tomu vystřihl animaci, jak jde na špacír Pú s Tygříkem. Trefa. A pak ještě jednou, v kombinaci Pú a Oslík, kde ospalého a depresivního ušáka ztvárnil japonský premiér. Byla to sranda. Jenže Peking humor nechápe. A tak udělali to, co komunisté umí nejlíp. Tedy skoro nejlíp, animovaná postavička totiž do převýchovného tábora nemohla nastoupit. A tak aspoň vymazali Medvíka Pú z historie.

Kompletní cenzura jeho ztvárnění, zrušení jeho ikonek ve znacích zpráv, zablokování jeho obrázků na internetu. Celé oddělení čínské kyber-šikany a státní cenzury se pustilo do prohledávání diskuzních vláken a běda, kdo by tohohle tvora slůvkem zmínil. Na to, že je Medvídek Pú smyšlenou postavičkou, která si nikdy nepotřásla rukou s Dalajlámou, nehorovala za svobodný Tibet nebo neupozorňovala na obchod s lidskými orgány, se stala tím nejnenáviděnějším tvorem. Američané s Tygříkem problém nejspíš nemají, ale kdo ví. Třeba už taky v oranžovém županu sedí někde v Guantanámu.

Čína banuje nového úhlavního nepřítele. Je jím animovaný Medvídek Pú

Tak to je on. Obrázek, který dostal nevinného Medvídka Pú černou listinu Pekingu.

Najděte si samici k páření!

Říká se, že děti jsou naše budoucnost. Čína, po desetiletí udržující nařízení o regulaci populace už to taky pochopila, a oficiální politiku jednoho dítěte zrušila. Jenže co se nestalo? Obyvatelé, kteří nedávno ucítili závan prosperity a luxusu života ve střední ekonomické třídě se teď už „množit“ nechtějí vůbec. Situace tak začíná nabývat opačného a pro Peking nelichotivého extrému, protože někdo musí na ty generace důchodců jednou živit. Není jasné, jestli k tomu vznikl nějaký oficiální vládní plán, ale minimálně už existuje Seznam. Co to?

Ano, seznam „plodných a svobodných žen odpovídajícího věku“. Prostě list Breed-Ready, k otěhotnění připravených samic. V roce 2019 ho náhodou vyšťoural nějaký holandský ajťák, co byl v Číně na stáži. S jeho nalezením prý neměl ani moc práce. V katalogu 1,8 milionu samic s chovným potenciálem (protože tohle má do nějaké dobrovolné seznamky vážně daleko) nechyběly ani osobní údaje, telefonní čísla a adresy. Je záhadou, kdo a proč takový seznam vůbec vytvářel, ale je to do krajnosti podezřelé. Samozřejmě, že ženy v něm uvedené teď o nápadníky nouzi nemají, i když o tuhle pozornost asi nestojí.

Medicína jede na 200 %

Vybudovat nějaký pokrok, zvládnout průlom ve vědeckém bádání, to je běh na dlouhou trať.  Vložené investice se zhodnotí až po letech, navíc je k tomu třeba svobodného myšlení. Takže celkem nic, co by se dalo plánovat v rámci Pětiletek. Přesto se Čína vytrvale drží na samé světové špici medicíny. Za posledních 5 let vyvinula 1622 druhů nových léků. Paráda, pukrle, potlesk. Ale co to? Když se v zahraničních lékařských institucích snažili dopídit toho, kde že ty zázračné léky jsou, zjistili nepříjemnou skutečnost.

Čína má pravdu na háku a vývoj medikamentů frčel jen podle tabulek centrálního plánování. Z těch 1622 nových léků bylo přes 80 % podvodem na lidech. Nebyly řádně testovány, ozkoušeny, do-vyvinuty. Někdy to byly jen ty staré léky v novém balení, jindy zase jen placebo nebo cukrové pilulky. Vláda prostě zahlásila, kolik se má vytvořit nových léků, a čínská farmak-lobby se o to postarala. Zdravější tu ale nikdo není. Je to prostě pořád země, kde včera znamená popozítří.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Čína kupuje celý svět. Světová velmoc sponzoruje nebo vlastní všechno kolem a kupuje si i nás a naše dluhy

Severní Korea: cenzura každého slova, uctivý postoj před sochami diktátorů a další střípky ze socialistického ráje