JAK A ČÍM PŘEMEK PODLAHA ZMĚNIL ČECHY?

Smontujte, natřete, přibijte, vyleštěte, hnojte, pěstujte, zazimujte… Tahle slova zesnulý král všech kutilů Přemek Podlaha za víc než 39 let svojí kariéry opakoval mnohokrát. Teď je král mrtev, ať žije král!

Duchovní otec receptáře, zvídavý moderátor, který rád zkoušel rady, které mu diváci do jeho pořadů posílali. Tak všichni znali Přemka Podlahu, který zemřel 23. prosince 2014 ve svých 76 letech po těžké nemoci. Nejdřív se spekulovalo o potížích se srdcem, poté o rakovině. Ať už pravda byla jakákoli, Přemkovi se nedá upřít dlouhá kariéra, která odstartovala velmi brzy po ukončení studií na filozofické fakultě. Leckdo by mu ji mohl závidět!

Znají jenom pamětníci

V zemědělské redakci Československé televize Podlaha uváděl pořad Zemědělský magazín. Tenkrát se psala šedesátá léta 20. století. Od roku 1975 se podílel na tvorbě jisté televizní soutěže, která taktéž měla k zahrádkaření a kutilství velmi blízko. No, a Přemkovi to vlastně už zůstalo.

Legenda začíná

Od roku 1987, kdy se v České televizi objevil velmi populární pořad Receptář, udělil svým divákům miliony rad a tipů do domácnosti a zahrady. Jeho recepty pro všechny zručné zkoušeli i ti, kdo si neuměli přibít na stěnu ani obrázek. Staří, mladí, muži, ženy, děti… Na tom nic nezměnil ani přesun z jedné televize do druhé, tedy změna zaměstnavatele. A přesně v tomhle byla Podlahova síla. Svým přístupem a ochotou vyhledávat a předávat rady, ovlivnil český národ a postavil se tak na pomyslnou špici kutilské hierarchie.

Budou jiní, ale…

I když našinci vždycky patřili mezi kutily, nikdo jim nestál v čele. Než se objevil Přemek. Obnovil víru ve stará dobrá řemesla a šikovné české ruce a docela přirozeně se stal vůdcem, který se díky své oblíbenosti držel tolik let na televizních obrazovkách. I kdyby ho někdo neměl rád, musí uznat, že po něm v tomto směru zůstane prázdné místo. Ale jeho zaručené rady žijí dál. Jako poselství.

V Receptáři ho nahradil bývalý televizní moderátor Saša Hemala. Volba to není špatná, ale pochopitelně Přemek byl jenom jeden. Ten už teď „tam nahoře“ dělá společnost dalším slavným osobnostem, které v loňském roce opustily tento svět. Petr Hapka, Václav Sloup a Pavel Landovský. I těch je sakra škoda!

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hapka a spol. Kdo nám bude chybět?

Chuck Noris. Fenomén, co pobláznil svět