Hapka a spol. Kdo nám bude chybět?

Úmrtí velikánů. Tak by se tak shrnout rok 2014. Česká hudební a filmová scéna letos přišla o velké osobnosti. Václav, Pavel a Petr. Tyhle borce nikdo nenahradí!

Říká se, že škoda není ničeho – jen lidského života. Tento rok je „té škody“ požehnaně, bohužel. Kdo odešel do hereckého a hudebního nebe? Po tom tu zůstane nesmazatelný odkaz a kulturní dědictví? Tři velké osobnosti, tři osudy, tři velké poklony. Komu?

Václav Sloup

19. července ve věku 78 let zemřel divadelní a filmový herec Václav Sloup. Všichni si ho pamatujeme jako Mažňáka ze Záhady hlavolamu (1969) a údržbáře Zedrala ze šestidílného seriálu Křeček v noční košili (rok 1987).

Když nám ještě mlíko teklo po bradě, hrozně jsme se báli jeho ďábelského smíchu! Zahrál to skvěle! I řidič Čahoun z filmů Na pytlácké stezce (1978) a Za trnkovým keřem (1980) měl úroveň! A co teprve traktorista z Chalupářů (1975)? Vašek nás už od dětství moc bavil!

Za co před ním smekáme? Kde byl on, nuda rozhodně nehrozila.

Pavel Landovský

Nadaný herec, dramatik, signatář Charty 77 a velký kamarád Václava Havla Pavel Landovský opustil svět 11. října ve věku 78 let. Málokdo ví, že se čtyřikrát marně pokoušel dostat na DAMU. Neúspěch ho nezlomil. Z traktoristy se stal velký pan herec, který se nesmazatelně zapsal do českého kulturního dědictví.

Za co před ním smekáme? Světácký výraz a osobité ztvárnění velitele Halušky ve filmu Černí baroni z roku 1992 zapříčinilo, že dodnes všichni citují památnou hlášku: „Čo bolo, to bolo. Terazky som majorom.“ Tohle nezestárne ani za dalších 10 let… Tak schválně, podědí to i děti našich dětí?

Petr Hapka

Hudebníka, skladatele, dirigenta a zpěváka Petra Hapku znají snad i děti v mateřské školce. Odkaz, který tu zanechal po své smrti 25. listopadu, kdy podlehl Alzheimerově chorobě ve věku sedmdesáti let, je rozsáhlý.

Ale nám je nejbližší skladba S cizí ženou s cizí posteli, Dívám se dívám, Bude mi lehká zem, nebo filmová hudba ke kultovnímu snímku Copak je to za vojáka (1987) či Krakonoš a lyžníci (1980). Petrova tvorba? Kvalitní. A celý svět nám ji může závidět.

Za co před ním smekáme? Že do hudebního nebe neodešel bez boje a že se o svoje geniální hudební nadání podělil s námi ostatními.

Takže, chlapi, klaníme se a děkujeme! R.I.P.

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

7 přísloví, které si vykládáme jinak a dobře nám tak

Největší hudební odpady roku 2014