7 přísloví, která chápeme jinak a dobře nám tak

Čeština je jazyk košatý a na přísloví není skoupá. My ale některá z nich zkrátka chápe jinak. Líp!

Přisloví, co chápem jinak

2x měř, jednou řež

Nesmysl. Podle nás to bylo vždycky naopak. Jen z toho pak někdo záhadným způsobem udělal přísloví o rozmýšlení. My když přeříznout, tak minimálně 2x.

Boží mlýny melou pomalu, ale jistě

Ponechme stranou Boha. Podle nás zkrátka v naší zemi melou úplně jiný věci. Ani ty mlýny nejsou co bývaly! Stačí si pustit večerní zprávy.

Co tě nezabije, to tě posílí

Upřímně: Neumíme si představit, že kdyby nám někdo vypíchl oko, že na to umřeme, nebo že nám potom bude nějak extra líp, nebo budeme dokonce silnější. Ale proti gustu…

Díra – nedíra, furt se natírá

Tohle má prý co do činění s prací. Blbost! Netradičním sexuálním praktikám dáváme vždycky zelenou (nebo jakou to chcete natírat).

Hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere

S první části ještě jakž takž umíme souhlasit (teda když pomineme ženské pokolení – u něj je dobře, když dává), ale proč by měl být hloupější, kdo nebere? Známe dost smažek na to, abychom věděli, kde leží pravda.

Jak si kdo ustele, tak si lehne

Samozřejmě že ten kdo si lehne bez stlaní, se vůbec nemusí vyspat špatně. Obzvláště tohle pravidlo platí pro páteční večery/sobotní rána. To kolikrát ani nevíme, jak jsme si lehli, natož jestli jsme stlali.

Kunda sem, kunda tam

Pokud je to přísloví, tak zaručeně to nejnovější! Ne nebojte se, nehodláme nic dlouze rozebírat a řešit. Prostě kunda sem a hotovo!

Český jazyk obsahuje přísloví víc než 200 a spousta z nich se nechá vykládat různými způsoby. Přidáte nějaké další?

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Top 13 smrtících hlášek z fitka

7 důvodů, proč je fajn být bezdomovcem