Chuck Norris. Fenomén, co pobláznil svět. Jak to vzniklo?

Zná ho celý svět. Jeho jméno dnes skloňujeme na každém rohu. Ale kdo je vlastně doopravdy Chuck Norris? Jak vznikly vtipy na jeho osobu?

Chuck Norris

Ještě předtím, než se stal fenoménem díky nekonečeném moři vtipů o něm samotném, jsme ho znali hlavně jako nezničitelného Walkera, Texas Rangera. Mnozí si vzpomenou na nezapomenutelné reklamy na posilovací stroj Total Gym nebo na řadu akčních béčkových filmů. Co ale zapříčinilo, že se stal Chuck Norris předmětem dlouhého řetězce šprýmů? A jak se o to sám Chuck zasloužil?

Chuck Norris jako první džob rozvážel a házel lidem noviny. Nikdo nepřežil.

Před několika lety si jeden blogger v Americe na svých stránkách začal utahovat ze svalovců ve filmech. Jeho posměšné narážky byly zaměřené přavážně na adresu Vina Diesela. Postupem času, i za přispívání čtenářů, se však začaly množit příspěvky k Chucku Norrisovi. Narážely na jeho herectví – neherectví, jeho tvář bez mimiky nebo na jeho kop z otočkou, kterým nakonec vždy uzemní soupeře. Postupem času se tak stal Chuck číslem jedna ve vtipech na jeho osobu. Toto samozřejmě neuniklo pozornosti Chucka Norrise a ten reagoval podáním žaloby na správce a majitele stránek. Potom se ale cosi změnilo, po nějaké době byla žaloba stažena a samotný Chuck začal šíření fám o sobě samém tolerovat. Proč také ne, vždyť ho žádná z nich nepomlouvá, naopak Chucka popisují jako nadčlověka, který dokáže téměř cokoliv.

Když se Chuck Norris narodil, jediný, kdo plakal, byl doktor.

Zlí jazykové tvrdí, že Chuck Norris je dnes starý a jako herec také za moc nestojí. Ať je pravda jakákoliv, jeho úspěchy obyčejné nejsou. Narodil se roku 1940 a jeho otec byl americký indián a matka Irka. To vysvětluje Chuckovu ojedinělou visáž. Vyrůstal v Kalifornii, v osmnácti letech narukoval k americkému letectvu a byl odvelen do Koreji, kde začal studovat různé druhy bojových umění, zejména místní tae-kwon-do.

Když byl z armády propuštěn, založil poblíž Los Angeles v roce 1962 školu karate, která získala veliký věhlas. Postupně se talentem i náročným tréninkem vypracoval až k černému pásu v karate a hnědému pásu v judu. Roku 1968 se stal mistrem světa v karate ve střední váze a tento titul pak šestkrát obhájil až do roku 1974, kdy se rozhodl odejít z profesionálního sportu.

Chuck Norris za žádnou svou akční roli nikdy nezískal Oskara – protože to nehraje.

Poprvé se objevil na plátně ve filmu Cesta Draka z roku 1972, kde byl hlavní hvězdou Bruce Lee. Byla to Chuckova první a zároveň poslední záporná role. Od té doby byl vždy tím ‚hodným‘ on. Poté už následoval seznam filmů, které v nás dnes vzbudí úsměv a nostalgii, jako Osamělý vlk McQuade, Delta Force nebo Sám proti terroru. Nejikoničtějším hrdinou je však Cordell Walker ze seriálu Walker, Texas Ranger, který se stal pilířem televizní zábavy snad v každé domáctnosti.

Bůh věří v Chucka Norrise. Chuck Norris taky.

Chuck Norris napsal celkem šest knih, pravidelně přispívá do několika novin a aktivně bojuje za kulturu a morálku v Americe. Jeho nadace Kickstart Kids nabízí bojové sporty dětem a propaguje na školách program proti drogám. Chuck sám finančně pomáhá a zajišťuje umožnit vzdělání dětem, které by jinak skončily na ulici. Otevřeně podporuje republikány, neboť je vyznavačem tradičních hodnot. Snad nikdo si o něm nemůže pomyslet nic špatného, vždyť jeho snahy a charakter z něj činí opravdovou osobnost a správný morální vzor. Jak sám Chuck Norris přiznává, ‚fakta‘ o něm ho pomohla opět přiblížit mladším generacím. A to je jedině dobře.

Jaký z Chuckových faktů máte nejraději vy? Už jste někdy byli v Čakovicích za Prahou? Také máte za skříní složený Total Gym?

Autor: Eduard Havel

 MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hapka a spol. Kdo nám bude chybět?

TOP 13 smrtících hlášek z fitka