Rychle a zběsile 7 aneb Co se děje, když zemře herec během natáčení…

Točíte film za miliony a náhle vám umře hlavní hrdina, na kterém to všechno stojí. Co teď? Filmaři sedmého pokračování kultovního trháku Rychle a zběsile si prošli po smrti Paula Walkera doslova peklem. Ale nakonec si bravurně poradili a sedmička bude v kinech na jaře příštího roku. Paula to do života nevrátí, ale fanoušci si ho budou moci ještě naposledy připomenout. My víme, co se dělo při natáčení…

V neděli 30. listopadu to bude přesně rok, kdy ve svých čtyřiceti letech zemřel při automobilové nehodě v Kalifornii herec Paul Walker, známý především ze série Rychle a zběsile. Natáčení sedmého dílu v době tragédie běželo v té době na plné obrátky. Před tvůrci filmu vyvstala nelehká otázka, co bude dál. Natáčení bylo pozastaveno, aby se o osudu Fast & Furious 7 rozhodlo. Studio Universal a další investoři mají v natáčení obrovské množství peněz (cca 200 mil. dolarů) a ty prostě nemohou přijít vniveč. Následující několikaměsíční pauza byla nutná nejen k tomu, aby se zbytek štábu vyrovnal s tragickým úmrtím, ale i k uctění Paulovy památky.

Co s polovinou scén?

Herec měl v době úmrtí natočeno zhruba polovinu svých scén. Možnost přeobsadit do role Briana O’Connora jiného herce byla ihned zamítnuta, takže zbývalo buď dosud natočený materiál smést ze stolu a začít úplně od píky, anebo se postavit před nelehký úkol, jak odchod postavy implementovat do děje, tudíž tedy přepisovat scénář. Vzhledem k probíhajícím pracím a proinvestovaným milionům se od první možnosti postupně upustilo. Scénárista filmu Chris Morgan musel tedy vymyslet, jak smysluplně využít scény, které Paul Walker dosud natočil, a jak z nich poskládat upravený příběh.

Dubléři na scénu…a nebo ne?

Celkem logicky přišla na řadu myšlenka nahradit herce dubléry. S dnešními filmovými kouzly na ně lze poté v postprodukci digitálně nanést Paulovu tvář, stejně jako upravit hlas. Za tímto účelem byli osloveni Walkerovi bratři Cody a Caleb. Nakonec studio údajně použilo dublérů několik, přičemž záběry na obličej sehrál hlavně Cody. Takové úpravy jsou ale drahý špás a rozpočet se postupně navýšil o několik desítek milionů dolarů.

A jede se dál…Brian nezemře ani v sedmičce!

Natáčení se opět spustilo letos v únoru 2014. Původní premiéra filmu tak byla odložena téměř o rok na 26. března 2015. Studio Universal má plány ve své nejvýdělečnější sérii pokračovat, osmý a devátý díl jsou téměř tutovka. Uvažuje se, že by roli Briana v týmu převzal Cody Walker, neboť už teď je jasné, že Brian O’Connor postavy ve filmu z nějakého důvodu opustí, pravděpodobně kvůli svému dítěti, které má s postavou Dominicovy sestry Miou Toretto. Vzhledem k tragedii úmrtí Paula Walkera filmaři rozhodně nenechají Briana ve filmu zemřít.

Nezbývá než doufat, že bude jeho odchod kulantně vysvětlen, nebude v ději působit jako pěst na oko a že tvůrci filmu odvedli dobrou práci. Za necelé čtyři měsíce se o tom přesvědčíme v kině, nicméně už teď se dá vsadit na to, že blížící se Fast & Furious v tržbách překoná i zatím nejúspěšnější šestý díl, protože, ač je to drsnou ironií, smrt herce zajistila tu největší propagační kampaň a očekávání filmu bude obrovské.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Janys Chadzopulis: Nedělám rozdíly mezi autem za 5 tisíc a autem za 5 milionů

Avengers: Age of Ultron. Drby, které jste ještě neslyšeli!