Umělec bez manažera? Chyba!

Myslíte si, že se svým zpěvem, tancem, obličejem, humorem, pohybem, tělem – prostě – talentem můžete prorazit? Pak investujte. Do manažera. Jinak vás budou znát pořád jen v Dolní Lhotě.

„Kdo tě zastupuje?“ ptá se pan B. pana K. Ten odpovídá: „Nikdo, jedu sám na sebe.“ Tak tohle může říct jen amatér nebo idiot. (Jedno s druhým se nevylučuje.) Mít manažera je jednou provždy nutnost a společenská prestiž. Působí to profesionálněji. A o jeho užitečnosti nemluvě.

Čím se manažer živí?

  • Domlouvá účast svého klienta na nejrůznějších projektech.
  • Vyjednává výhodnější finanční podmínky.
  • kontakty – a ty jsou v dnešní době to nejcennější.
  • Ten slušnější přinese, zařídí, odveze. Cokoli a kohokoli.
  • Hlídá dodržování podmínek uzavřených smluv.
  • Přesvědčuje okolí o talentu svého klienta, což je vždy a bezvýhradně lepší než to, když to člověk dělá sám.
  • Tahá za nitky v televizích, rádiích i velkých firmách schopných poskytovat sponzorské dary.
  • Vyjadřuje se k mediálním kauzám a vysvětluje, jaký důvod měl jeho klient k tomu, že poblil turistu na Václaváku.
  • Když nikdo není po ruce, sbalí se a jede s tím, koho zastupuje, na dovolenou. A tváří se nepostradatelně přátelsky.

Jak ho zaplatit?

Po výčtu všech činností, kterých je dobrý manažer schopen, snad už konečně není třeba vysvětlovat, že tenhle stín slavných, téměř slavných nebo ještě naprosto bezejmenných, je důležitý jako startovací kabely v mínus dvaceti.

Ten, kdo si dělá starosti s tím, jak a čím ho zaplatí, ať se hodí do klidu. Kvalitní manažer si na sebe vydělá sám, protože je v jeho vlastním zájmu, aby prosadil toho, kdo to po něm žádá. A kolik tak asi bere?

Dá se opít rohlíkem?

Nikdo o tom nechce mluvit a už vůbec ne zradit svoji celebritu, navíc vše závisí na počtu dohodnutých kontraktů, nicméně všichni vědí, že jeden takový snaživec, kreativec a Kecal si může účtovat třeba i 80 000 měsíčně, nicméně pod 40 000 jde málokdo. Je to hodně, nebo málo?

Z Ameriky přišla zpráva, že celostátní platový průměr manažera celebrit „tam u nich“ dělá v přepočtu 160 000 korun měsíčně s tím, že se v dalších letech očekává nárůst provizí a platů, a to o 20 %. Prý je víc pracovních příležitostí.

Tak ono zastupovat Julii Roberts, Beyoncé, ale i třeba Cristiana Ronalda z Realu Madrid, je sakra jiné kafe než náš český patok. Čechy jsou oproti tomu laciný kraj. Takže, vivat, manažeři! Jen do nich, můžete si je dovolit!

Autor: John McClane 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kytary, které změnily hudební svět

Největší hudební odpady roku 2014