Autorské právo podle EU – nastane temná doba internetu?

Kolem autorských zákonů je, slušně řečeno, bordel. A nedávný výrok Soudního dvora Evropské unie do nich pořádek nevnesl, spíše celou situaci ještě zhoršil. Co se stalo?

Tahle konkrétní záležitost se táhne už pět let. Tehdy jeden nizozemský bulvární web zveřejnil odkaz na úložiště, na němž byly ke stažení dosud nepublikované fotky pro jeden pánský magazín. Fotky unikly samozřejmě omylem a onen web tak vlastně nabádal ke stažení pirátského obsahu, který ovšem sám nevytvořil. Naskytla se tak otázka, zdali není pouhé sdílení odkazu porušením autorského zákona. Po několikaletém kolečku po nizozemských soudech se případ dostal až před evropské právníky, kteří rozhodli, že už pouhé sdílení je vážně špatné.

Zároveň však zmínili pár kritérií, která je třeba brát v potaz. Jedním faktorem je, zdali odkaz sdílíte s prokazatelně komerčním účelem. Soukromé osoby by tak mohly být v klidu, naopak weby a tiskoviny, jejichž podnikání samozřejmě má komerční základy, jsou ve velkém ohrožení. A druhým kritériem je informovanost o (ne)legálnosti obsahu. Pokud existuje předpoklad, že víte, že pod daným odkazem se ukrývá pirátský materiál, jste v průšvihu. Pokud o tom nemáte ponětí, nic by se vám nemělo stát. No jo, jenže jak tohle chtějí soudy dokázat?

Komu tím prospějete?

Na celé situaci je navíc zajímavé, že tento verdikt popírá stanovisko generálního advokáta evropského soudu, který se k případu vyjádřil letos v dubnu. Podle něj by pouhé sdílení jakéhokoli odkazu nemělo být postihnutelné. To dává smysl – pokud na internetu už něco dostupné je, pouhým sdílením vy osobně přece nic neporušujete, že? Jinak je jasné, že umístit na internet lze jakýkoli materiál pouze se souhlasem jeho autora. Pokud by to ovšem platilo i pro sdílení, pak bychom se dostali do nesmyslné situace, kdy i třeba ke sdílení videa na internetu byste potřebovali souhlas jeho autora. Brr.

A aby těch zmatků nebylo málo, tak i s tou “komerčností” média je to poněkud sporné – podle všeho totiž stačí, aby na webu byla nějaká forma inzerce a už je tím pádem považován za komerční. Což platí pro téměř jakýkoli web, bez ohledu na to, zdali si šířením informací a obsahu reálně vydělává, či nikoli. Takže ohroženy nejsou pouze velké mediální molochy, které by si tohle měly dokázat pohlídat, ale dokonce i… vy. Pokud máte svůj web a na něj zveřejníte jakýkoli odkaz, podle tohoto verdiktu existuje určité riziko, že vám domů přijde žalobička a následnou pokutu jen tak nezacálujete.

Děsivá vize

Možná si říkáte, že prostě nebudete sdílet pochybný obsah a budete v klidu. Snad to tak bude. Jenže dle některých výkladů tohoto rozsudku se může stát i následující situace:

Objevíte nějaký plagiátorský článek. Zveřejníte odkaz na plagiátorský článek i zjevně vykradený originál, aby čtenáři mohli obsah sami porovnat. A v tu chvíli už sdílíte pochybný plagiát a autor originálu může žalovat i vás. Samozřejmě se to asi jen tak dít nebude, ovšem kdo by se takto dobrovolně ohrožoval, že? I když pro dobrou věc.

Důsledkem může být zcela nová a pořádně temná éra internetu, kdy se všichni budeme bát sdílet jakýkoli odkaz, abychom tím náhodou neporušili něčí autorské právo. Šílenost, která takhle extrémně probíhat nebude? Možná. Každopádně nyní evropský soud přišel s něčím, co může mít skutečně dalekosáhlé důsledky. Sledujme tuto kauzu dál, snad se z téhle aféry nestane precedens…

Máte z tohoto rozsudku strach? Nebo se vás snad nedotkne? Napište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Schyluje se ke konci torrentů? Aktuální dění růžově nevypadá!

Ransomware – taky vás už hackeři vydírají?