Právo na zapomenutí – za co se stydíme? Google odtajnil data!

Je o vás na internetu něco, čím se zrovna nechlubíte? Řekněte Googlu, ať to schová! Chcete vědět, kdo a jak toho využil? Tak čtěte dál.

O co se vlastně jedná? V květnu loňského roku rozhodl evropský soud o tom, že lidé mají právo na vymazání citlivých dat z výsledků vyhledávání Googlu, pokud není ve veřejném zájmu, aby tyto údaje zůstaly dostupné. Původně šlo hlavně o neaktuální či zbytečné informace, které nám vyhledávání nabízelo, ale uživatelé mohli žádat o vymazání v podstatě čehokoli, co se týkalo jejich osoby. Od loňského července pak Google vyřizoval jednu žádost za druhou a nyní, po více než roce urputného mazání, zveřejnil některé zajímavé výsledky. Celkem se u něj sešlo přes 350 000 žádostí, z čehož pár tisíc i z České republiky. Google ale nepodlehl nátlaku tak lehce a odstranil pouze necelou polovinu žádaných odkazů.

Za co se stydíme nejvíc?

Jednoznačná odpověď – za facebook. Profily na sociálních sítích jsou suverénně první v počtu vyřízených žádostí o vymazání. Když vidíme, co jsou někteří lidé schopni na svůj facebookový profil vložit, tak se ani nedivíme, že se tím zrovna nechlubí. Facebookem to ale nekončí, mezi nejčastěji mazané stránky patří i profily na Twitteru, YouTube nebo Google+. Proboha, lidi, co tam dáváte?!

Kromě studu za polonahé fotky a videa se zvířátky nám ale dělají starost i články. Tady musely chytré hlavy procházet každý případ zvlášť a posoudit, zdali je veřejná dostupnost takových informací přínosná, nebo ne. Takže kdo třeba se svou žádostí nepochodil?

  • kněz, který byl vyloučen z církve kvůli držení dětské pornografie
  • za finanční podvody nedávno odsouzený vejlupek
  • sexuální loudil, kterého vyhodili z práce kvůli harašení

A nad kým se naopak Google slitoval?

  • oběť znásilnění, jejíž jméno se objevilo v článku
  • oběť desítek let starého trestného činu
  • muž, který se před lety jako nezletilý zúčastnil soutěže

Tenhle přístup podle nás dává smysl. Nemusíme se bát, že by nastávala nová doba online cenzury, kdy je možné vymazat všechny hříchy minulosti. A naopak jsou chráněny oběti a lidé, o nichž se bez jejich přičinění psalo ve špatném světle.

Kde tohle skončí?

Jelikož o tomhle rozhodl Soudní dvůr Evropské komise, mazání dat se vztahuje jen na evropské stránky. I za oceánem se ale takové myšlenky nejednomu právníkovi líbí, takže budeme moci sledovat, jak dlouho zvládne Google odolávat náporu zbytku světa.

Co si o tom myslíte? Souhlasíte s podobnými nařízeními? Napište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

VOX POPULI: Otevřená zpověď Víta Pokorného válcuje internet! Jak to?

Fenomén internetových vyhledavačů? Metla lidstva!