Ransomware – taky vás už hackeři vydírají?

Poslední rok se ve světě počítačových virů vyrojil zcela nový termín – ransomware. Ke všem starým známým potvůrkám, které otravují poklidné životy našich počítačů, se přidal ještě vyděračský virus. O co se přesně jedná a jak se mu bránit?

Rychlé opáčko

O jakých hrozbách pro váš počítač se tady vlastně bavíme? Podívejme se na ty nejběžnější z nich, které jsou docela známé:

  • Malware – základní pojem v počítačové bezpečnosti. Obecně se jedná o jakýkoli program, jenž má za cíl poškodit systém počítače.
  • Virus – viry obvykle nakazí nějaký program v počítači, a když ho uživatel následně spustí, aktivuje tím i vir. To může vést k jeho dalšímu šíření či rozličným neplechám, spáchaným v počítači.
  • Červ – ne, nemáme na mysli populární Wormsy, které mnozí z vás ještě pamatují. S počítačovými červy zdaleka tolik zábavy není, jedná se totiž o program, který sám sebe aktivně a bez zásahu uživatele rozesílá jiným uživatelům v síti.
  • Trojský kůň – tenhle název hovoří za vše. Trojští koně jsou programy, které se vydávají za něco jiného, obvykle zcela neškodného. Když však takový zdánlivě fajnový prográmek nainstalujeme, spustí se skrytý trojský kůň a začnou se dít věci…
  • Spyware – účelem těchto špiónských prográmků je obvykle zisk. Monitorují totiž pohyb uživatele po internetu a zobrazují mu reklamu, která na webu reálně není. Autorům spyware tak jde zisk za zobrazení reklamy. Navíc i shromažďují informace o uživateli a posílají je dál. Jednoduché, účinné, sprosté!
  • Adware – jedná se o méně otravnou a nebezpečnou formu spyware. Také jde o reklamy, ale většinou v rámci programu distribuovaného zdarma, aby jeho tvůrci měli alespoň nějaký zisk.

Nová hrozba?

Ransomware je novinkou posledních let. Vychází (nečekaně) ze slova „ransom“, což anglicky znamená „výkupné“. A opravdu se jedná o staré dobré vydírání, tentokrát převedené do online prostředí. Takový program totiž zablokuje váš počítač či soubory v něm a vám nezbývá, než prostě zaplatit.

https://www.youtube.com/watch?v=UI0POlsYjCg

Začátkem července se objevil tzv. Ranscam, který opět rozvířil debatu kolem ransomware. A to přestože se jednalo o zatraceně amatérský pokus – vyskočil na vás obrázek s informací, že vaše soubory v počítači byly zakódovány a uloženy na skrytý oddíl disku. Abyste se k nim dostali, musíte hackerům poslat určitou částku v bitcoinech .

Jenže tahle snaha byla opravdu hodně chabá – bez ohledu na to, jestli jste platbu skutečně provedli, vzápětí vyskočil jiný obrázek s informací, že platba neproběhla a soubory byly tudíž smazány. Pravda je ovšem taková, že tenhle typ malware vám soubory smazal hned, takže pokud jste náhodou poslali peníze, napálili vás hackeři hned dvakrát. Jak se říká, vyjednávat s teroristy se nevyplatí, takže podobným hláškám raději vůbec nevěřte. Jestli jste se dostali do téhle situace, s největší pravděpodobností máte po souborech a vysolení pár doláčů s tím nic neudělá. Je nám líto.

A proto musíme zmínit stokrát opakovanou pravdu, které se ale stejně řada z nás neřídí – zálohovat, zálohovat, zálohovat! Ať už na externí disk, či na některé z bezpečných online úložišť, důležité věci se nevyplatí nechávat jen tak v počítači. Hackery nepodceňujte, jak totiž ukazují předchozí řádky, jejich technicky jsou stále vychytanější…

Zálohujete pravidelně? Nebo jste už vinou virů a jiných potvor o data přišli? Pište pod článek!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Třiatřicet věcí, které potěší každého hráče počítačových her

Lidi se na netu chovají jako naivky! Co i vy děláte špatně?