Změna v životě. Pokud jich chcete udělat víc, je dobré je řešit postupně. Jak na to, abyste uspěli

Říká se, že změna je život. Na druhou stranu má většina lidí ráda zaběhnutý pořádek. Pokud se vám nějaká ta změna nedaří, nevzdávejte to, existuje mnoho kroků, které můžete vyzkoušet.

Pokud se vám nějaká ta změna v životě nedaří, nevzdávejte to

Nedělejte moc změn najednou

Pokud chcete ve svém životě udělat vícero změn, nedělejte jich příliš mnoho najednou. Tělo není stroj. Budete-li ostatně i na počítači stahovat příliš mnoho souborů, do toho instalovat nějaký program a navíc ještě sledovat film, laptop ani desktop nebudou v tu chvíli pracovat právě nejvýkonněji. Doporučujeme tedy provádět změny jednu za druhou, protože to je zkrátka a dobře efektivnější. Až se vaše tělo i mysl s novou situací srovnají, můžete přistoupit k něčemu dalšímu.

Změna ve stresovém období?

Pamatujte, že sama změna je stres. Náš organismus zpočátku nevnímá odchýlení od zaběhnutého pořádku příliš pozitivně. Z toho vyplývá, že byste změny neměli dělat v obdobích, jež už jsou z nějakého důvodu stresová. Existují samozřejmě návyky, u kterých nelze popřít, že čím dřív je opustíte, tím lépe. Na druhou stranu, přidáním dalšího tlaku ve stresovém období si nepomůžete. Naopak je vysoká pravděpodobnost, že se vám změnu dotáhnout nepodaří.

Nejdůležitější jsou emocionální síly

Člověk často dojde racionálně ke zjištění, že mu ten a ten návyk škodí. Rozhodne se proto, že chce udělat změnu a okolí jej mnohdy ujišťuje, že postačí silná vůle. Jenže tak jednoduché to není. Nejvíce totiž záleží na emocionálních silách. Pokud si řeknete, „když budu kouřit, dostanu rakovinu a měl bych přestat“, sice vám to může pomoci, ale mnohem důležitější je, abyste procítili to, že se máte rádi a chcete být zdraví. Jestliže si takové emoce udržíte, změna nebude tak náročná.

Nedejte šanci pochybnostem

Mnoho z nás by chtělo ve svém životě udělat kvanta změn, ale často o sobě pochybujeme, což je velká chyba. Nebudete-li si věřit, pravděpodobně neuspějete. To samé platí i o větách typu: „chtěl bych, ale nejde to“, „co když…“ atd. Pokud se naučíte důvěřovat sami sobě, bude to pro váš život jen a jen prospěšné. Každý člověk dokáže teoreticky cokoli, takže netřeba házet flintu do žita, a zvláště, jestli jste se ještě o nic ani nepokusili.

Žádný učený z nebe nespadl

Existují lidé, kteří se v minulosti několikrát pokusili o nějakou změnu a selhali. Od té doby se už v podstatě nic proměnit nepokoušejí, protože si říkají, že to nemá smysl. Jenže neúspěchu se není třeba obávat. Nikdo není dokonalý a nikde není psáno, že pokud se vám něco nepodaří pětkrát, napošesté to zákonitě nevyjde. Nebojte se tedy selhání, protože je to svazující. A když už se změna nepovede, příště budete o něco zkušenější, takže budete mít větší šanci uspět.

Důležité je dobrá nálada

Mít obecně dobrou náladu není nikdy od věci. Ostatně sami moc dobře víte, jak se vám něco dělá, když jste… naštvaní. Tedy pokud se právě nejedná o mlácení do boxovacího pytle. Spokojený člověk má pochopitelně více energie a sebedůvěry. Chcete-li tedy přistoupit k nějaké konkrétní změně, nejprve byste měli obecně zapracovat na svém životě. Zaměřte se na to, co vás spolehlivě vytočí, a ptejte se sami sebe, proč tomu tak je. Negativní faktory pak zkuste ze svého života co možná nejvíc eliminovat.

Dávejte si postupné cíle

Lidské tělo je neuvěřitelné adaptabilní. Na světě ostatně nenajdete savce, který by obýval všechny podnebné pásy od tropů až po arktické oblasti. Přesto náš organismus potřebuje nějaký čas, aby se s novými podmínkami vyrovnal. Pokud tedy chcete udělat nějakou změnu, netlačte na pilu. Člověk, který kouří 20 let 40 denně, asi jen těžko přestane se svým zlozvykem ze dne na den. Účinnější metodou je počet cigaret postupně snižovat, aby se tělo mohlo průběžně adaptovat.

Nebuďte na sebe moc přísní

Existuje dost lidí, kteří se snaží o dokonalost. Ostatně i v Bibli se píše: „Buďte tedy dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec“ (Matouš 5,48). Jenže pokud někdo touží po absolutní dokonalosti, obvykle se z jeho života stane peklo pod nátlakem vnitřní tyranie. Chcete-li proto např. přejít na zdravější životní styl, neměli byste ze dne na den kompletně proměnit své stravování. Zařaďte jen do svého jídelníčku více zdravých pokrmů, a pokud si zahřešíte, nenechte se tím rozhodit.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Čeká vás pohovor kvůli práci. Co všechno udělat proto, abyste uspěli? Čeho se naopak vyvarovat?

Pozitivní motivace je lepší než pokuta. Jak to funguje ve světě