Pozitivní motivace je lepší než pokuta. Jak to funguje ve světě

Zákon, vyhláška, norma a na konci za tím vykřičník v podobě pokuty. Zábavné to moc není, a efektivní taky ne. Jde to i jinak, pozitivní motivací, odměnou, vtipem. Od kterých zemí se můžeme při prosazování novinek inspirovat?

Pozitivní motivace ve světě funguje

Jezdit ve vesnici stovkou je špatný nápad, jehož důsledky často nepostihnou jen vás. Proto tu máme nařízenou padesátku, radar u každé dědiny a občas ještě pomalejší obytné zóny, kterými projíždíte jako gangsta při parádě. Pořád to ale nefunguje dokonale, protože kromě pokuty za rychlou jízdu je pozitivní motivace pospíchajících řidičů nulová. Jinak na to jdou ve Švédsku.

A cenu za nejpomalejší jízdu vyhrává…

Ve Stockholmu zavedli „radarovou loterii“, kdy každý průjezd vozu a jeho rychlost snímá kamera. A když máte štěstí, najdete za čas doma ve schránce obálku. Ne, není to pokuta, ale šek. Odměna za to, že jste jeli přiměřenou rychlostí. Šanci má každý, žádná účtenkovka. Švédští řidiči nepospíchají. Svou pomalou jízdou vydělávají. Tenhle vtípek s úspěchem přebírají i jiná severská města.

Zrušte spropitné, ale začněte platit obsluze fér

Poměřovat kvalitu nabídky a provedených služeb mírou diškerece? To se v Japonsku nenosí. Spropitné se tu nevyžaduje a nedává. Zdejší zaměstnanci jsou prý placeni natolik dobře (a jejich zaměstnavatel si je natolik považuje), že tu penězi navíc můžete někoho jen urazit. Stojí to za zvážení. Pokud tu máme modely, ve kterých se s různě vysokým spropitným mimo udanou cenu skoro automaticky počítá, případně vám tringelt rovnou zaúčtují, urážíte tím sebe i obsluhu.

Dávat někomu všimné za to, že dělá svoje řemeslo? Když prostě děláte dobře svoji práci, nepotřebujete přece žebrat drobné od hostů. A stejně tak oni nemají potřebu vyjadřovat nebo aktivně nevyjadřovat svou spokojenost hrstí drobných. Japonský model vede k napřímení profesních vztahů mezi zaměstnanci, zaměstnavatel a hosty.

Platíte jen to, co vyhodíte

Němci jsou s organizovaným environmentalismem v posledních letech docela otravní, ale výsledky se jim upřít nedají.  U nás jsme vrazili hezkých pár milionů do barevných kontejnerů na tříděný odpad, ale pořád to slavné není. Německá škola? Začali lidem vážit a účtovat jejich vlastní odpad. A tím rapidně zacloumali s tím, co všechno tu skončí v koši. Přes recyklaci po biokompost jsou teď Němci kabrňáci. Platíte jen to, co vyhodíte. Žádný paušál. Skončily tím neplodné debaty o tom, jak moc třídíte, a váš soused ne. Každý si hradí svoje.

Příplatek na sex

Lidé s tělesným postižením to už nikdy v životě mít lehké nebudou. I když mají nespornou vůli, sklony k občasným depresím jim nikdo na terapii neodpáře. V Holandsku proto mají zajímavý nápad, jak jim zlepšit náladu. Dvanáctkrát do roka dostanou státní příspěvek, určený čistě na to, aby mohli využít nabídky specializovaných sexuálních pracovnic. Sex je zdravý, přirozený, zlepšuje náladu. Rehabilitace a lázně jsou fajn, ale jednou za čas si vrznout neškodí. Chápete? Dvanáctkrát do roka! To se někomu nepovede za celý život.

Tady jede Fidel!

Stopování po světě k mládí patří, a je škoda, že poslední dobou v přecivilizované Evropě tohle stylové a romantické nomádství upadá. Při trase odnikud až na konec světa člověk poznal jiné lidi a svět, což není k zahození. S cestovkou all-inclusive to takhle nemáte. Pokud ale hledáte stopořství zemi zaslíbenou, zkuste Kubu. Ano, to Fidelovo hnízdo.

Tam se tak dlouho potýkali s nedostatkem pohonných hmot, že tu dodnes platí zákon, který řidičům ukládá povinnost brát stopaře, pokud mají v autě místo. Úplné vytížení přepravy, to je prostě ta lidská tvář socialismu.

Revoluce byrokracie

Estonsko je vtipná země. Před třiceti lety tu neměli ani pořádní telefonní spojení, protože dráty vedly jen mezi velkými městy. A tak se rozhodli pro technologickou revoluci. Dnes má tahle země 100% wi-fi pokrytí, a prakticky všechny úřady přešly na bezpapírovou administrativu. Všechno tu zařídíte přes internet. Prostě už žádné fronty na ty správné formuláře. Udělejte si řidičák, hlasujete ve volbách, zapisujte pozemky do katastru… z pohodlí svého gauče. To je slušná inspirace.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Přísnější bodový systém, vyšší pokuty a tvrdší správní řízení. Stát mění pravidla pro řidiče

Mount Everest je zahlcený odpadky a výkaly. Čína zavřela základní tábor na své straně