Čeká vás pohovor kvůli práci. Co všechno udělat proto, abyste uspěli? Čeho se naopak vyvarovat?

Pokud jste poslali životopis a byli jste pozváni na pohovor, možná vám šrotuje hlavou, co dělat, abyste zvýšili své možnosti, jak uspět. Čím zaujmete a čím své šance naopak snížíte?

Jak se připravit na pracovní pohovor?

Základ je dorazit včas!

Pokud nechcete ztratit body ještě před začátkem pohovoru, je dobré si nařídit budík a vyrazit s dostatečným předstihem. Dopravní zácpu totiž nezajímá, že vás čeká jedno z nejdůležitějších setkání roku. Pozdní příchod bývá pro personalisty neomluvitelný! Stát se sice může všelicos, takže uvěřitelné vysvětlení asi projde, nicméně tvrzení, že si vaše tchýně zlomila malíček na pravé ruce a vy jste ze samého rozrušení nemohli sledovat čas, s největší pravděpodobností neprojde.

Šaty dělají člověka platí stále

Dnes už se na formality tolik nehraje. Na druhou stranu, oblečení, které si běžně berete na punkové koncerty nebo techno party asi nebude na pohovoru to pravé. Pokud si vezmete oblek, samozřejmě nic nezkazíte, tedy nebudete-li se inspirovat u Dona Cherryho, kanadského hokejového komentátora, jenž kromě svých kontroverzních názorů proslul právě extravagantními obleky. Máte-li nějaké to tetování nebo piercing na viditelným místě, nesnažte se je za každou cenu zakrývat. Takto dnes vypadá kdekdo a aktuálně se hledí spíše na schopnosti, ačkoli potetovaný obličej asi vaše šance na přijetí opravdu nezvýší.

Nepodceňujte přípravu!

I když je u pohovoru důležité vystupování i chování, podstatná bývá rovněž příprava. Měli byste tedy co nejvíce vědět jak o dané pozice, tak o dané společnosti. V současně době ostatně stačí použít vševědoucího strýčka jménem Google a nemusíte ve svém okolí pracně zjišťovat, zda někdo nezná někoho, kdo zná někoho, kdo u dané firmy pracoval. A pokud při lustrování naleznete o společnosti spoustu negativních informací od bývalých zaměstnanců, možná samotný pohovor skončí ještě dřív, než začal.

Nestyďte se vychválit sebe sama. Ale nepřehánějte to!

Při pracovním pohovoru se určitě neostýchejte zdůraznit své schopnosti a pozitivní vlastnosti. Nemusíte se přitom držet úplně při zemi, neboť to, že bývají některé věci přehnané, je celkem běžná praxe. Téměř tři čtvrtiny českých manažerů tvrdí, že zájemci o práci informace o sobě zveličují. Na druhou stranu, stále platí „všeho s mírou“. Tvrzení, že ovládáte mandarínštinu, sice může zapůsobit, ale možná vám spadne hřebínek, až zjistíte, že nejdůležitějším partnerem dané společnosti je firma z Číny. Navíc byste se měli zaměřit pouze na schopnosti, které se týkají dané pozice. To, že dáte stovku pod 12 sekund, anebo že jste dokázali svést manželku každého šéfa firmy, pro kterou jste doposud pracovali, vám k vysněné práci asi příliš nepomůže.

Důležitá je verbální i nonverbální komunikace

Během pohovoru byste měli být za každou cenu slušní. Všechny tedy zdvořile zdravte a nemluvte tak, jak vám zobák narostl. Ačkoli je verbální komunikace důležitá, zkušení personalisté dají spíše na tu nonverbální, protože jim o vás dokáže říct mnohem víc. Ruku tedy nepodávejte jako mrtvola, usmívejte se, nehrbte se a určitě se nevyhýbejte očnímu kontaktu. Není překvapivé, že v tomto ohledu hraje zásadní roli sebejistota. Zvýšit si ji můžete třeba tím, že nepodceníte již zmíněnou přípravu, anebo že nestrávíte noc před pohovorem ve vašem oblíbeném baru.

Snažte se působit pozitivně

I když dnes převládá negativní vidění světa, minimálně na pohovoru byste svůj pesimismus měli odložit stranou. Nejenže se totiž jdete ucházet o práci, ale po případném přijetí se stanete členem kolektivu, do něhož pozitivně smýšlející lidé obvykle zapadnou lépe. Na otázku „proč si hledáte novou práci“, by tedy neměla zaznít odpověď, že nemáte na jídlo, děti chodí pořád v tom samém, že už je dnes taková doba a všechno je stejně jen spiknutí humanistů, sionistů a iluminátů.

Na co se při pracovním pohovoru rozhodně neptat?

Personalisté mají rádi aktivní uchazeče, takže se rozhodně nezdráhejte mluvit a ptát se na to, co vás o firmě a jejím chodu zajímá. Některé dotazy ale nejsou úplně žádoucí. Tak například otázky, zda výše nabízené mzdy nebyla myšlena jako legrace, jestli dostanete 13., 14. plat, případně kdy budete pravděpodobně povýšeni, zřejmě nepadnou na úrodnou půdu. Stejně tak dotaz, zda ta pěkná slečna s velkýma očima, kterou jste potkali na chodbě, ve firmě také pracuje a jestli je volná, vašem přijetí asi neprospěje.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Uvažujete o změně práce? Je ideální čas. Jak odpovídat na zrádné otázky u pohovoru, abyste získali zaměstnání snů?

Boty podle typu zaměstnání. Které jsou pro vás ty pravé?