Životnost baterie v mobilu. Jak udržet maximální výdrž baterie pro váš smartphone co nejdéle?

Mohu telefon nabíjet přes noc? Kolikrát denně můžu dobíjet, aby se nesnížila výdrž baterie? Ohledně nabíjení mobilů kolují mýty, které už pro dnešní smartphony a jejich akumulátory dávno neplatí. Jiná pravidla ale zase spousta z nás nezná nebo nedodržuje. Poradíme vám, jak co nejdéle udržet životnost baterie ve vašem smartphonu na jejím maximu.

Životnost baterie v mobilech. Jak udržet maximální výdrž co nejdéle?

Nabíjení přes noc: ano nebo ne?

Už nějakou dobu neplatí strach z nabíjení přes noc. Současné baterie ve smartphonech chrání proti dlouhému zapojení do sítě software, který způsobí, že po dosažení plného nabití dojde k přerušení nabíjení. Nemusíte mít proto strach, že se s maximální kapacitou baterie něco stane, když budete mít telefon dobitý za dvě hodiny, ale vstáváte za dalších pět. Navíc platí, že od 80 % nabití se proces nabíjení zpomalí. I tahle funkce je tu proto, aby šetřila životnost baterie. Smartphone, který je připojený k zásuvce několik hodin, se tak nepřehřívá, což je další důležité pravidlo.

Baterie telefonu nechce vysoké teploty

K zahřívání zařízení dochází už v průběhu nabíjení. Tam je to ošetřené, ale i tak platí, že byste neměli smartphone vystavovat zbytečnému přehřívání. Lithiové baterie v telefonech obecně nemají rády teploty nad 35 °C. Vyšším teplotám tak smartphone pokud možno nevystavujte, a když už se to stane, není dobré ho v tu chvíli používat. Typický příklad je pobyt venku na letním slunci, třeba někde na koupališti. Stejně tak si ale baterie nerozumí s teplotami pod nulou, takže pozor na mráz. Tady je ale riziko menší, protože v takové zimě prostě telefon nikde ležet nenecháte a při obyčejném pohybu venku nebude mrazu vystaven.

Životnost baterie v mobilech. Jak udržet maximální výdrž co nejdéle?

zdroj: 123RF.com

Nečekejte, až ukazatel baterie zčervená

Kdysi bylo pro životnost baterie nejlepší, když docházelo k jejímu úplnému vybití a následnému nabití bez odpojení až do plných 100 %. Dnes je ale všechno jinak. Jak to? Telefony měly dříve niklové baterie, označované NiCd (nikl-kadmium) nebo NiMH (nikl-metal hybrid). Na ty se vztahuje známý paměťový efekt, který vyžaduje právě výše zmíněný postup proto, aby baterie využívala svoji maximální kapacitu. Dnešní smartphony mají bez výjimky lithiové baterie, označované jako Li-Ion (Lithium-Iont), případně Li-Pol (Lithium-Polymer). Tyto baterie vyžadují odlišný přístup a pro jejich kondici je vhodné udržovat je nabité na více než 20 % jejich celkové kapacity. V praxi to znamená strčit smartphone do nabíječky dříve, než vám poprvé oznámí nízký stav baterie.

Nezahřívejte zbytečně telefon po plném dobití

Tohle je krok pro opravdové puntičkáře, kteří chtějí mít kapacitu své baterie v top stavu co nejdéle. Ideální je pro ni totiž minimální zahřívání telefonu mezi 80 – 100 % nabití baterie. To znamená nepouštět žádné hry nebo náročnější aplikace, po kterých telefon v ruce pěkně sálá, například FaceTime nebo jiný druh videohovoru. Pokud se nechcete při používání smartphonu omezovat, rozumíme tomu. Jestli si ale svoje zařízení opečováváte, tohle je další pravidlo, kterým se řídit.

zdroj: 123RF.com

Nevolejte během nabíjení

Další z možností, jak zbytečně zvýšit teplotu telefonu. Pokud se baterie nabíjí, smartphone se zahřívá, takže volání nebo hraní her zařízení ještě více zahřeje. Stejně tak pokud už je telefon zahřátý, počkejte třeba dvě minuty, než ho píchnete do nabíječky. Dáte mu čas na snížení teploty, která by se kumulovala s teplem vzniklým dobíjením akumulátoru. Stejné je to s kryty na telefon – nebude vám tvrdit, že ho musíte sundavat pokaždé, když budete chtít smartphone dobít. Pokud už ale telefon horký je, můžete pro snížení teploty kryt odejmout.

Pamatujte i na to, že pokud chcete opravdu zajistit nejdelší možnou životnost baterie, měli byste používat originální nabíječky. Levné kabely, autonabíječky nebo powerbanky občas bohužel vaše zařízení degradují, takže se vám rozhodně nevyplatí. Variantou je oficiálně licencované příslušenství podle značky vašeho smartphonu, například pro bezdrátové dobíjení. Toho se nemusíte bát, protože lithiovým bateriím je jedno, kolikrát je připojíte ke zdroji. Můžete tak bez obav nabíjet třeba čtyřikrát za den.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak vybrat mobilní telefon do 10 000. Co všechno dnes takový smartphone nabídne?

Focení smartphonem. Tipy pro ty nejlepší snímky ze zážitků i dovolené. Jak na to snadno a rychle