Jak vybrat mobilní telefon do 10 000. Co všechno dnes takový smartphone nabídne?

Magická hranice byla pokořena. Rychlé nabíjení, osmijádrový procesor nebo 128 GB vnitřní paměť, to všechno dnes nabídne smartphone do 10 000 Korun. Co dalšího by měl splňovat?

Jak vybrat mobilní telefon do 10 000. Co dnes takový smartphone nabízí?

Uživatelé, kteří chtějí výkonný smartphone, ale zároveň nechtějí do telefonu investovat vysoké sumy peněz, často koukají po zařízení do 10 000 Kč. Technologie na poli mobilních telefonů běží stále kupředu, takže dnes není problém za tyto peníze koupit špičkový přístroj, který vydrží několik let a zaručí naprostou spokojenost. Co všechno by měl dnes umět mobilní telefon do 10 000?

Výkonný procesor

Co bylo ještě nedávno dostupné pouze v nejvyšším segmentu, dnes můžete pořídit za rozumné peníze. Osmijádrový procesor byl dostupný jen u vlajkových lodí značek smartphonů, ale protože na jejich místo nastupují nové modely, můžete si ty odstupující koupit do této hranice. Stejně tak se ale o slovo hlásí úplné novinky, které už výkonné osmijádro považují za standart.

Rychlé nabíjení

Smartphone do 10 000 by měl každopádně podporovat rychlé nabíjení, které vám usnadní život v případě, že potřebujete dobít telefon přes den. To znamená minimálně 15W. Většina telefonů dnes nabídne dobíjení adaptérem o výkonu 18W, ale výjimkou není i 20W a více. Stále ještě v naší kategorii. V praxi to znamená, že se váš mobilní telefon nabije za pouhých 30 minut na 50 %, ale některé modely za tento čas zvládnou i 70 %.

Vnitřní paměť

Objem dat neustále narůstá. Přestože často využíváme cloud, vnitřní paměť telefonu potřebujeme stejně. Dříve bylo 128 GB parametrem pro smartphony z té nejvrcholnější nabídky, dnes je standartem, se kterým nové modely počítají téměř automaticky. Není proto vůbec třeba koukat na nižší paměť, když je tato kapacita tak dostupná.

Výdrž baterie

Velký skok nabízí výrobci mobilních telefonů i ve výdrži. Baterie s větší kapacitou znamená delší využití smartphonu bez nutnosti nabíjet. Hranice 3000 mAh byla prolomena dávno, ale telefon do 10 000 by ji dnes měl rozhodně splňovat. Tyto přístroje mají většinou baterie s kapacitou přes 3500 mAh, a nezřídka dokonce 4000 mAh.

Displej

LCD, OLED, AMOLED, někdo na displeji lpí a jiný ho tolik neřeší a dá na vizuální pocit. Pravda je, že dnešní displeje udělaly takový skok kupředu, že je od sebe okem nerozeznáte. Jde hlavně o rozlišení. V naší kategorii jsou už běžné smartphony, které se pochlubí rozlišením 2340 x 1080, které je zde už v podstatě standardní.

Foťák

Dělat nádherné fotky už dnes neumí jen vlajkové modely předních značek telefonů. Nebudeme zde řešit, kolik Megapixelů mají čočky papírově – jestli 25, 32 nebo 48. To už není tak důležité. Rozhodující je to, abyste v této kategorii vybírali smartphony, které mají i optickou stabilizaci obrazu. Výborný fotomobil dnes zkrátka pořídíte i do 10 000 Kč a pak už se jen můžete kochat překrásnými snímky a tvořit dokonale ostré momentky.

Huawei nova 5T

Smartphone Huawei nova 5T navazuje na předchozí bestsellerové modely této řady. Největšími lákadly novinky jsou především pětinásobný fotoaparát s umělou inteligencí pro ultra ostré snímky, bezrámečkový FullView displej s průstřelem a neotřelý barevný design. Smartphone se pyšní baterii s kapacitou 3 750 mAh, a současně podporuje také technologii rychlého 22,5W nabíjení Huawei SuperCharge. Ta prostřednictvím konektoru USB-C nabije 50 % kapacity baterie během pouhých 30 minut. Potěší také jeho kompaktnost. Smartphone díky své tloušťce 7,87 mm a bezrámečkovému displeji váží pouhých 174 gramů. Cena: 9 999 Kč. Více na huawei.com/cz

Jak vybrat mobilní telefon do 10 000. Co dnes takový smartphone nabízí?
zdroj: huawei.com/cz

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VS ZAJÍMAT:

Recenze mobilů do 7000Kč

Focení smartphonem. Tipy pro ty nejlepší snímky ze zážitků i dovolené. Jak na to snadno a rychle

Nákupní rádce: chytré hodinky budou hitem letošních Vánoc. Na trhu jsou už i speciální pro seniory. Jak postupovat při výběru