Nákupní rádce: chytré hodinky budou hitem letošních Vánoc. Na trhu jsou už i speciální pro seniory. Jak postupovat při výběru

Trendem letošním Vánoc budou chytré hodinky. Jsou skvělým doplňkem mobilního telefonu, ale zároveň poslouží jako bezpečnostní prvek pro seniory i děti. Na co koukat při jejich výběru?

Vybíráme chytré hodinky

Aktuální průzkum společnosti Seznam ukázal, že jedním ze žhavých letošních trendů mezi vánočními dárky budou chytré hodinky. Jejich popularita prudce stoupá, a protože dárkem číslo 1 je už několik let mobilní telefon, chytré hodinky budou následovat a pravděpodobně právě letos jich poputuje po stromeček opravdu hodně.

Osobní dárek potěší nejvíc

Mobilní telefon si k Ježíškovi nadělují lidé v hojném počtu i sobě. Pokud nějakou dobu uvažují o novějším přístroji, Štědrý den je pro ně ideální příležitost, jak si nákup zdůvodnit. Stejně jako telefon, jsou i chytré hodinky dokonalým osobním předmětem, který je přímo jen a jen pro vás. Není to dárek jako myčka nebo seskok s padákem, ale váš vlastní personální doplněk, který máte vždycky u sebe.

Navíc je tu ještě jeden faktor: lidé milují hračky. A chytré hodinky jsou takovou technickou hračkou, kterou navíc propojíte se svým mobilním telefonem. Na trhu už je jich nepřeberné množství a nabízejí je výrobci elektroniky, stejně jako značky vyrábějící hodinky. Jakými základními tipy se řídit při jejich výběru?

Chytré hodinky podle typu telefonu

První věc, kterou budete při nákupu chytrých hodinek řešit, je kompatibilita s telefonem. Drtivá většina nabízených modelů je dnes již připravena na oba operační systémy ve smartphonech, tedy iOS i Android. V hodinkách se pak nejčastěji nachází Garmin OS, Wear OS, Xiaomi OS nebo Suunto OS. Jen Apple Watch, využívající systém watchOS, jsou kompatibilní pouze s iPhonem.

Od toho se pak odvíjejí funkce, které hodinky umí, jako zobrazování událostí nebo notifikací z telefonu, přehrávání hudby, prohlížení sociálních sítí nebo telefonování, aniž byste vyndali telefon z kapsy.

chytré hodinky

zdroj: 123RF.com

Cena se může lišit

Najděte si vždy tu nejvýhodnější cenu. Na jednotlivých e-shopech se často cena jednotlivých modelů hodinek liší a není nutné platit za to samé více. Cenu si na internetu snadno porovnáte, což hraje roli s přihlédnutím k faktu, že právě cena je odrazovým můstkem, který si stanovíme, když nakupujeme cokoliv.

Ověřte si výdrž baterie

Pozornost věnujte výdrži baterie. Ta je bohužel stále kamenem úrazu chytrých hodinek. Je to jako s mobilními telefony. Obyčejné vydržely celé dny, ty chytré nabíjíme denně nebo obden. Chytré hodinky vydrží podle značky nebo tipu na jedno nabití v průměru 2-3 dny. Pokud je ale používáte hojně, počítejte s nabíjením každý den. Platí, že čím více funkcí hodinky mají, tím náročnější jsou na výdrž baterie. Na druhou stranu, na trhu jsou i modely, které udávají výdrž až deset dní. Pokud chcete chytré hodinky darovat starším rodičům nebo prarodičům, dlouhá výdrž bude jeden z prvních nejdůležitějších parametrů.

Do kanceláře nebo k moři

Odolnost hodinek je další faktor, který se odvíjí od toho, pro koho jsou hodinky určené. Některé modely nejsou dělané na nějaké drsnější podmínky, zatímco jiné jsou dokonale prachotěsné a chráněné proti dočasnému ponoření do vody. Jiné vydrží dokonce i nápor bahna nebo potápění do deseti metrů pod vodní hladinu.

Kontrola tělesných funkcí

Pro seniory existují vychytávky, jako je senzor, který odešle varování v případě, že dojde k sejmutí hodinek ze zápěstí. Stejně tak užitečný může být snímač srdečního tepu. Právě tyto funkce jsou skvělým bezpečnostním prvkem, který hlídá zdraví vašich blízkých. Chytré hodinky vás mohou včas upozornit, že něco není v pořádku. Stejné je to v případě dětí, které mohou využívat jednodušší modely už od tří let.

Připojení je zkrátka nezbytné

Aby hodinky fungovaly, je potřeba mít SIM kartu s datovým přenosem. To je už dnes samozřejmě standart, ale je nutné upozornit, že bez připojení hodinky nebudou splňovat to, co mají, což může platit v případě prarodičů. Maximální spotřeba dat chytrými hodinkami je ale zanedbatelná a pohybuje se kolem 30 MB měsíčně.

Huawei Watch GT 2

Zvenčí elegantní hodinky, uvnitř nadupaný sport tester plný inteligentních funkcí. To jsou nové Huawei Watch GT 2, které přinášejí bohaté možnosti monitorování fyzické aktivity, stresu nebo spánkové aktivity. Sportovní režim Watch GT 2 obsahuje 15 sportů, a to včetně osmi outdoorových a sedmi indoor sportů. Mezi nimi nechybí například plavání nebo veslování. Během tréninku hodinky detailně monitorují až 190 typů dat a na základě získaných dat sami navrhnou zlepšení. Navíc nabízí také funkce telefonování přes Bluetooth nebo přehrávání hudby. A co je nejlepší – na jedno nabití vydrží až dva týdny. Jejich cena je 5 999 Kč.

Chytré hodinky Huawei Watch GT2

Huawei Watch GT2

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Focení smartphonem. Tipy pro ty nejlepší snímky ze zážitků i dovolené. Jak na to snadno a rychle

Hry, které vydělaly miliardy. Už dávno neplatí, že v zábavním průmyslu vedou filmy