Jak vybrat sluchátka: podrobný průvodce kategoriemi. Poradíme vám, jak se zorientovat a na jaké parametry se zaměřit

Dobrý poslech hudby zajistí kvalitní sluchátka. Dělí se podle typu nebo konstrukce a k dostání je jich nepřeberné množství. Do uší, na uši, bezdrátová, drátová, uzavřená, otevřená a další faktory. Poradíme vám, jak se zorientovat a vybrat sluchátka podle vašich představ. Na jaké parametry se zaměřit?

Jak vybrat sluchátka: průvodce kategoriemi poradí, jak se zorientovat

Sluchátka do uší

Tahle sluchátka jsou jasnou volbou pro využití na cestách. Při dojíždění do práce, při chůzi městem nebo při běhání v parku, stejně jako když telefonujete a chcete co nejméně rušit okolí. Jsou skvěle skladná a vhodná pro každou příležitost. Označují se jako intraaurální a dělí se na dvě varianty.

Pecky

Pecky se vkládají před zvukovod, takže jsou šetrnější k ušnímu bubínku, ale nepotlačují všechny okolní zvuky. To může být výhoda, stejně jako nevýhoda – záleží, co od sluchátek očekáváte. Pokud vám jde jen o cenu, pecky bývají mezi sluchátky nejlevnější. Volí je také ti, kteří chtějí malá a skladná sluchátka, ale špunty v uších jim vadí.

Špunty

Tahle sluchátka se zasouvají přímo do zvukovodu a tak izolují ruchy okolí. Díky tomu si můžete naplno užívat poslechu, ale také je potřeba mít se venku na pozoru. In-ear sluchátka neboli špunty nabídnou kvalitnější reprodukci hudby, než pecky. Někomu ale mohou sluchátka vsunutá přímo do ucha vadit. Navíc je potřeba počítat s tím, že jsou špunty na náš ušní bubínek trochu náročnější.

Sluchátka přes uši

Pokud preferujete větší sluchátka nebo vám vadí malá v uších, budete vybírat sluchátka přes uši. I ta mohou být vhodná pro poslech při cestování a pohybu venku, ale v téhle kategorii najdeme sluchátka pro domácí i kancelářské využití, stejně jako pro hraní her na počítači nebo konzoli. Méně vhodná jsou potom pro sport. Pokud potřebujete malá sluchátka do kapsy, sáhnete po špuntech nebo peckách. Sluchátka přes uši mají ale nesporné výhody – a v první řadě to je kvalita poslechu.

Supraaurální sluchátka

Sluchátka, která leží na ušním boltci, tedy nepřekrývají celé ucho, nazýváme supraaurální. Jsou velmi lehká a neizolují úplně okolní zvuky, takže zanechávají váš kontakt s okolním světem, což se na ulici může hodit. Mohou být spojená i vzadu za hlavou nebo nasazená přímo za ušní boltec.

Circumaurální sluchátka

Tahle sluchátka leží přímo na hlavě a „mušle“ obklopují celý ušní boltec. Hustota zvuku, kvalita reprodukce i hlubší a výraznější basy, to všechno jsou klady, které hovoří pro tento typ sluchátek. Samozřejmě je poslech daný kvalitou samotného výrobku. Jasná volba při hraní her nebo poslechu hudby doma. Nevýhodou je horší skladnost pro pohyb venku, případně potící se ucho při delším poslechu.

Jak vybrat sluchátka: průvodce kategoriemi poradí, jak se zorientovat
zdroj: 123RF.com

Uzavřená nebo otevřená. Jaký je v tom rozdíl?

Tato sluchátka bývají výrobci často označená jako uzavřená, otevřená a polootevřená/polouzavřená. Zákazníci se někdy mylně domnívají, že jsou všechna circumaurální sluchátka přes ucho uzavřená, ale není tomu tak. Tato kategorie značí, jaké konkrétní provedení mušle mají.

  • Uzavřená sluchátka mají materiál kolem ucha ze zvukově neprostupného materiálu, takže zajistí maximální odhlučnění okolí a nejlepší požitek z přehrávané hudby. Zvuk v nich uslyšíte jen vy, takže nijak nerušíte okolí a naopak. Levná uzavřená sluchátka jsou ale vhodná pro hovory do kanceláře, protože je jejich reprodukce nevalná.
  • Otevřená sluchátka mají mušle vyrobené z materiálu, který je zvukově propustný, takže vás úplně neodřízne od okolí. Reprodukce hudby bude ale slyšet i ven ze sluchátek, což není vždy zrovna žádoucí. Mimo jiné to ale znamená větší bezpečnost na ulici.
  • Polootevřená nebo polozavřená sluchátka jsou něco mezi: jejich mušle mají jen méně otvorů pro soulad s okolím, než otevřená sluchátka.

Drátová nebo bezdrátová

Bezdrátová sluchátka jsou aktuálním trendem. True-wireless potom znamená, že jsou úplně bez kabelu, tedy ani spojená navzájem. Do této kategorie patří pouze špunty nebo pecky. U těchto sluchátek je třeba sledovat parametry jako podpora posledního Bluetooth 5.0. Kromě profilu A2DP by navíc měla zvládnout současnou variantu aptX, která zajistí lepší poslech. Tu musí podporovat připojené zařízení, nejčastěji smartphone. Důležitým faktorem je také výdrž a nabíjení. Obecně platí, že levná neznačková sluchátka nic nevydrží.

Samozřejmě můžete vybrat i bezdrátová sluchátka, která jsou spojená a jejich mušle kryjí celé ucho. Existují těžší modely na domácí poslech nebo lehká sluchátka pro pohyb venku.

Drátová sluchátka naproti tomu neřeší žádnou výdrž ani podporu bluetooth. Pro ten nejkvalitnější poslech doma nebo při hraní her jsou nejvhodnější sluchátka s kabelem. Drát ale neznamená automaticky lepší poslech – ten se vždy odvíjí od kvality sluchátek.

Jak vybrat sluchátka: průvodce kategoriemi poradí, jak se zorientovat
zdroj: 123RF.com

Co znamenají parametry sluchátek?

Impendace

Toto je elektrický parametr měničů, který udává odpor obvodu sluchátek. Hodnota impendace se udává v Ohmech (Ω) a určuje maximální výkon, jaký je zdroj signálu schopen sluchátkům dodat. Nižší impendace tak neznamená, že je něco špatně: většina přenosných zařízení jako smartphone, tablet, ale i PC si nejvhodněji rozumí se sluchátky s impendací 16 nebo 32 Ohmů. Nižší odpor totiž umožňuje rozhýbat měniče s nízkým množstvím energie. Sluchátka s vyšší impendací než 100 Ohmů by z mobilu nebo notebooku hrála příliš potichu a k jejich správné reprodukci byste potřebovali zesilovač.

Frekvenční rozsah

Tento údaj ukazuje hranice, jak vysoké nebo naopak nízké zvuky umí sluchátka reprodukovat. Frekvence je ale většinou u levných modelů sluchátek udávaná naprosto mylně – jen u opravdu kvalitních produktů má její parametr smysl. Obecně člověk není schopen vnímat zvuky nižší než 20 Hz a vyšší než 20 000 Hz, takže cokoli mimo tuto hranici (např. 40 000 Hz) je jen marketingové lákadlo. Sluchátka mají často problém i s přehráváním na hranici 20 000 Hz.

Tlumení okolního hluku

Ambient noise isolation, to je údaj, který někdy naleznete u sluchátek, které umí naplno odizolovat okolní zvuky. Mohou ho tak splňovat pouze špunty a plně uzavřená sluchátka přes uši. Tato funkce se někdy nazývá noise cancelling a umožňuje sluchátkům blokovat okolní hluk tak, že proti zvukovým vlnám zvenčí vysílají zvukové vlny v opačné fázi. Ruchy kolem vás tak úplně eliminují. To znamená šetření vašeho ušního bubínku – díky potlačením ruchu nemusíte zvedat hlasitost tak vysoko.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vyzkoušeli jsme to nejlepší od Trust Gaming! Headset GTX 383 DION vás svým hutným zvukem dostane!

Vše, co jste chtěli vědět o HDMI