Hry, které vydělaly miliardy. Už dávno neplatí, že v zábavním průmyslu vedou filmy

Doby, kdy byly hry na PC nebo PS zábavou jen určité skupiny lidí jsou pryč. V posledních letech prudce stoupá obliba konzolí, kterým vévodí rivalové PlayStation 4 a X-Box One. Herních titulů se prodávají miliony a vydělávají miliardy. Zábavnímu průmyslu tak již dávno nekralují hollywoodské filmové blockbustery. Které herní tituly vedou a jak jsme na tom u nás v Čechách?

Hry, které vydělaly miliardy

Nejvýdělečnějším zábavním produktem všech dob je GTA 5

Grand Theft Auto 5 navázalo na úspěšné a hráčsky velmi oblíbené tituly GTA 4, San Andreas nebo Vice City. Rockstar Games zatím poslední díl vypustili už v září 2013 pro XBox 360 a PS3. V listopadu 2014 došlo k vydání pro nové konzole XBox One a PS4, a teprve v dubnu 2015 se hry dočkali majitelé PC. V tuhle chvíli má na kontě Grand Theft Auto 5 již přes 110 milionů prodaných kopií celosvětově, což jsou při ceně titulu nekonečné miliardy dolarů. Do počtu prodaných kusů je tak GTA 5 zároveň třetí nejprodávanější herní titul všech dob. První místo drží legendární Tetris a na druhém je hromadné šílenství Minecraft. Hra byla velice očekávaná, a hned první den v prodeji za ni dychtiví zákazníci nechali přes 800 milionů dolarů, tedy přes 15 miliard korun. Tohle jsou čísla, o kterých si mohou nákladné hollywoodské snímky nechat jen zdát. Hra tak drží absolutní rekord, protože nic v zábavním průmyslu nikdy tolik peněz nevydělalo. Hra navíc vydělává stále dál přes mikrotransakce při online hraní.

zdroj: Rockstar Games

Like a Boss. GTA Online zvládne vydělat za jediný rok na mikrotransakcích 12 miliard korun. Další miliardy pak přináší nové prodeje hry.

Zaklínač se právem zapsal do herní historie

Fenoménem je i fantasy RPG Zaklínač. Třetí díl s podtitulem Divoký hon se stal nejoblíbenějším dílem série, a to jak na konzolích, tak na PC. Všech titulů – Zaklínač, Zaklínač 2: Vrahové králů a Zaklínač 3: Divoký hon – se prodalo dohromady 33 milionů kopií celosvětově. Zaklínač co do prodaných kusů za GTA 5 značně „zaostává“, protože tyto tituly nejsou zdaleka tak mainstreamové a přece jen přitahují více hráče pc her než ty konzolové, i tak je to ale obrovské číslo a hlavně obrovská suma, kterou za tyto hry zákazníci utratili. Pokud uděláte herní hit, máte návratnost investice jistou a hlavně zaručené výdělky na několik let dopředu. Pro zajímavost, vývoj Zaklínač 3: Divoký hon stál téměř dvě miliardy korun. To zahrnuje i vývoj do propagace, ale celkově byla návratnost několikanásobná.

Mikrotransakce vládnou

V posledních letech se herní trh mění před očima. Ke slovu se hlásí hry na mobilní zařízení, které zajímají i „běžné“ uživatele, nikoli jen klasické hráče. Navíc se roztrhl pytel s free-to-play tituly, jejichž stažení je úplně zdarma. Na čem pak tvůrci vydělávají? V první řadě je to reklama, ale hlavní zdrojem jsou dnes mikrotransakce. Doplňkový obsah je něco, za co uživatelé nastrkají do kasičky miliony a miliony. Touto politikou se řídí stále větší množství vývojářů, a jedním příkladem je i titul Fortnite Battle Royale. Od dubna tohoto roku je možné hru stahovat na iOS i Android zdarma. Ke hře přičichnete, a pak už jde jen o to, jestli vás titul polapí a budete ochotni za nové vybavení a obsah platit. Fortnite je zlatý důl, během prvního měsíce od uvedení v roce 2017 hra vydělala 258 milionů dolarů, a to byl tehdy titul dostupný jen na iOS. Hra pak vydělala 2,5 miliardy dolarů je za rok 2018. Fortnite není nijak výjimečný titul, a jeho masivní rozšíření ukazuje, jakou sílu mají dnes sociální sítě a youtube, které ze hry udělaly hit.

Středověk po česku

Pojďme se také podívat na český rybníček. V minulém roce s v souvislosti s českými tituly nemluvilo o ničem jiném, než o Kingdome Come: Deliverance. Během roku se této hry od Warehouse Studios prodalo přes dva miliony kusů. Možná to v porovnání s tituly GTA 5 nebo Zaklínač zní banálně, ale stačí si to spočítat. Při ceně mezi 1700-1000, ale i s přihlédnutím k různým slevám apod. to dohromady představuje přes dvě miliardy korun, které za titul zákazníci nechali. Není divu, že se o Kingdome Come tolik mluví, protože málokdy získá domácí produkt tohoto druhu tolik pozornosti ze zahraničí. Odtud také pochází 90 % zisků českých vývojářů obecně, takže je evidentní, že na našem trhu by se neuživili. Pro zajímavost, nejprodávanějším titulem původem z Čech je Euro Truck Simulator 2. Jezdit na traktoru a starat se o své polnosti si své své fanoušky najde, a hry se od roku 2012 prodalo 6,5 milionu kopií.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Deset nejlepších her na PlayStation všech dob. Čeští hráči rozhodli hlasováním v anketě

Avengers: A-Day dorazí příští rok. Na co se můžeme těšit. Známe detaily