Focení smartphonem. Tipy pro ty nejlepší snímky ze zážitků i dovolené. Jak na to snadno a rychle

Focení smartphonem vidíme kolem sebe denně. Není se čemu divit, každý ho má u sebe a díky technologickému pokroku už dnes dokáží mobilní telefony zachytit snímky, které uchvátí neobyčejnou ostrostí a kvalitou detailů. Jak na to, aby byly fotky co možná nejlepší?

Focení smartphonem. Tipy pro ty nejlepší snímky ze zážitků i dovolené

Focení smartphonem udělalo z pořizování fotografií naprosto jednoduchou činnost, která nás bohužel trochu nutí nechávat všechno jen na přístroji. Automatické ostření a nekonečná řada filtrů skutečně usnadňuje práci, ale pokud chcete opravdu pěkné fotky pořízené fotoaparátem v telefonu, vyplatí se nad nimi přemýšlet. Následující pravidla vás ani nezpomalí, až si na ně zvyknete, a při focení už je budete mít v oku.

Nejdůležitější je světlo

Základem pro kvalitní snímek je vždy světlo. Nefotit nikdy proti slunci je první pravidlo, kterého byste se měli držet. Světlo by mělo vždy dopadat na focený objekt nebo krajinu, a ne na čočku fotoaparátu. Ať už jste kdekoliv, vždy je možnost se nějak otočit a nasměrovat správným směrem. O tom také focení je – o hledání té nejlepší pozice.

Pokud chcete být opravdu profesionální, nejlepší čas pro fotku s ohledem na slunce je hodinu po východu nebo hodinu před západem. Experti se shodují, že tehdy dodají paprsky krajině tu správnou barvu. Samozřejmě máte v mobilu k dispozici filtry. Ty ale nenapraví fotku, která je pořízená techniky špatně.

Nadechněte se a zkontrolujte displej

Spousta lidí udělá několik fotek, ale doma pak zjistí, že se úplně nepovedla vlastně ani jedna. Proto při focení smartphonem necvakejte jako zběsilí. Zaměřte telefon na to, co chcete zvěčnit. Když to máte na displeji tam, kde to chcete mít, vydržte.

Zkontrolujte všechny okraje budoucího snímku. Nechybí někomu dole špička jedné boty? Vešel se tam i kus silnice vpravo, který jste chtěli na fotce mít? A co zámek vlevo v pozadí, není ta střecha nejvyšší věže ustřižená? Pak cvakněte. Tohle je prostá rada nad zlato, která zaručí vaší spokojenost s pořízenými momentkami.

Mřížka pomůže všechno srovnat

Nejen s výše zmíněným pomůže mřížka. Tahle zbytečně opomíjená funkce, kterou má k dispozici každý smartphone, vylepší vaši práci s rozvržením umístění předmětů, objektů nebo lidí na snímku. Telefon vám tak sám napoví. Nejlépe totiž vypadá, když umístíte objekty do průsečíku dvou čar mřížky. Dnešní smartphony vám navíc zobrazují optimální umístění, pokud je mřížka zapnutá. V nastavení to okamžitě najdete.

Mřížka má navíc ještě jednu neocenitelnou funkci – je to taková vodováha fotografování. Pokud chcete mít rovný horizont v pozadí, tenhle nástroj je přesně to pravé.

Focení smartphonem. Tipy pro ty nejlepší snímky ze zážitků i dovolené

zdroj: unsplash.com

Zapněte HDR

HDR, to je zkratka pro High Dynamic Range, tedy vysoce dynamické zobrazení. Tato funkce vám umožní zachytit i ty největší detaily. HDR kombinuje tři různé expozice pro vytvoření jedné fotografie. Zvýrazní se tak světlo i kontrast a všechno bude ostřejší. Funkci HDR už dnes najde v telefonu snad každý, je ale třeba připravit se na to, že snímky zaberou více místa, ať už v paměti přístroje nebo na cloudu.

HDR využijete hlavně při focení krajiny, ale nic nebrání ji uplatnit, kde vás napadne. Smartphony mají dnes tuto funkci už často přednastavenou, dá se ale samozřejmě zrušit. Zaostřování expozice na konkrétní místo dotykem na displeji snad není třeba vysvětlovat.

Už jste zkusili bokeh efekt?

Výraz bokeh pochází z japonského boke, tedy rozostření. Ve fotografii to znamená efekt rozmazaného pozadí za snímaným objektem. S touto technikou budete moci tvořit umělecké skvosty. Díky rozostřenému pozadí mnohem více vyniknou všechny detaily na foceném objektu v popředí. Rozmazání také mimo jiné odstraní z pozadí případné nežádoucí objekty v záběru. Nové smartphony už tuto funkci nabízejí v nastavení, ale pokud ji ve svém telefonu nenajdete, nemusíte zoufat. Tento efekt umožňují i aplikace na focení, které si můžete pohodlně stáhnout.

Dlouhá expozice vás bude bavit

Znáte ty fotografie nočního města s efektem rozmazaných světelných čar? Nebo oblohu s rozmáznutými mraky? Za to může dlouhá expozice. Delší expoziční čas ovlivní podobu těch objektů na snímku, které se pohybují. Padající nebo tekoucí voda, pohybující se mraky na obloze, kolem jedoucí auta nebo plápolající oheň… Aplikace pro použití dlouhé expozice existují také, pokud to neumožňuje přímo váš smartphone. Pokud si chcete opravdu pohrát, tady najdete ten správný prostor a vaše snímky se setkají s obdivem. Focení smartphonem dostane s dlouhou expozicí další rozměr.

Focení smartphonem. Tipy pro ty nejlepší snímky ze zážitků i dovolené

zdroj: unsplash.com

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejlepší mobily pro fotografování. Smartphony, které jsou aktuálně nejšpičkovější fotomobily na trhu

Stopa FaceApp nezačíná v Rusku, ale u hloupých uživatelů internetu. Svoje cenné údaje poskytují zadarmo