Stopa FaceApp nezačíná v Rusku, ale u hloupých uživatelů internetu. Svoje cenné údaje poskytují zadarmo

Jedno dvě kliknutí, a je hotovo. Nejrůznější smluvní podmínky na internetu odklepáváme naprosto automaticky a nepřemýšlíme o možných právních důsledcích. Což může dost bolet, jak ukazuje případ aplikace FaceApp.

Stopa FaceApp nezačíná v Rusku, ale u hloupých uživatelů internetu

Jak je to s kauzou FaceApp

Aplikace FaceApp, která v posledních dvou týdnech oběhla světová média a stala se virálem, je s námi už od roku 2017. Což je možná první překvapení pro ty, kteří tenhle zázrak umělé inteligence, jež dopomohl jejich profilovým fotkám zestárnout (změnit pohlaví nebo barvu pleti) vyzkoušeli teprve teď. Druhé překvápko souviselo s dost fantaskním objevem, že touto formou sdílená data končí někde v datových úložištích za Uralem, kde nad nimi Putinovi počítačoví mužici budou nejspíš donekonečna masturbovat. Protože se uživatelé chytrých mobilů dost nechytře jedním klikem doživotně zbavili licenčních práv.

Data si necháváme krást pořád

Nikdo samozřejmě nezpochybňuje to, že z Ruska páchne síra a z domén s koncovkou .ru šlehají plameny pekelné, takže se vývojářská společnost WirelessLab, která za touhle show stojí, dočkala asi metráku osočení z vlastizrady. Stranou teď nechme, že ještě před měsícem jsme tu měli podobně hloupou Desetiletou výzvu, a že naše osobní data Svatá trojice FaceBook + Instagram + Twitter dojí pro soukromé blaho zrovna tak každý den. To nám ale zjevně vadí méně.

Lidem z Wireless Lab nepomohlo ani oficiální ujištění, že jediné po čem jejich ruští kolegové pasou, jsou podklady pro software na rozpoznávání obličejů, a že drtivá většina získaných dat bude uložena maximálně po dobu 48 hodin (a jsou pro jistotu skladována na amerických serverech). Takže ve srovnání s tím, jak se vám ve virtuálním soukromí prohrabuje Zuckerberg nebo třeba Cambridge Analytica, to vážně nic divokého nebylo. Problém je někde jinde, než by ho komentátoři replikující poplašné zprávy rádi viděli. Kde?

Souhlasím, ani nevím jak…

U hloupých uživatelů. A jasně, taky u těch malých písmenek v Podmínkách použití, které už dávno nikdo nečte a jen je automaticky odklikne. Což se teď ukázalo, nemusí být úplně sranda. Sice netuším, proč by si někdo na zašedlý jiho-moskevský věžák chtěl pořídit billboard s vaším obličejem, ale pokud tak učiní, nemáte mu k tomu co říct. Svou fotku jste mu už prodali. Zadarmo. A s čím jste ještě nevědomě souhlasili?

Problémy řešte v Kalifornii. A Rusku

Třeba s tím, že když na tu fotku přimaluje beďary nebo ji použije jako podklad pro reklamu na chronickou zácpu, nemůžete se s ním soudit pro urážku na cti. Vlastně, v odstavci 15. zmíněných Podmínek použití jste souhlasili s tím, že se nebudete soudit vůbec. Chápete? Dobrovolně jste se zřekli svých právních nároků. A nevadilo vám to. Jasně, takhle prostě pojatý bod smlouvy by právní cestou neprošel.

Takže přesněji, mohli jste do 30 dnů od registrace na FaceApp podat písemný podnět na kalifornskou adresu, že s touhle podmínkou nesouhlasíte. Což, jak už víme z Wireless Lab, nikdo v termínu neučinil. Kdo to nestihl a stejně by to chtěl zachránit, může ještě zkusit napsat do Sankt Petěrburgu, ale šance jsou dost chabé. Pak je tu vtipný 17. odstavec smlouvy, ve kterém si společnost vyhrazuje právo kdykoliv změnit smluvní podmínky. Což je naprosto unikátní klauzule.

Dělejte si s tím, co chcete

Brutálně teoreticky: to zestárnutí vaší profilovky bylo zadarmo, že? A co když někdo změní smlouvu, nastaví konkrétní cenu a napíše, že se to teď bude zpětně vymáhat? Jasně, tohle se samozřejmě dělat nesmí, smlouvy jsou pevné a neměnné… pokud ovšem neschválíte druhé straně, že si ty smluvní podmínky může kdykoliv libovolně změnit. Mimochodem, bodem č. 10 zmíněných Podmínek se společnost zřekla veškeré odpovědnosti za to, co vám případné zveřejnění těch fotek může způsobit. Kdyby je někdo namontoval do porna nebo s nimi potiskl toaletní papír, a vás kvůli tomu vyrazili z práce, není to jejich chyba.

Tak snad příště budeme chytřejší

Za poslední měsíc narostl „obrat“ ve stahování FaceApp o 561 %. Paráda. Zvědavost spojená s vlastním egem, to je dokonalý recept na podnikatelský úspěch. Lomit teď rukama, co s vašimi fotkami může být, je trochu pozdě. Ale možná zkuste příště víc přemýšlet nad tím, co asi stojí v těch smluvních podmínkách, které jsou tak záludně psané malými písmenky. Protože pokud to odklikávání ještě víc zautomatizujete, můžete se snadno připravit o spoustu vlastních práv. Není to jen o zlém Rusku, ale o tom, že jsme za lacinou senzaci schopni bez přemýšlení upsat svou „duši“ komukoliv.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Desetiletá výzva je důmyslnou pastí! Je to je konspirační teorie nebo drsný fakt? Citlivá data obrovské hodnoty poskytujeme úplně zadarmo!

Mění Facebook naše vzpomínky? Neskutečně! Lidé si pamatují i to, co nezažili