Zimní radovánky přináší i úrazy. Které jsou nejčastější a jak se jim vyvarovat a jak se chovat ve chvíli, kdy se něco stane?

Na horách je zimní sezóna v plném proudu stejně jako jarní prázdniny. Po roční pauze se tedy opět řada lidí vydává na sjezdovky a běžkařské tratě. Ve městech přibývá lokací pro bruslení a děti staví sněhuláky a užívají si zábavu na bobech a sáních. Zní to skoro idylicky, ale sezóna zimních sportů s sebou také bohužel přináší mnohá zranění.

uraz na ledu

Až dvě třetiny nehod jsou spojené s lyžováním nebo jízdou na snowboardu. O zbylou část se postarají zranění na bruslích, ale také ta spojená s jízdou na sáňkách či bobech. Co nám vlastně hrozí, jak můžeme zraněním předcházet a jak se zachovat v momentě, kdy se nám něco takového stane?

Nejčastější zranění

Mezi nejčastější zranění patří výrony, natažení či natržení svalů a kloubních vazů, ale také luxace (vykloubení) kloubů, nebo dokonce zlomeniny kostí. Velká část těchto nehod se stane na konci dne, kdy výrazně stoupá fyzická i psychická únava. Mnoha úrazům se dá ale poměrně snadno předejít pouhým dodržováním několika bezpečnostních zásad. Zdroj: www.hojeni-ran.cz

Bezpečnostní zásady. Jak se vyvarovat úrazům

  1. Neprovozujte zimní aktivity na vlastní pěst, vždy si najděte alespoň jednu spřízněnou duši.
  2. Udržujte se v přiměřené fyzické kondici, ideálně po celý rok, nebo alespoň několik týdnů před začátkem sportovních aktivit.
  3. Před každou akcí se pořádně protáhněte. „Studené“ svaly, šlachy a vazy jsou náchylnější ke zranění.
  4. Používejte veškeré doporučené ochranné pomůcky. Důležitá je především helma. Své vybavení před každou sezónou nechte zkontrolovat v servisu.
  5. Pokud si nejste jisti svou technickou zdatností, určitě neváhejte a zařiďte si pár lekcí u zkušeného odborníka.
  6. Noste několik tenkých vrstev oblečení, které jsou z hlediska teplotní výměny pro organismus výhodnější.
  7. Pokud se chystáte do přírody, pečlivě sledujte předpověď počasí. Klimatické podmínky se totiž mohou v horských oblastech rychle měnit.
  8. V případě podezření na omrzliny nebo podchlazení ihned vyhledejte lékařskou péči.
  9. Dodržujte pravidelný pitný režim. Dostatečný příjem tekutin není jen doménou letního období.
  10. Pokud vás začne trápit bolest kloubů, svalů nebo fyzická únava, ihned přestaňte sportovat. Bolest a únava jsou totiž varovnými poslíčky možného zranění.

Přetrhané kolenní vazy. Jaká je prevence?

Spolu se zlomeninami končetin jsou přetrhané kolenní vazy asi nejčastější lyžařská zranění. Jediná prevence je jezdit opatrně a nepřeceňovat své síly. Zvlášť pokročilejší lyžaři, kteří se na svah vydají poprvé po roční pauze, by měli zpočátku jezdit opatrně a nenechat se strhnout k maximálním výkonům. Přetržené kolenní vazy se bohužel musí léčit operativním zákrokem, a proto je v případě podezření na tento úraz nejlepší navštívit ihned lékaře.

Co na úlevu od bolesti a lepší rekonvalescenci?

S rychlejší rekonvalescencí a úlevou od bolesti vám v mnoha případech zranění ze zimních sportů mohou efektivně pomoci speciální přípravky a produkty. Takové nabízí i společnost Incrediwear. Tyto speciálně vyrobené zdravotnické pomůcky působí protizánětlivě a s pomocí zvýšené cirkulace krve snižují otoky, zmírňují bolest, svalovou únavu a ztuhlost. Speciální tkanina produktů je obohacena o polovodiče germanium (Ge) a uhlík (C). Když jsou tyto prvky aktivovány tělesným teplem, rozvibrují jednotlivé buňky, čímž zvýší průtok krve a obsah kyslíku, který s krví do tkání přichází. Tím se zkracuje proces hojení a utlumují zánětlivé procesy, ztuhlost, bolest a únava. Značka Incrediwear prodává na českém trhu od návleků, přes bandáže, ponožky až po oblečení. Více na www.incrediwear.cz.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hitparáda úrazů při sexu. Bacha na křečka a šišky!

Nejhorší vánoční úrazy. Z některých dost mrazí!