Ze života dinosaurů: Co jste o nich vědět nechtěli?

Na planetě Zemi nežijí už posledních cca 65 milionů let. Přesto naši představivost dráždí, fascinují. Co všechno jste o dinosaurech možná netušili?

dinosaurů

Většina faktů a podrobností ze života těch asi 700 popsaných druhů dinosaurů je dnes založena na různě odvozených modelech, výpočtech a teoriích. S jejich pravdivostí to tedy být valné nemusí, ale než konečně dostaneme lístky do Jurského parku, musíme si s nimi vystačit.

Dlouhověkost pro vegetariány

Délka života u dinosaurů byla silně proměnlivá, a neodvíjela se jen od toho, kdo byl či nebyl sežrán. Masožravci žili relativně krátce, dožívali se většinou třicítky. Býložravci uměli 70-80 let. S čestnou výjimkou Apatosaurů (tedy v podstatě brontosaurů). Ti prý dokázali atakovat stáří 300 let.

dinosaurus
Ti největší žrali trávu a lístečky. (foto: pexels)

Jinak asi 35 % všech druhů bylo masožravých, 65 % patřilo k vegetariánům. Ti také obvykle dorůstali masivnějších tělesných proporcí. Nejtěžší exempláře vážily okolo 60 tun. Obvykle pak ti, kteří krkem dosáhli do výšky 18 metrů. A i ti se někdy dokázali postavit na zadní. To už by mohli bez obtíží ohlodávat muškáty v květináči na 8 podlaží věžáku.

Společným předkem většiny dinosaurů (i těch opravdu obrovských) byl patrně dvanácticentimetrový „mazlíček“ Kongonaphon. Od tohohle archosaura se totiž rozbíhají vývojové linie všemi směry.

Obří T-Rex je zdroj mýtů

Naprosto ikonickým živočichem éry dinosaurů se pochopitelně stalo trochu větší zvířátko. Tyranosaurus Rex. Šance, že byste na něj v časech Křídy narazili, ale byly relativně skromné. V průběhu 2,5 milionu let existence tohoto druhu se sice na planetě vystřídalo 2,5 miliardy Rexů, ale v jeden každý moment jich po planetě neběhalo víc než 20 000.

dinosaurus
Setkání s T-Rexem bylo dost nepravděpodobné. (foto: pexels)

To, že setkání s T-Rexem bylo dost nepravděpodobné, ale dostatečně vyvažuje další zajímavost. Ukazuje se totiž, že tihle zabijáci nebyli solitérní lovci. Lovili v rodinných smečkách. Takže prostě stovky let toulání pra-kontinenty nenarazíte na žádného, a najednou jich kolem sebe máte pět.

Populárně zobrazované druhy nedělily jen geografické bariéry, ale často také miliony let vývoje. Opancéřovaný Stegosaurus žil před 150 miliony lety, T-Rex před 65 miliony lety. Vlastně to znamená, že T-Rex má blíž k současnosti než ke Stegosaurovi.

Peří a kdákání? Ano.

Čeho byste se měli bát víc než masožravých dinosaurů? Jejich blech. Ano, taky je měli. Na délku měřily kolem 3 centimetrů, skákaly jako divé o dlouhé metry, a svými kusadly byly schopné prohlodat kůži ještěrů. Setkání s nimi by vás nezanechalo poštípané, ale dokonale vyšťavené.

I když s tou kůží… dinosaury si malujeme obalené něčím, co připomíná zrohovatělou pokožku krokodýlů nebo krunýře nosorožců. Jasan. Ale ona většina dinosaurů, dost možná všichni, měli těla pokrytá peřím. Takže dost možná to, co považujeme za dinosauří kožnatý standard, zachycuje jen oškubaná kuřata.

Ve filmech o sobě dinosauři dávají vědět vpravdě děsivým řevem. Jenže zrovna tohle může být čirá fikce. Je totiž pravděpodobné, že podobně jako později ptáci (kteří se z nich vyvinuli), měli spíše syrinx než larynx. Tedy nikoliv hlasivky, ale zpěvné ústrojí. Mohli by tedy pískat, syčet nebo troubit, případně kdákat nebo dělat ty zvuky, co opravdu velká kachna.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titanoboa: Skutečný titán mezi hady. Důkladná masa kostí a zubů

Paleo dieta podle šéfkuchařů doby kamenné. Tu nechcete