Paleo dieta podle šéfkuchařů doby kamenné. Tu nechcete

Stravovat se jako pračlověk a vsadit při úpravě jídelníčku na divokou kartu paleo diety? Jak je libo. Nejdřív se ale zeptejte jeskynních lidí, co měli k obědu.

paleo

Podnikat v branži zdravé výživy je vlastně dokonalý byznys. Proč? Zatímco v jiných sférách vedení osobního rozvoje a doporučování trendy stylů musí kouči přimět své ovečky k tomu, aby aspoň „něco“ udělali, s dietami mají podobní chytráci mnohem méně práce. Jsou totiž celé postavené na tom, co dělat nesmíte a nemusíte. Žádná práce navíc.

Taková paleo dieta pak obnáší teoretickou snahu přiblížit se pravzoru stravovacího života neandrtálců, třeba tím, že se vyhnete konzumaci pečiva a mléčných výrobků, protože haló, pračlověk byl lovec a sběrač, ne? V zásadě si můžete vybrat ze dvou variant.

Dobrá cesta, jak shodit kila a dožít se třicítky

Buď za vznikem módní paleo diety (diety z doby kamenné) stojí fajnová úvaha o tom, že je to cesta, jak se zbavit přebytečných kil a učinit sám sebe zdravější. A dá se s tím souhlasit. Jasně. Protože maximální průměrné výšky 160 cm dorůstající pračlověk byl fakt lehčí, než současný člověk moderní. Taky, průměrný neandrtálec se dožíval třiceti let věku, takže se fakt nikdy nestačil dožít cukrovky, infarktu nebo rakoviny.

Anebo je tu druhá varianta, a to, že se někdo rozhodl vydělávat 500 milionů dolarů ročně tím, že bude dělat z lidí hlupáky, kteří se snadno nachytají na pohádky o tom, jak to v pravěku všechno bylo lepší a s jídelníčkem jeskynního muže prospějí svému zdraví.

Pralidé byli experti dumpster-divingu

Vyberte si sami, která varianta je vám bližší. Ale než se pustíte do vlastní paleo diety, zeptejte se na ni pralidí. Nebo aspoň těch, kteří bádáním nad jejich existencí strávili pořádnou porci vlastních životů. Protože skutečná pravěká strava vypadala o dost jinak. První hominidi, lidem příbuzní předci, totiž byli pramizerní lovci. A k výživnému masu se většinou neměli šanci dostat jinak, než že je ukradli skutečným predátorům. Jako mrchožrouti. Takže ekvivalentní jedničkou na paleo-masitém jídelníčku by měla být zvěřina, kterou si sesbíráte v příkopech silnic. Vynikající libové maso od řezníka, úhledně zabalené, totiž není ani trochu paleo.

Jíst paleo správně znamená ohlodávat už jednou někým ohlodané kosti na pořádně zamřelé zdechlině, kterou hýbou larvy. Jinak to prostě není paleo. A jak je to s těmi dobrotami k mlsání? V receptářích paleožravců se to hemží sacharidy. Je to v pořádku, protože i pračlověk měl jazýček na sladké. Ale v těch památných časech jste zřídka narazili na něco sladšího, než uzrálou mrkev (a ta – co si budem – úplně moc sladká není).  Sladit ve stylu paleo znamená dopřát si jednou nárazově za půl roku čtvrt kila medu (a k tomu pár tuctů bodnutí žihadel lesních včel), ale jinak se zříct čehokoliv sladšího, než mrkev.

Vitamínků se vám zachtělo?

Ovoce a zelenina? Samozřejmě, ta ve výživě chybět nesmí. Ale z paleo-jídelníčku byste měli vyřadit všechno ovoce a zeleninu, které tu dřív nerostlo. Okurek? Pochází z pralesů Indie a je vyšlechtěný před 3000 lety. Nic pro paleo. Rajče? Jižní Amerika, teprve před 500 lety si na nich začali pochutnávat Indiáni, v Evropě jsou od roku 1541. Není to paleo. Cibule? V gastronomii je s námi 5000 let, doma je v Sumeru. Tehdy byla velká jako ředkev. Ta dnešní stoprocentně paleo není. Paleo znamená sníst to, co najdete nebo vyhrabete ze země, ne vypěstujete. A jak vidíte, nabídka jeskynního supermarketu byla opravdu dost chabá. Ještě štěstí, že si všechny ty nevábné ingredience můžete „upravit“.

Doma jez, co máš. V pravěku co ti dají

Protože – a to jsou konečně dobré zprávy – oheň tu v kulinářské praxi před 300 000 lety byl (a nejspíš ještě dřív). Takže můžeme dusit, smažit, vařit a péct? Ne. Při paleo můžete věci nad ohněm jen opékat. Co z toho plyne? Že jediná opravdová a skutečná paleo dieta, kterou by vám doporučil pračlověk, by vypadala asi dost nelákavě. Rozhodně hůř, než paleo dieta, jež vám teď v rámci trendy životních stylů někdo doporučuje. Ale na základě čeho, když s originální pravěkou stravou má pramálo společného? Pralidé jedli cokoliv, co bylo zrovna k mání, aby přežili. A moc si nevybírali. Což je asi jediná inspirace a výživové doporučení, které si od nich můžeme vzít.

redaktor: Radomír Dohnal, foto: 123rf.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dějiny posilování. Jak cvičili borci v antice a středověku a kdy vlastně vznikla moderní kulturistika

Je tolik známá keto-dieta vhodná i pro muže?