Je tolik známá keto-dieta vhodná i pro muže?

I když mezi věčné dietáře se řadí spíše ženy, které v rámci stravování nemají problém jít z extrému do extrému, i muži mohou mít potřebu shodit nějaké to kilo navíc. Ať už jsou vaše důvody k hubnutí pouze estetické, nebo zdravotní, právě ketogenní dieta může být tou správnou volbou.

dieta

Jak funguje ketogenní dieta

Keto dieta je založená na konzumaci minimálního množství sacharidů a čerpání energie především z bílkovin a tuků. Právě díky tomu by mohla být ideální volbou právě pro muže, kteří si rádi pochutnají na kvalitně připraveném steaku a k snídani dají přednost omeletě před ovesnou kaší.

Podstatou této diety je, že se tělo následkem nízkého příjmu sacharidů dostane do tzv. stavu ketózy, kdy spaluje energii především z tukových zásob. Díky tomu jsou rychle zřejmé i úbytky na váze a centimetrech

Ideální volbou je pak i pro ty, co se nechtějí zatěžovat složitými úvahami nad tím, co do svého jídelníčku zařadit a co ne. Na trhu je mnoho společností, které nabízejí několikaměsíční výživové programy ketogenní diety. Vy se tak o nic nemusíte starat a pouze jíte zakoupená jídla dle přiloženého jídelníčku.Výběr té ideální právě pro vás vám může usnadnit srovnání ketodiet na webu 5nej.cz.

Co je to ketóza

Jak už bylo zmíněno výše, ketóza je stav organismu, kdy tělo přestane využívat sacharidy jakožto zdroj energie a nahradí je tuky. Tělo se do tohoto stavu nedostane ze dne na den a období, které mu předchází nazýváme ketogeneze.

Při ketóze je podstatná tvorba ketonů, které jakožto organické sloučeniny nahrazují cukry. Ty se vylučují především močí a proto je při ketogenní dietě velmi důležitý i pitný režim. V případě jejich velkého nahromadění v moči či krevním oběhu se totiž můžete dostat až do ketoacidózy a to jistě není vhodný jev. V takovém případě dochází ke změnám ve funkci nejen jater, i dalších orgánů a jejich nesprávnému fungování.

Výhody ketogenní diety

Ketogenní dieta má spoustu výhod nejen pro ty, co chtějí rychle zhubnout, ale i pro ty, co trpí určitým chronickým onemocněním.

Úbytky na váze

Jakmile tělo přestane štěpit cukry jakožto zdroj energie a nahradí je uloženým tukem, čísla na váze začnou rapidně klesat. Za týden tak můžete sledovat až dvou kilogramové posuny směrem dolů a to už je pro mnohé opravdu hodně motivační číslo.

Nicméně nejásejte předčasně, při ketogenní dietě se v první řadě tělo zbavuje zadržované vody a pokud začnete opět rychle a skokově přijímat sacharidy, dočkáte se jen nechtěného jojo efektu.

Keto dieta je efektivním způsobem jak nastartovat nejen tělo ale i mysl k hubnutí po tom, co jiné varianty zklamaly. Nejedná se o variantu dlouhodobého stravování při kterém byste si udržovali vaši ideální formu a je třeba striktně dodržovat její jednotlivé fáze.

Zmírnění příznaků epilepsie

Ketogenní dieta se úspěšně používá jako prevence epileptických záchvatů u dětí již od 20. let 20. století. Bylo provedeno několik studií, které jasně prokazují její pozitivní vliv na děti, které nereagují na podávání antiepileptik.

V jedné studii testovali vliv ketogenní diety na epileptické záchvaty u 103 dětí. Jedna skupina dětí se po dobu tří měsíců stravovala v rámci pravidel ketogenní stravy, druhá skupina byla kontrolní. Výzkum prokázal pokles záchvatů až o 75% nicméně se neobešel bez vedlejších účinků, které s sebou ketogenní dieta nese.

U dětí se nejčastěji vyskytla zácpa, zvracení, pocit hladu a nedostatek energie. To jsou vedlejší účinky, které mohou s ketogenní dietou potkat každého a tak byste ji rozhodně neměli zkoušet jakožto alternativní léčbu bez dohledu lékaře.

Stravování s cukrovkou 2. typu

Pokud trpíte cukrovkou 2. typu může pro vás být ketogenní dieta ideální možností jak lépe kontrolovat hladinu cukru v krvi

Osobám trpícím cukrovkou druhého typu špatně funguje inzulín a jejich tělo není schopno správně využívat sacharidy a zvyšuje množství cukru v krvi. Nižší příjem sacharidů v návaznosti na stravování formou ketodiety tak může eliminovat i množství cukru v krvi, čímž se sníží i potřeba inzulínu.

Lidé trpící cukrovkou současně velmi často trpí i obezitou a keto dieta jim tak pomůže i shodit nějaké kilogramy navíc.

Nevýhody ketogenní diety

I když má ketogenní dieta již zmíněné výhody a pro zdravého člověka je tento způsob stravování bezpečný, mohou se vyskytnout i vedlejší účinky po dobu, kdy si tělo zvyká na nižší příjem sacharidů než bylo doposud zvyklé.

Zácpa

Mezi nejčastější vedlejší efekt ketogenní diety patří již výše zmíněná zácpa. Ta je především důsledkem omezeného množství konzumovaného ovoce a zeleniny které jsou hlavním zdrojem vlákniny. Zejména nerozpustná vláknina pak ve střevech bobtná a napomáhá správnému a rychlému vylučování.

Pozor na svalovou hmotu

Sacharidy jsou nejen zdroj energie pro správné fungování metabolismu, ale ukládají se také ve svalech ve formě glykogenu. Svalový glykogen pak napomáhá k jejich růstu a regeneraci. Při ketogenní dietě je však i tento zdroj vyčerpán, svaly rychle ztrácí na objemu a těžko se budují nové. I po ukončení ketodiety bude nějakou dobu trvat, než se tělo přepne ze spalování tuků na glykogen a vytvoří si nové zásoby nutné pro budování svalové hmoty.

Nedostatek vitamínů a minerálů

Velmi omezený jídelníček a nízký příjem ovoce a zeleniny má za následek i nedostatečný příjem vitamínů a minerálů. Jak už jsme zmínili, při ketodietě tělo v první řadě vylučuje vodu a s ní přicházíte i o důležité elektrolyty jako je sodík, draslík či hořčík

Díky kombinaci nedostatku těchto látek a nízkému příjmu sacharidů můžete z počátku pociťovat silnou únavu a pokles energie. Ideální je doplňovat vitamíny a mineráli vhodně zvolenými doplňky stravy.

Povolené vs. zakázané potraviny

Ketogenní dieta může být ideální volbou pro muže zejména díky povoleným potravinám v jídelníčku. Nebudete se muset obtěžovat s vážením příloh ve smyslu rýže, brambor a pod. protože ty jsou jednoduše zakázané. Budete si ale moci dopřát výživnou porci masa s adekvátním množstvím tuků.

Mezi povolené potraviny tak patří zejména:

  • Maso a ryby
  • Nízkosacharidová zelenina (lilek, cuketa, okurka, salát, brokolice, květák, avokádo)
  • Vejce
  • Plnotučné mléčné výrobky
  • Semínka a ořechy
  • Oleje

Rozloučit se naopak můžete se všemi sladkostmi, pečivem a přílohami. Z jídelníčku vyřaďte i:

  • Ochucené nápoje
  • Ovoce
  • Alkohol
  • Pečivo
  • Luštěniny
  • Arašídy
  • Nízkotučné mléčné výrobky
  • Sladká jídla
  • Rýži apod.

Závěrem

Ketogenní dieta je ideální forma krátkodobého stravování bez rozdílu věku či pohlaví. Nejedná se však o dlouhodobě udržitelný životní styl a měla fungovat spíš jako startér nejen pro váš organismus ale i pro vaši psychiku.

Rychlé úbytky na váze hned z počátku diety vám pomohou u ní setrvat, nicméně nebudou pokračovat do nekonečna. Abyste se vyhnuli nechtěnému jojo efektu je důležité dodržovat striktně všechny její fáze. Zbytečně nehřešit v první fázi diety a opravdu dodržet příjem sacharidů max do 50g/den. Ve fázi zpětného zařazování je pak nenavyšovat skokově ale postupně, po malých dávkách opět přidávat do vašeho jídelníčku.

V případě že trpíte jakýmkoli metabolickým onemocněním, před začátkem ketogenní diety se poraďte o její vhodnosti s vaším lékařem. Vyhnete se tak zbytečným vedlejším účinkům a možnému zhoršení vašeho aktuálního zdravotního stavu.