Nábytek z palet má celou řadu výhod. Proč je lepší než dřevěný nábytek?

Samotný dřevěný nábytek je ve společnosti velmi oblíbený. Řada domácností dřevo preferuje před kovy nebo dokonce plasty, protože tyto materiály dřevo převyšuje prakticky ve všech oblastech.

nábytek z palet

Na dotek je dřevo mnohem příjemnější a navíc má na lidský organismus řadu pozitivních efektů. Jedinou drobnou nevýhodou je vyšší pořizovací cena dřevěného nábytku na míru. Proč ale nesáhnout po levnějším a stejně kvalitním nábytku z palet?

Dřevěné palety jsou skvělý stavební materiál

Dřevěné palety sloužící jako podstava při převozu nejrůznějších druhů zboží byly dlouho považovány za odpad. Po vyřazení z logistického procesu neměly palety žádnou funkci, takže se musely zlikvidovat. Jednoho dne si ovšem pár chytrých hlav uvědomilo, že je vlastně škoda zbavovat se velmi kvalitního dřeva, z nějž jsou palety vyrobeny.

A tak vznikl levný, kvalitní a esteticky nádherný nábytek z palet ze zdravého dřeva. Obyčejná europaleta splňující přísné normy unese bez problémů až 2 tuny nákladu, takže pokud z ní vyrobíte postel nebo skříň, nemusíte mít o pevnost konstrukce obavy.

Z jakého dřeva se palety vyrábí?

I když jsou dřevěné palety svým způsobem standardizované, v různých evropských zemích se vyrábí z různých dřevin. Nejpoužívanější jsou pochopitelně stromy, které v dané zemi běžně rostou, a jejich zpracování není nijak drahé. V opačném případě by nábytek z palet ztratil jedno ze svých lákadel, jímž je nízká cena.

V Česku se palety běžně vyrábějí ze smrkového dřeva, ovšem v posledních letech se začaly prosazovat i směsi. Setkáte se tak s paletami z exotických dřevin jako je například cedr nebo mahagon či teak. Palety stačí obrousit hrubým smirkovým papírem a natřít barvou na dřevo

Podle čeho vybrat ideální paletu?

Možná si budete říkat, jak na první pohled rozeznat palety z různých druhů dřevin. Není na tom nic těžkého, tedy pokud se naučíte luštit standardizovaný kód. Zajímejte se nejenom o druh dřeviny, ale také o to, jak byla paleta ošetřena, popřípadě co na ní bylo převáženo.

Paletám od potravin, léků nebo chemikálií se raději vyhněte, naopak berte dřevěné palety s kódem HT. Ty jsou ošetřeny teplem a při jejich použití vám nehrozí žádné nebezpečí. Palety s označením MB byly impregnovány metylbromidem, což je škodlivý plyn, který je u nás zakázaný, tudíž se jim vyhněte obloukem.

Jste pedant na pořádek? Paletám se raději vyhněte

Bohužel jednou z nevýhod dřevěných palet je jejich hrubý povrch. Ten sice můžete zjemnit nejrůznějším broušením a lakováním, ovšem mnoho lidí nechává palety v maximálně původním stavu. V takovém případě byste mohli mít problém s prachem.

Na nábytku z palet sice není prach tolik vidět, ale právě kvůli drsnému povrchu se mnohem hůř stírá. Nevadí-li vám ovšem tento neduh, nic vám nebrání se pustit do výroby nábytku. Pro začátek raději začněte s jednoduššími kousky, jako jsou věšáky na kabáty nebo knihovna vytvořená z palety pověšené na stěně.

Z palet jde složit skvělá pohovka

Drtivá většina palet ovšem padne na výrobu pohovky. Jejich další obrovskou výhodou je možnost snadné manipulace, takže se z palet nestává jenom dobrý materiál, ale představují obrovskou skládačku pro šikovné kutily, kteří si z nich mohou složit pohovku libovolného tvaru i velikosti.

Postel z dřevěných palet se jen tak nerozvrže a navíc je vytvořená během několika desítek minut. Nezapomeňte ale na pořízení kvalitní matrace, aby vás v noci dřevo netlačilo. Při absenci roštu je nejlepší zvolit matraci vysokou a nejlépe s pružinami.

Chcete-li mít doma levný a zároveň pěkný dřevěný nábytek, je tou nejlepší volbou nábytek z dřevěných palet. Z nich si sestavíte nábytek podle vlastního návrhu, a to i bez pomoci truhláře.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Venkovní nábytek, kterým si můžete vybavit váš dvorek či zahradu (20 fotek)

Vybíráme světlo do interiéru. Jaké patří do ložnice a jaké do obýváku?