Vybíráme světlo do interiéru. Jaké patří do ložnice a jaké do obýváku?

Zařizujete svou domácnost? Nenechávejte světla na poslední chvíli! Mnozí lidé dělají tu chybu, že nejdříve vyberou nábytek a bytové doplňky a teprve poté začnou uvažovat nad vhodnými lampami a stropními svítidly. Jenže nad tím, jestli bude v obývacím pokoji nástěnné světlo nebo lustr, se musí uvažovat už ze začátku. I osvětlení má totiž vliv na celkový vzhled interiéru, a i to se podílí na dobrém prvním dojmu z domácnosti. Nepodceňte ho.

osvětlení

Stropní svítidlo jako nejdůležitější osvětlení obývacího pokoje

Obývací pokoj patří k místnostem v domě, kde se velmi často schází přátelé a rodina. Je to zároveň místo, kam se uchylujeme po náročném dni, kdy netoužíme po ničem jiném, než po knížce nebo po sledování oblíbeného seriálu. Co se týče vhodného osvětlení do obývacího pokoje, tím nejdůležitějším svítidlem je bezesporu stropní svítidlo, které může být buď přisazené, nebo závěsné.

V posledních letech se volí hlavně závěsná alternativa, která zasahuje mírně do prostoru a kterou lze sehnat v opravdu zajímavém designu dodávajícímu celému interiéru moderní šmrnc a nevšední nádech. Pokud si potrpíte na okázalost, skvělé řešení představuje designový lustr.

Do kuchyně patří bodová světla

Kuchyně je částí domu, kde dbáme hlavně na příjemnost a pohodu. Přece jenom se zde (a v jídelně) setkává celá rodina při snídani, obědě nebo večeři. Abyste získali z kuchyně přesně takový dojem, jaký z ní chcete mít, nainstalujte do ní bodová světla (tedy alespoň ke kuchyňské lince). V jídelně se zase může vyjímat stropní svítidlo. A opět můžete volit mezi přisazeným světlem nebo tím modernějším a závěsným.

I v koupelně musí být centrální osvětlení. Ale v jaké podobě?

Stejně jako v kuchyni či obývacím pokoji, i v koupelně byste neměli postrádat centrální osvětlení. Otázkou ale zůstává, v jaké podobě by toto centrální světlo mělo být? Nejlepší volbou je bodové osvětlení, které je velice praktické. V posledních letech se dává přednost tomu, které má navíc senzor a které se tak rozsvítí v okamžiku, kdy člověk přijde do koupelny, a zhasne se ve chvíli, kdy člověk z koupelny odejde.

Hitem je také osvětlení zrcadel a další doplňková svítidla, která vdechnou interiéru trochu modernosti. Jsou zároveň velice praktická a ocení je mít v koupelně každý, kdo v ní tráví vícero času.

Do ložnice patří stolní lampičky

Pokud za sebou máte opravdu náročný den, netoužíte po ničem jiném než po pohodlné a vyhřáté posteli, což je logické. Při zařizování ložnice však klaďte důraz i na výběr správného osvětlení, nejen na výběr pohodlné matrace a vkusného postelového rámu. Osvětlení totiž má na spánek taky svůj vliv.

Kromě lustru, respektive jiného stropního svítidla, které bude tím centrálním osvětlením celé místnosti, investujte i do stolních lampiček. Zpravidla stojí na nočním stolku a rozsvítíme je v okamžiku, kdy musíme v noci odběhnout na toaletu nebo kdy si chceme večer déle číst. Mluvíme tu opět o doplňkovém osvětlení, které může mít celou spoustu podob. Dáte přednost nástěnnému světlu nebo sáhnete po lampičce, která bude stát na zmiňovaném nočním stolku?

Dětský pokoj nabízí řadu možností

Zařizujete dětský pokoj své ratolesti a přemýšlíte nad tím, jaké osvětlení zvolit do této místnosti? V případě dětského pokoje máte mnoho možností, z nichž si stačí jenom vybrat. Vhodná jsou jak bodová svítidla, tak i přisazená stropní světla či závěsné osvětlení, které bude mírně zasahovat do interiéru. Hodí se sem ale i taková stropní svítidla, která jsou na kolejnicovém či lankovém systému.