Chrápání? Sorry jako, ale většinou je to vaše vina

Když se řekne chrápání, řada žen (a nutno podotknout, že i mužů) si rázem vzpomene na bezesné noci vedle svého partnera, který svým hlasitým burácením a nejrůznějšími zvukovými projevy pomalu bourá zdi. Chrápání je nepříjemné a přestože často bývá předmětem humorných diskuzí, nutno podotknout, že i za ním může stát problém. Od toho banálního, až po ten vážnější.

chrápání

Trápí chrápání i vás, potažmo už chcete dopřát své partnerce klidný spánek? Pojďme se společně mrknout na ty nejčastější příčiny, které jsou spouštěčem chrápacího koncertu. Je nám líto, ale ve většině případů si za to můžete sami.

Může za to vzduch…

Suchý vzduch, přetopená a málo větraná místnost. Přesně to bývá nejčastějším důvodem, který je určitou provokací k chrápání. Sliznice potřebují ke své správné a zdravé funkci optimální vlhkost. V opačném případě dochází k jejímu vysoušení, u kterého obvykle bývají větší sklony k chrápání. Pomoct si v takové chvíli můžete nejen tím, že budete v ložnici pravidelně větrat, denně ji osvěžíte zvlhčovačem vzduchu, ale také na to můžete jít trochu jinak. Pro takový účel se hodí šikovné zvlhčovací spreje nebo pastilky, které podporují přirozené zdraví sliznic a tím eliminují riziko jejího vysoušení. 

Může za to nadváha…

Za vydatným a hlasitým chrápáním může stát také vyšší tělesná váha, a to zejména tehdy, pokud se nadbytek kožního tuku objevuje v oblasti krku. To má za následkem stlačení dýchacích cest, které způsobuje chrápání. Vůbec nejlepší je zbavit se přebytečných kil, čímž se výrazně sníží i ostatní zdravotní rizika. 

Může za to nemoc…

Spánková apnoe či alergie jsou nejčastější příčinou, která může vést ke chrápání. Zatímco alergie se velmi dobře dá řešit pomocí antihistaminik, v případě spánkové apnoe je to trošku obtížnější. Předně je důležité podrobit se různým vyšetřením, v případě potvrzení diagnózy následuje léčba. Pokud vás chrápání trápí již delší dobu, spolu s tím máte pocit únavy, vyčerpání a i přes vhodnou délku spánku se necítíte odpočatí, je nutné zamířit k lékaři. Neléčená spánková apnoe totiž může vést k rozvoji nepříjemných zdravotních obtíží i zástavě dechu během spánku.

Může za to životní styl…

Velkou roli z hlediska chrápání hraje také nezdravý životní styl, jehož součástí je těžká strava, kouření a také požívání alkoholu. Nejenže takové zlozvyky přispívají ke vzniku spánkové apnoe, ale také výrazně zvyšují riziko chrápání. Velmi podstatné je tedy zaměřit se na kvalitní stravu, omezit alkohol a také skoncovat s kouřením, které jak je známo, zatěžuje dýchací systém, jež není tak dobře průchodný jako když kuřákem nejste. Kromě toho dost často bývají důvodem také některé léky určené na spaní, jež uvolňují svaly na krku i čelisti a tím spouštějí chrápání. 

Mohou za to problémy s nosem či mandlemi…

Někdy může otázka chrápání spočívat v problémech, které dokáže odhalit až vyšetření na ORL. Mezi časté příčiny patří nosní neprůchodnost, jež se ale velmi dobře léčí septoplastikou. Na vině však mohou být také nadměrně zvětšené krční mandle nebo problém v měkkém patře. V takových chvílích se pak přistupuje buďto k laserovému řešení nebo chirurgické korekci. 

Co pro to můžete udělat sám?

Samozřejmě pokud se chrápání stalo nedílnou součástí každé vaší noci, předně je důležité zajít k odborníkovi, který případně odhalí a také zaléčí možné zdravotní problémy. Někdy se ale samotná příčina najít nemusí, proto je dobré pokusit se obtíže řešit vylučovací metodou. Zkuste se zaměřit na snížení přebytečných kil, snažte se pravidelně sportovat a kvalitně stravovat, vyhněte se nezdravým zlozvykům. Pokud ani to nepomůže, máme pro vás doplňující návod.

  • Nastavte si správný režim

I v oblasti chrápání je šikovné nastavit si dobrá pravidla spánkové hygieny. Každý den si proto vytvořte rituály. Před samotným ulehnutím dobře vyvětrejte místnost a pro optimální vlhkost vzduchu zapněte zvlhčovač vzduchu. Choďte spát přibližně ve stejnou dobu.

  • Vyberte si vhodnou polohu

Také poloha během spánku hraje své a není žádným tajemstvím, že pokud spíte převážně na zádech, možnost chrápání výrazně stoupá. Je to proto, že při spaní na zádech se svaly maximálně uvolní, otevře se vám pusa, jazyk se jemně zasune dovnitř a tím se dýchací cesty stanou o něco méně průchodné. Pro chrápající se proto obecně doporučuje spát zejména na boku, čímž je dosaženo nejlepší průchodnosti dýchacích cest. Praktické je také podložení hlavy polštáři, se kterým by se to ale také nemělo přehánět. Odborníci ovšem radí, že pokud máte polohovací rošt, využijte možnosti lehkého horního zvednutí. 

  • Vyzkoušejte bylinky

Příroda je v některých ohledech mocná, proto není od věci vyzkoušet její sílu i oblasti řešení nepříjemného chrápání. Podle herbářů je zcela nejlepší vyzkoušet mátu, ostropestřec nebo dobromysl. Při každodenní konzumaci odvaru z těchto bylin byste měli již po týdnu cítit určité zlepšení.

  • Zaměřte se na homeopatika

Pomoc můžete najít také v oblasti homeopatik. Skvělým příkladem je například Kalium iodatum, které pomáhá při alergiích, astmatu, dušnosti, ale také uklidňuje chrápání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

100% přírodní prostředky proti chrápání. Zkuste je vylepšete domácí pohodu!

Aplikace pro zdraví pro muže. Které by vám neměly chybět?