Mimozemšťané nebo Satan? Šílené teorie, které provází egyptské pyramidy

Dělicí čáru v šílenostech ohledně pyramid je nelehké načrtnout rovně. I řada seriózních badatelů v minulých stoletích totiž přišla s hodně divokými nápady. Tyhle ale patří k opravdu přestřeleným.

pyramidy

Začneme s Řehořem z Tours, zcestovalým franským biskupem. Ten se pokoušel v 6. století našeho letopočtu vysvětlit svým ovečkám, že pyramidy v Egyptě nejsou pohanskými stavbami, ale naopak díla vybudovaná katolíky. Jsou to totiž obří sila na obilí, tzv. Josefské sýpky, ještě z biblických časů, uvnitř jsou duté. Překvapivě se tahle teorie docela drží, a ještě v roce 2015 ji citoval Ben Carson, jeden z černých kandidátů na amerického prezidenta.

Dva od každého druhu

Přivlastnit si pyramidy nezkusili katolíci naposled. Slušně kritice odolávala teorie, že je vystavěl Noe a jeho potomci, po Potopě světa. Ještě na přelomu 18. – 19. století tomu byli lidé ochotni věřit. Z podobné doby pak pochází idea skotského astronoma Charlese Piazzi Smytha, že ve stavbě pyramid jsou zašifrována důležitá data budoucnosti. Například příchod Apokalypsy. Od roku 1881 se s touto verzí v různých obměnách setkáváme dodnes.

pyramidy
Pyramidy jsou předmětem mnoha spekulací. (foto: unsplash/Fynn schmidt)

Jasná práce Satana z Atlanty

Svědkové Jehovovi se s pyramidami také vypořádali svérázně, dvoudílnou studií z roku 1928. Podle ní jsou pyramidy v Gíze chrámem Satana. Který s konstrukcí vydatně pomáhal. Na stavbě muselo být hodně živo už proto, že za ni měli být odpovědní i mimozemšťané. A nejspíš se tím asi nemyslí, že by šediví či zelení mužíčci z dalekého vesmíru za práskání biče egyptského poháněče tahali šutry.

Ale proč se s mnohatunovými kvádry tahat – je tu i teorie, že na místo byly dopraveny s pomocí mentálních sil, telekineticky. Umět to měli právě ti potomci bohů (nebo mimozemšťanů), faraóni. Bylo by to dost elegantní stavební řešení. Pokud tedy za stavbu nemůže super-moderní technologie, jež byla již zapomenuta.

satan
Pyramidy? Ty přece kdysi dávno postavil Satan. Jasná páka. (foto: 123RF)

Know-how mělo v tomto případě pocházet od zaniklé civilizace Atlanťanů. A ne, nejde o obyvatele americké Atlanty. Měli před svým zánikem napilno, protože museli stavět ještě pyramidy ve střední Americe, Asii a zikkuraty někde u Eufratu.

Kopce i mapa souhvězdí

Dost originálně se s otázkou vzniku staveb vypořádali američtí protestanti. Ti přišli s „vědeckou teorií“, že pyramidy jsou jen kamenem obestavěné kopce, které tu už stály. V jednoduchosti je prostě síla. Klasikou pak je, že pozice velkých pyramid (takže v Gíze) odpovídá svým postavením pozici hvězd z Orionova pásu na noční obloze. Že to viditelně nesedí? Dřív tomu mohlo být jinak. Kdy? Před 12 500 lety! Aha… to ale znamená, že by pyramidy musely vzniknout mnohem dřív.

A další šílená teorie tak byla na světě. Nezapadla ani teorie o tom, že pyramidy mohou být velkými elektrárnami. Že té pyramidální energie moc nenabízí? Inu, pak by to nemusely být přímo elektrárny, jen napodobeniny elektráren, které dříve používali mimozemšťané, zaniklé civilizace nebo Satan…

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejrozsáhlejší stavba všech dob. Existoval egyptský labyrint?

Neandrtálci byli primitivové, pyramidy stavěli otroci a antické Řecko bylo zářným příkladem demokracie? Interpretace historie není přesná!