Jak bezpečně poznat závislost na videohrách a dá se nějak léčit?

Videohry jsou moderním fenoménem, jemuž propadly nejenom mladé generace, ale také mnozí rodiče a lidé v důchodovém věku. Je až zarážející, jak velký vliv může mít hraní her na psychickou stránku člověka. Na občasném hraní pro zábavu samozřejmě není nic špatného, ovšem pokud byste trávili před monitorem několik hodin každý den a nedělali prakticky nic jiného, můžete se stát velmi rychle závislými.

závislost na videohrách

Kromě hraní nemáte žádné další zájmy

Jedním z nejlepších indikátorů, jak poznat závislost na videohrách, je četnost sezení před obrazovkou. Jakmile se hraní her stává prioritou, začínáte sklouzávat na okraj propasti. Hraní je pro závislého hráče jedinou životní náplní, protože kromě hraní nových videoher prakticky nezná jiný způsob trávení volného času.

Nejenom, že nemá žádné další koníčky, ovšem hraní takového člověka pronásleduje i v mysli. Celé dny nemyslí na nic jiného, než jak udělat další misi ve své oblíbené střílečce.

Tyto symptomy pochopitelně mohou mít i občasní hráči, kteří se náhodou zamilují do nové hry, ale nemají problém s tím si hraní odřeknout. Závislého hráče také poznáte podle jeho chování mimo herní svět.

Jakmile nesedí přikovaný k obrazovce s ovladačem v ruce, chová se arogantně a má nepřekonatelné nutkání znovu hrát. Postupem času je hraní přizpůsobeno každodenní chování, až daná osoba prakticky nedělá nic jiného.

Prostřednictvím hraní se dají řešit problémy

Jedním z velkých problémů lidí závislých na hraní videoher je pocit, že tímto způsobem unikají z reality. Místo toho, aby se snažili vyřešit konflikty se svou rodinou nebo přáteli, popřípadě se zbavili negativních myšlenek, raději si sednou k obrazovce a myslí pouze na danou videohru.

Rozumný člověk samozřejmě ví, že tímto způsobem se žádné problémy řešit nedají. Hloubka problému se postupně stupňuje, až je pro danou osobu vlastně nevyřešitelný.

Závislost na videohrách: jaké jsou abstinenční příznaky?

Závislost na hraní videoher funguje velice podobně jako závislost na drogách nebo alkoholu. Postupem času dochází k posouvání hranice tolerance, což znamená, že závislý hráč má potřebu hrát víc a víc. Příjemné pocity už nedokáže získat časem stráveným s přáteli nebo rodinou, protože jeho jedinými myšlenkami jsou videohry. Herní čas se prodlužuje a s tím se pojí i mnohem extrémnější obsah her.

Závislého člověka spolehlivě poznáte podle jeho abstinenčních příznaků. Stejně jako se kuřákům klepou ruce, objevuje se u osoby závislé na hraní videoher nervozita a podrážděnost. Ve výjimečných případech dochází k třesu celého těla a nadměrnému pocení.

Opravdu počet odehraných hodin indikuje závislost?

Vznik závislosti na internetu a závislosti na hraní videoher je maličko jiný, než u závislosti na alkoholu. Při pití totiž rozhoduje psychika jedince. Často se tedy stává, že člověk pijící celý život první ligu se dokáže ovládnout, zatímco labilní osoba pijící hlavně na řešení psychických problémů se stane závislou.

Jenomže u hraní her je hlavním indikátorem právě počet hodin strávených ve virtuálním prostředí. Je ovšem nutné poznamenat, že ne každý, kdo u obrazovky stráví 10 hodin denně, se stane závislým.

Jak tuto závislost léčit?

Pokud máte sami u sebe pocit, že trávíte hraním videoher více času, než by bylo zdrávo, navštivte co nejdříve odborníka. Jestliže s léčbou závislosti nezačnete včas, bude náprava o dost obtížnější a budete muset podstoupit daleko větší oběti k nápravě celého problému. Naopak začnete-li léčbu včas, terapie nemusí být dlouhodobá a většinou se obejde bez drastických opatření.

Hraní videoher představuje stejné riziko jako pití alkoholu nebo kouření. Snažte se tomuto koníčku nepropadnout a hrát skutečně jenom pro zábavu a v rámci odpočinku.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejdivnější videohry všech dob! Budujte impérium veřejných záchodků nebo osvoboďte unesené děti jako Michael Jackson!

Videohry začínají léčit psychické potíže. Mohou nám ale skutečně pomoci? Jak vypadá terapie s pomocí virtuální reality?