Proč je World of Tanks oblíbená hra? Důvody vás asi překvapí

Když se v srpnu roku 2010 objevila na počítačích hra World of Tanks, vyvolalo to u hráčské veřejnosti dost pozitivní ohlas. Proč? Protože toto dílo od Wargamingu bylo historicky první online hrou, kde jste se mohli pasovat do role velitele virtuálního tanku a bojovat proti ostatním hráčům.

World of Tanks

Každý malý kluk přeci snil o tom, že jednoho dne bude řídit tank a že s ním bude bojovat proti nepříteli. A právě uspokojení této potřeby hra World of Tanks dopřává všem svým hráčům.

Za kolik tanků lze hrát?

Hra je koncipována jako akční MMO free to play titul s tématikou tankových bitev dvacátého století. K dispozici máte rozličná obrněná vozidla od konce první světové války až po poválečné koncepty a stroje, které zůstali pouze u rýsovacích prken. Celkem to dělá přibližně 600 tanků několika proveniencí.

Hrát samozřejmě můžete s americkými, britskými, francouzskými, německými a sovětskými tanky. K těmto základním proveniencím postupem času přibyly ještě tanky z Československa, Číny, Itálie, Japonska, Švédska a dokonce Polska.

Tanky jednotlivých národů se samozřejmě liší svými klíčovými vlastnostmi. Například ruské tanky disponují vynikající kombinací pancéřové ochrany, pohyblivosti a palebné síly, zatímco tanky z německého vývojového stromu jsou zaměřeny především na tloušťku pancéřování a na co možná největší ráži děl.

Francouzské tanky mají skvělou pohyblivost a tanky z Československa zase hráči přinášejí jedinečný pocit hry se zásobníkovým dělem, díky němuž můžete udělit nepříteli velké poškození během několika vteřin.

Ovládání hry je velice jednoduché

Jedním z mnoha důležitých faktorů oblíbenosti hry World of Tanks je jednoduché a uživatelsky přívětivé ovládání. Všechny tanky už od těch nejslabších se ovládají stejným způsobem. Pohyb stroje udáváte klávesami WASD, zatímco dělo zaměřujete prostřednictvím myši.

Střílí se levým tlačítkem a prakticky žádné další informace vědět nepotřebujete. K lepšímu výkonu v bitvě vám navíc pomáhají spotřební doplňky nebo další vybavení. Díky němu jsou vylepšeny schopnosti posádky a také vlastnosti celého tanku. Jde hlavně o přesnost zaměření děla nebo rychlost nabíjení.

Jak si vede World of Tanks oproti konkurenci?

I když je hra World of Tanks považována za simulátor tankového boje, při hraní tenhle pocit nemáte. To ale neznamená, že byste si boj se svými 14 spolubojovníky neužívali. Právě trochu arkádovější styl WOTka je hlavním lákadlem pro většinu hráčů.

Celý systém hry je vlastně založen na RNG, což je v podstatě generátor náhodných čísel. Ten ovlivňuje, jaké poškození udělíte svému soupeři, případně jaké poškození obdržíte jeho výstřelem. Mnoho hráčů potvrdilo, že právě díky tomuto náhodnému prvku se k bitvám ve World of Tanks neustále vrací.

Trh s online tankovými hrami byl dlouho prázdný. Po příchodu World of Tanks v roce 2010 prakticky všichni hráči toužící po tankových bitvách začali hru od Wargamingu hrát. Nicméně o dva roky později se na herním trhu objevil War Thunder, který chtěl WOTku konkurovat. Žádné dvě hry ovšem nemohou být rozdílnější.

World of Tanks je určena pro zábavu a odlehčení od stresu, jenomže War Thunder je opravdový simulátor tankového boje, v němž můžete zničit soupeřův stroj jedinou ranou. Ovládání je sice realističtější, ale pro nezkušeného hráče o dost náročnější.

I proto spousta nadšenců do válečných konfliktů dává přednost World of Tanks od běloruského studia Wargaming.

Pokud jste si vždycky chtěli vyzkoušet boj s legendárním tankem T-34 nebo německým tankem Tiger, je World of Tanks ten pravý způsob trávení volného času. Hra má v současnosti více než 3 miliardy registrovaných uživatelů a skoro 200 milionů aktivních hráčů, což jenom dokazuje její oblíbenost.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejoblíbenější online sběratelské karetní hry. Znáte Hearthstone, The Elder Scrolls: Legends nebo Gwent?

Hry, které vydělaly miliardy. Už dávno neplatí, že v zábavním průmyslu vedou filmy