Nejoblíbenější online sběratelské karetní hry. Znáte Hearthstone, The Elder Scrolls: Legends nebo Gwent?

Videoherní svět tvoří velké množství žánrů od stříleček, přes RPGéčka až po simulátory. Jeden žánr byl ovšem dlouho spíše opomíjený a širší pozornosti se mu dostává až v posledních letech. Jde o online sběratelské karetní hry. Víte, které jsou in?

The Elder Scrolls: Legends

Krátký pohled do historie sběratelských karetních her

Karty doprovázejí člověka odedávna. Samostatnou kapitolu ovšem představují tzv. sběratelské karetní hry. Jak už sám název napovídá, jedná se vlastně o kombinaci karetní hry se sběratelstvím. Hráči si tak kupují balíčky nebo vyměňují karty mezi sebou, a s nimi následně hrají podle předem daných pravidel. První hrou tohoto typu byla The Base Ball Card Came, která spatřila světlo světa již v roce 1905, tedy před více než 100 lety.

Postupem času vznikaly další a další varianty, ovšem opravdovou revolucí se stal až Magic: The Gathering, jež vyšel v roce 1993 a o rok později se dostal i do ČR. Jeho autorem byl jistý student matematiky Richard Garfield, kterému se zřejmě ani nesnilo, jaký bude mít úspěch. Dodnes totiž jde o komerčně nejúspěšnější sběratelskou karetní hru. Následně také vyšla její PC verze a v roce 2002 vznikl Magic: The Gathering Online, jež umožňoval hrát a měnit karty po internetu. A to už se dostáváme k tématu našeho článku.

5 nejznámějších online sběratelských karetních her současnosti

Ačkoli Magic: The Gathering stále v prodejnosti vévodí „offline světu“, v posledních letech vznikly online sběratelské karetní hry, které jsou aktuálně mnohem oblíbenější. Jaké jsou ty nejznámější?

1. Hearthstone: Heroes of Warcraft

Tato hra byla spuštěna v roce 2014 a velmi rychle si získala srdce hráčů po celém světě. Přinesla totiž výbornou audiovizuální stránku, karty z oblíbeného světa Warcraft a poměrně jednoduchý koncept. Navíc je dostupná zdarma (tzv. free-to-play) a hráči platí pouze za to, chtějí-li si koupit nové karty, což urychluje postup ve hře. Hearthstone aktuálně hrají desítky milionů hráčů po celém světě (v květnu 2017 jejich počet dosáhl 70 milionů) a hra se také stala populárním e-sportem. Společnost Blizzard, která za Hearthstone stojí (stejně jako za celým světem Warcraft), tak může být navýsost spokojena.

2. The Elder Scrolls: Legends

Hearthstone zaznamenal skutečně velký úspěch a dalo se čekat, že další vývojáři budou společnost Blizzard následovat. Nejinak tomu bylo u Bethesdy, tedy firmy, která stojí za světem Tamriel. Na tomto kontinentu na planetě Nirn se odehrává legendární série The Elder Scrolls. Bethesda v roce 2017 vypustila The Elder Scrolls: Legends, online sběratelskou karetní hru, jež se od Hearthstone v mnohém neliší. Postavy a kouzla jsou jen z jiného fantasy světa (Tamriel), jinak se jedná o spíše nenáročnou hru, jež je přístupná pro širokou veřejnost.

3. Gwent: The Witcher Card Game

Karetní hra Gwent se objevila v jiné hře, a to Zaklínač 3: Divoký hon, kterého vytvořila polská firma CD Project. Série RPGček o zaklínači Geraltovi podle knih spisovatele Andrzeje Sapkowského je celosvětově ohromně populární. Vývojáře ale stejně velmi překvapil zájem hráčů právě o Gwent, a tak se jej rozhodli vydat jako samostatnou hru. CD Project už vydal otevřenou betu a brzy by měla vyjít finální verze. V každém případě už teď má Gwent řadu fanoušků, takže se opět s největší pravděpodobností bude jednat o velký úspěch.

4. Magic: The Gathering Arena

Magic the Gathering je sice pojem, na druhou stranu, jeho masovému rozšíření vždy bránila vysoká obtížnost, za níž mohly složité mechaniky, mnoho typů karet apod. Masoví hráči tak dávali v online světě vždy přednost jiným titulům. Společnost Wizards of Coasts, která stojí i za původní hrou, se to však rozhodla změnit. Hra Magic: The Gathering Arena tedy veškeré mechaniky hodlá zjednodušit a dle letos v dubnu vydané uzavřené bety se vše podařilo. Pronikne tedy legenda konečně do videoherního mainstreamu?

5. Artifact

Již v listopadu dá o sobě opět vědět společnost Valve. Že vám tento název něco říká? Jak by také ne! Vždyť kdo by neznal vývojáře legendární hry Half-Life a provozovatele platformy Steam? Valve nyní vydává vlastní hru po pěti letech. Ponese jméno Artifact a hlavním vývojářem je Richard Garfield, zmiňovaný autor Magic: The Gathering. Hra založená na hitu Dota 2 má přitom přinést nové herní mechaniky (např. hráč bude hrát v podstatě tři hry najednou) a inovativní ekonomický model. Artifact např. není free-to-play.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Legendární Diablo dostane dalšího nástupce! Blizzard potvrdil, že připravuje více projektů, které s kultovní hrou souvisí. Co jsme zjistili?

Nejdražší videohry v dějinách? Víme, které to jsou!