Legendární Diablo dostane dalšího nástupce! Blizzard potvrdil, že připravuje více projektů, které s kultovní hrou souvisí. Co jsme zjistili?

Před několika měsíci se na internetu objevila zpráva, že Blizzard verbuje nové rekruty pro spolupráci na nejmenovaném Diablo projektu. Teď dorazilo prohlášení, že je ve vývoji více produktů, které souvisejí s legendárním akčním RPG.

Diablo dostane nástupce! Blizzard potvrdil, že je projekt ve vývoji

Současné Diablo 3, které je mezi hráči stále populární, začíná mírně stagnovat. Online hraní Blizzard udržuje vydáváním takzvaných sezón, které hráče odměňují speciálními sety a dalšími bonusy. Právě teď je aktivní už 14. sezóna, nicméně Diablo 3 bylo vydáno v roce 2012, a to je z dnešního pohledu opravdu dlouho. Datadisk Reaper of Souls potom spatřil světlo světa v roce 2014. Akční RPG, jako je Diablo, zajišťuje opakované hraní donekonečna, i tak už ale hráči volají po změně.

Pekelná řežba v Diablu 3

Prastaré zlo na vzestupu

Diablo se objevilo poprvé v roce 1996 a vytvořila jej firma Blizard Entertainment. Hra sklidila veliký úspěch a mezi hráči se stala velmi oblíbenou. Žánr RPG dostal nový rozměr, když byla většina hry uzpůsobena ovládáním myší. Celé dobrodružství se odehrávalo v podzemních dungeonech pod vesničkou Tristram. Na výběr bylo ze tří postav –Warrior, Rouge a Sorcerer. V roli hrdiny bylo cílem dostat se do nejspodnějších pater a zlikvidovat pekelné zlo, v čele se samotným Diablem.

Králem navždy

Tu pravou díru do světa ale udělal druhý díl. Diablo II je dnes mezi hráči doslova kultem, a přestože vyšlo v roce 2000, někteří ho hrají dodnes. Obrovská variabilita a znovuhratelnost, prostředí, do kterého se chcete vracet znova a znova a neopakovatelná atmosféra, to byl mix, který Diablo II postavil do role legendy. Na výběr bylo z pěti postav: drsný válečník Barbar, agilní lukostřelkyně Amazonka, elementy ovládající Kouzelnice, svatý bojovník Paladin a Nekromant, schopný oživovat nemrtvé. V datadisku Lord of Destruction z roku 2001 potom přibyla tajemná vražedkyně Assassinka, a Druid, schopný lykantropie, tedy přeměny na vlkodlaka. Několik rozsáhlých aktů, lesy, poušť, džungle, samotné peklo a mrazivé hory, to všechno si zachovalo doslova romantiku po celé roky. Stejně tak špičkový soundtrack, nahraný Pražským symfonickým orchestrem. Stromy dovedností postav a sbírání kouzelných artefaktů se neomrzelo ani po letech.

U tohoto pohledu se pamětníkům Diabla II vždy zatajil dech

Nový nástupce na dohled?

Současné Diablo 3 nabídlo další posun a hra kolem sebe udržuje spousty věrných hráčů, ale ve vzduchu už nějakou dobu visí otazníky, zda Blizzard plánuje další díl a milovaná hack-and-slash akce bude pokračovat. Na tuto otázku jsme teď dostali nepřímou odpověď, podstatný je ale fakt, že vývojáři na Diablu pracují. Jaké projekty vzniknou a kolik jich bude zatím není známo, Blizzard ale slibuje bližší odhalení na letošním BlizzConu, který se koná od 2. do 4. listopadu 2018. Nechme se překvapit!

Pokud máte po přečtení textu i vy touhu sáhnou do knihovny, oprášit Diablo II a znovu se s nostalgií vydat do páchnoucích kobek a tajemné džungle, pak patříte mezi hráče, kteří Diablo zažili v jeho ryzí podobě. Doufejme, že nám Blizzard připraví opravdu důstojného nástupce!

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Obchod století v zábavním průmyslu! Disney spolknul Marvel i Hvězdné války, teď odkoupil 21st Century Fox! Postaví se Avengers proti X-menům?

Filmaři nám lhali! Tyhle věci lidé rozhodně nedokážou!