Zápasy XARM: Skloubení násilí, rychlosti i tradice

Sport povznáší nejen tělo, ale i ducha. To platilo už od starověku. Diváci, nejen ti u televizních obrazovek, si ale žádají pořád více napětí, akce a zábavy. Takže o tu zdravou mysl už tolik nejde. Jaké šílené a extrémní sporty by nás tedy v blízké budoucnosti mohly zaujmout?

zápasy XARM

Přetláčení rukou neboli páka je lekcí v nenáročnosti. Dvě paže zápolících se tu utkávají na jedné pevné podložce, tu a tam vylepšené úchyty. Pevné postavení rukou, úchop a start. Pak už jde jenom o to rozložit vlastní sílu tahu a tlaku tak, aby se hřbet ruky soupeře dotknul oné podložky dříve, než toho samého dosáhne on s vámi.

Krystalická jednoduchost pravidel, zpestřená snad jen tím, že lokty obou zápasníků se musí dotýkat podložky a oba musí použít při přetláčení vždy tytéž, pravé či levé, ruce, současné zračí největší bídu tohoto sportu.

Nic moc jiného totiž k vidění během armwrestlingu, jak je disciplína páky ve světě nazývána, k vidění není. Po docela krátkém čase může diváky pohled na dva skoro nehybné funící svalovce začít nudit a nutit je přepnout televizi na zábavnější program. Což manažery sportu a reklamního marketingu netěší.

Přetláčení může být i zábava. Pro někoho

Jak ale chcete zvýšit podíl adrenalinu, akce a zábavy podívané, která disponuje tak prostými principy? Sledovanost se dá zlepšit tím, že odbouráte pár pravidel a přidáte k nim prvky divácky vděčnější podívané. Kickboxu. A tak se zrodil XARM, respektive zápasy XARM.

Extrémní páka, chcete-li, přetláčení rukou s nečekaným bonusem. Podložka pevného stolku o rozměrech 71×41 centimetrů, na které soupeři pokládají lokty svých rukou, tu nechybí. Ani pevný stisk jejich rukou, teď navíc ještě pojištěných fixačním prvkem. To aby se nepustili.

Například v moment, kdy se při přetlačování pokusí praštit svého soupeře druhou, volnou rukou, pěstí do brady. Nakonec, proč zůstávat jen u horních končetin. Pokud to tělesné dispozice zápasníků umožňují, protivníka tu můžete přetáhnout třeba vlastním kolenem. Můžete mu klidně dát i hlavičku. Dokud jej držíte, nikam před ránou neuteče.

Kdo z koho?

Zápas, rozdělený na tři jednominutová kola, lze vyhrát buď efektním K. O., technickým K. O., případně body sesbíranými za úspěšné přetláčení. Anebo kombinací výše uvedeného, strategii k vítězství si musí každý vybrat sám.  Od toho tu jsou rozhodčí, kteří bedlivě z bezpečné vzdálenosti sledují dění nad stolkem, kolem kterého sviští údery.

Připravení vložit se mezi soupeře a oddělit je, až zazní gong. Ano, průběh jednotlivých utkání je skutečně neukotvený a nepředvídatelný. Přetahování, údery, rytmické bušení pěstí i vzduchem odletující sliny a zuby s kusy chráničů. Rozhodně je ke koukání protože v sobě nese tolik surovosti, že dokáže zaujmout i k násilí naprosto otupělé diváky.

Zápasy XARM = novodobí gladiátoři? Hlavně že je byznys

Zápasy XARM se zrodily jako podnikatelský záměr úspěšného promotéra bojových a extrémních sportů, kalifornského manažera Arta Davieho. Nápad na divokou boxersko-zápasnickou show, který původně vznikl v roce 1993, od té doby tlačí do médií a přes soukromé placené on-line platformy. Což se v době digitalizace médií počítá jako velký klad.

Na porci násilí totiž nemusíte vystát frontu na lístky, objednáte si ji v pohodlí monitoru svého počítače. V současnosti je ale komerční osud XARM nejistý, protože zatím selhaly pokusy odvysílat záznam z utkání v americké televizi, a zprostředkovat ho širším, zatím neplatícím masám.

Pokud ale hledáte o poznání akčnější verzi poněkud statického přetlačování rukou, anebo vám vadí plocha kickboxových ringů, ve které se zápasníci zbytečně dlouho nahání, jsou zápasy XARM to pravé pro vás.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sporty, které můžete provozovat i doma? Žádný problém, tyto cvičení zvládnete i v karanténě

Nejlépe placení čeští sportovci. Hokejisti, fotbalisti překvápení na konec