Sporty, které můžete provozovat i doma? Žádný problém, tyto cvičení zvládnete i v karanténě

I během nepříznivých dnů nebo v době karantény, si můžete dopřát plnohodnotný pohyb.

cvičení

Jaké cviky a sporty zvládnete v pohodlí domova?Při čem se pořádně zapotíte, a jaké druhy cvičení je často podceňovaným zdrojem komplexního protažení celého těla?

Svatá trojice

Nebojte, nemusíte se u cvičení modlit. Pojem „svatá trojice“ označuje 3 základní cviky, které vám důkladně procvičí celé tělo, a v podstatě by se dalo říci, že pokud si je dáte dvakrát denně skutečně každý den, jste, co se týče pohybu, vykrytí. Nejde přitom o žádné složitosti. Pojďme na ně:

Dřepy – squats

Na YouTube si najděte český nebo anglický pojem a pojďte si dát pořádně do těla! Dřepy dokážou zapojit celou řadu velkých svalů, a právě pro tento cvik platí: „v jednoduchosti je krása“. Zapojíte velký sedací sval, čtyřhlavé svaly stehenní i vzpřimovače páteře.

Dřepy jsou základem všech tréninků atletů. Pohlídejte si správnou techniku, kdy musíte dodržet rovná záda, paty na zemi a kolena nejvýše v šíři ramen. Tak schválně, kolik dáte každý den? Zdají se vám dřepy jako jednoduchá nuda? Vezměte si do ruky závaží, nebo si dopřejte domácí výcvik s hudbou a provádějte dřepy s výskokem.

Prkno – plank

Při prkně neboli plankingu procvičíte střed těla, ramena, stehna, hýždě, ale i břišní a zádové svalstvo. Skvělá výzva! Nízké prkno vytvoříte, když budete opřeni o předloktí a špičky nohou, vysoké prkno pak na špičkách nohou a na zápěstí, které je ve stejné rovině jako vaše lokty. Dejte si pozor, ať se neprohýbáte v zádech. Břicho je stažené. Jdete do toho s námi? Výborně!

Kliky – push-ups

Vylepšete prkno tím, že si dáte několik sad poctivých kliků. Dokonale posílíte horní část vašeho těla i svaly okolo páteře, které vlivem sedavého způsobu života dostávají pořádně zabrat, a v neposlední řadě zapojíte i velké prsní svaly a paže, aniž byste museli posilovat s činkami. Pokud nemáte dostatek síly, abyste kliky prováděli na špičkách nohou, nebojte se začít na kolenou. Je lepší nepřepálit začátek a postupovat pomalu, ale soustavně. Ne nadarmo jsou kliky králi mezi sporty!

Nevynechejte jediný den a uvidíte, co tyto tři cviky dokážou během pouhých dvou týdnů. Ne nadarmo se jim říká „svatá trojice“. Amen.

Jóga

Myslíte si, že jóga je nuda? Tak to se vážně mýlíte! Ve zbytku světa se jedná o přednostně mužské cvičení, které si pouze my Evropané vykládáme jako dámskou pohodičku s dýcháním. Dejte si třeba lekci jógy na pomalý rozjezd, a pokud cvičíte podle pokynů instruktorky, po třičtvrtě hodině máte protažené celé tělo. A pro jeden den vám to rozhodně stačí. Zkuste!

Základ úspěchu

Aby se vaše cvičení v domácím prostředí setkalo s kýženým výsledkem, potřebujete dodržet jediné – ŽELEZNOU PRAVIDELNOST. Během pobytu doma tak zjistíte, že jste svůj jedinečný čas nepromrhali, a že jste z nepříznivého období vyšli jako vítězové – s krásnějším a posíleným zdravým tělem.

Zdravá strava
Jíst zdravě se vyplatí. (zdroj foto: freepik.com)

Nejenom sporty, ale další důležitou součástí života je i vaše životospráva. Samozřejmě je v rámci zachování vašeho duševního zdraví povoleno si dělat radost nějakými pamlsky, které byste si jinak nedopřáli, ale rozhodně volte kvalitní potraviny. Tuky navozující pocit plnosti a spokojenosti volte přírodního původu – lískové a vlašské oříšky vám zachutnají, podobně jako piniové nebo para ořechy.

Honí vás chuť na sladké? Zkuste si dopřát sladký čaj, který navíc působí jako prevence proti virům a pomáhá i při léčbě kašle – jednoduše zalejte trochu kořene lékořice, a přidejte v kávovém mlýnku rozemletý badyán. Zdroj jódu, sladkost chuťově podobná pendreku, a odměna za pobyt doma – to je váš lahodný čaj.

I v době, kdy nemůžete ven, je důležité pravidelně posilovat a protahovat svaly celého těla. Dopřejte si trénink, který vám nejen pořádně procvičí svaly, ale vyplaví také spoustu hormonů štěstí, díky kterým se budete cítit příjemně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak snížit výdaje na cvičení? Postavte si doma vlastní posilovnu nebo se dejte na kalisteniku

Jak začít s posilováním? Pár dobrých rad pro všechny, kteří to myslí vážně