Jak začít s posilováním? Pár dobrých rad pro všechny, kteří to myslí vážně

Nejčastější předsevzetí? Začít hubnout, cvičit nebo se obecně nějak hýbat. Kila navíc a vzhled nás trápí nejvíc. Jak začít s posilováním? Stačí vám tahle základní pravidla. Když je přijmete, můžete stavět něco dalšího.

Jak začít s posilováním? Pár dobrých rad pro všechny, kteří to myslí vážně

Nevěřte na zázraky

Od dob, kdy byl jedinou inspirací tréninkový program ze stránek Muscle & Fitness, se změnilo hodně. Svět internetu je přeplněný informacemi, jak začít s posilováním a jaké cviky nesmíte vynechat. Peklo svým způsobem nabízí YouTube: kanálů, kde se pravidelně dozvíte nové a nové rady, jak cvičit, co jíst a co děláte špatně, je nepřeberné množství. Kvalita se často liší, ale videa natáčejí i lidé, kteří opravdu dobře vědí, co říkají. Nečekejte, že z vás pokyny z videa udělají Kapitána Ameriku. Navíc je těch rad a informací tolik, že začínající cvičenec vlastně neví, co z toho si má vybrat.

Soustřeďte se na to hlavní

Všechny ty tréninkové programy, sacharidové vlny, diety – pokud chcete začít s posilováním, neřešte kroky, které přijdou až později. Začněte chodit do fitka a dodržujte to úplně nejdůležitější: cvičte pravidelně. Nevynechávejte tréninky a nemyslete si, že jít v pondělí a v pátek přinese nějaké ovoce. Každý pohyb je lepší než žádný, ale výsledky, které očekáváte, se takhle nedostaví. Soustřeďte se tedy na to podstatné: pravidelně cvičte. Neřešte kalorie nebo jestli si nedat o gram kreatinu navíc.

Vytrvejte!

Dostat se posilováním k nějakým výsledkům zabere čas. Mnozí začátečníci nebo sváteční návštěvníci fitka očekávají, že bude jejich six-pack za měsíc vypadat jako opalovacím krémem nastříkaná břicha Sparťanů z filmu 300: Bitva u Thermopyl. Pokud chcete vaše vysněná široká ramena a skálopevné břišáky, musíte počítat s tím, že to není zadarmo. Cvičit a zase cvičit, stále a pořád. Z návštěvy posilovny uděláte rutinu, jako čištění zubů. Není to něco, k čemu se přemáháte – prostě tam jdete, jako vždycky. Přestože je to běh na delší trať, výsledky se při vaší výdrži určitě dostaví. Protože pokud cvičíte tak, že se začnete posouvat, právě ze začátku jsou změny nejviditelnější.

Zbytečně to nehroťte a stanovte si dosažitelné cíle

Někteří lidé jsou na druhou stranu přemotivovaní příliš. Ano, mít železnou vůli a cílevědomost je tady naprosto v pořádku, jenže problém nastává, když chtějí takoví zapálenci přehánějí způsobem, kterým jim může škodit. Nesnažte se okamžitě nastartovat fitko šestkrát týdně, do toho v pondělí, středu a pátek kardio a k tomu drsná dieta a jiné nároky, to není cesta, jak začít s posilováním. Pokud jste doposud aktivně necvičili nebo chodili jen občas, nemá smysl si klást na bedra nemožné. Nevydávejte energii zbytečně na něco, co neuspěcháte. Musíte být intenzivní, jen se nesmíte snažit za pár týdnů zdvojnásobit zátěž na mrtvý tah. Prostě to nejde hned. Chce to čas. Dodržujte svůj režim, ale nehroťte to způsobem, který vás od celého cvičení a hubnutí odradí.

Cvičte to, co vás baví

Tohle možná vypadá jako sporné doporučení, ale je velmi podstatné. Ano, slyšeli jste, že se bez dřepování neobejdete. V jiném videu zase říkali, že ten a ten cvik na biceps je lepší, než ten a ten. Ok, na tom všem jistě něco bude, ale celkově vám tenhle způsob cvičení bude k ničemu, jestli se do něj nutíte a nebaví vás. Pokud začínáte nebo jen pracujete na tom, abyste začali cvičit pořádně a pravidelně, dávejte přednost těm cvikům, které vás baví. Pokud u posilování zůstanete, později bude čas na to měnit trénink, počty sérií a opakování a další podrobnosti. Svůj plán mít samozřejmě musíte, ale cvičte tak, aby jste měli chuť pokračovat a nemučte se na něčem, o čem jste slyšeli, že to „bez toho nejde“. Všechny partie se dají cvičit s výsledky jakýmkoli způsobem.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Češi a novoroční předsevzetí. Nedodržujeme je a víme to, ale přesto si je dáváme. Proč nefungují?

Mýty, které nakonec platí. Proč je ženským pořád zima a nejdůležitějším jídlem je snídaně