Stanou se hvězdné války skutečností? Vesmírné síly Spojených států schválil americký kongres i prezident Donald Trump

Vesmírné síly jsou novou složkou armády Spojených států. Čeká nás militarizace vesmíru? Hvězdné války na oběžné dráze? Skutečnost není takové sci-fi, ale i tak vyvolal tento krok odezvu ve světě.

Vesmírné síly Spojených států: stanou se hvězdné války skutečností?

Vesmírné síly (Space Force) jsou čerstvou armádní složkou Spojených států. Jejich vznik odsouhlasila Sněmovna reprezentantů, Senát a následně ho potvrdil kongres. Dne 19. prosince 2019 pak celou věc podpisem stvrdil prezident Donald Trump. Jak se nechal slyšet viceprezident Mike Pence, Trump tímto krokem splnil slib zachovat Spojeným státům vůdčí roli ve vesmíru.

Žádný hyperprostor se nekoná

Zní to fantasticky? Zpráva je prezentována poněkud jinak, než jaká je celá pravda. Vesmírné síly Spojených států skutečně vznikly, ale nejedná se o nějakou speciální hvězdnou pěchotu nebo dosud skryté tajné oddělení, vyvíjející americkou Hvězdu smrti. Pod Vesmírné síly se zařadily Vesmírné perutě a složky, které mají na starosti operace, týkající se kosmu. Některé z těchto jednotek existují už 70 let. Myšlenka na jejich samostatné oddělení vznikla už v roce 2001. Útvary pouze přešly z US Air Force pod US Space Force a staly se samostatným uskupením, které bude mít vlastní podíl v balíčku obranného rozpočtu.

Zajistit svobodu ve vesmíru

Vesmírné síly (United States Space Force) se staly šestou složkou armádních sil USA. Ty doposud tvořilo pět hlavních uskupení: Armáda (US Army), Letectvo (US Air Force), Námořnictvo (US Navy), Námořní pěchota (US Marine Corps) a Pobřežní stráž (US Coast Guard). V porovnání s ostatními složkami jsou ale Vesmírné síly jen „malou“ složkou. Jaká je deklarovaná funkce nejnovějšího přírůstku? Zajistit Spojeným státům svobodu provozu operací ve vesmíru. Primárním cílem je tak ochrana družic, na kterých je dnes závislá celá infrastruktura. Administrativa Spojených států má dlouhodobě obavy o možné napadení nebo ochromení svých družic, a to hlavně ze strany Ruska nebo Číny. Velitelem vesmírných operací se stal Generál John W. „Jay“ Raymond.

Vesmírné síly Spojených států: stanou se hvězdné války skutečností?

zdroj: spaceforce.mil

Skončí někdy studená válka?

Ruský prezident Putin už se ostatně nechal slyšet, že jako odezvu na založení Vesmírných sil musí Rusko kontrovat zřízením vlastních složek stejného charakteru. Situace tak připomíná historii, kdy John F. Kennedy ve slavném projevu v roce 1962 americkou veřejnost ujistil, že USA deseti let postaví člověka na měsíc. To tehdy odstartovalo dráhu raketoplánů, navazujících na program Apollo, a další slavnou kapitolu pro NASA. Celý tento akt byl v podstatě odezvou na ruské cestování do vesmíru a Gagarinův oblet Země. Vesmírný program stál nekonečné biliony dolarů, ale cíl se splnit podařilo. Jak vyplývá z dochovaných záznamů, sám Kennedy v soukromí přiznal, že je to „strašně drahá frajeřina“, protože se jednalo o závod v poměřování sil. Ale tak to na světě chodí: mír znamená mít větší klacek než ti ostatní, což platilo odjakživa a nic se na tom nemění ani dnes.

Přes překážky ke hvězdám

Vesmírné síly jsou přes to všechno zásadním krokem v dalším pokroku lidského operování ve vesmíru. Co do budoucna přinese? Vesmírný program NASA a zkoumání technologií už se mimo jiné postaral o vývoj věcí, které dnes běžně využíváme. Baterie, počítače, dutá vlákna, lehké pevné kovy, to vše je výsledkem vesmírného programu. Zrušení startů raketoplánů a návrat k raketovým modulům se zdálo být krokem zpět. Na měsíci byla lidská noha naposledy před padesáti lety. Poslední dekádu se mluvilo o cestování do kosmu jen jako o vesmírné turistice pro bohaté z rukou nevládních projektů. Připravují už Spojené státy nějakou náhradu? Dočkáme se startu vojenské vesmírné lodi, která bude schopná v prostoru provádět operace? Nebo přijde scénář ze Dne Nezávislosti?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Metal pro teroristy. Hudba nebo zvuk se dají použít místo střelby. Jaké sonické zbraně už jsou k dostání

Doživotní ředitel FBI J. Edgar Hoover. Prohnilý muž, který věděl špínu úplně na každého