Metal pro teroristy. Hudba nebo zvuk se dají použít místo střelby. Jaké sonické zbraně už jsou k dostání

Ve snaze vyvinout nové moderní zbraně se globální produkce nesoustředí jen na ty, které zabíjí. Dost efektivní je i přístup, při němž protivníka bez fyzického ublížení zpacifikujete. Třeba tím, že jej připravíte o orientaci v prostoru a zaútočíte na jeho sluchový smysl. Akustické neboli sonické zbraně mají slibnou budoucnost.

Hudba nebo zvuk místo střelby. Jaké sonické zbraně už jsou k dostání

Metallica nebo Rammstein místo ostřelování

Mezi sonické zbraně by se dal zařadit i pořádně hlasitý metal. Oficiálně použili hudbu Američané při „vyhánění“ Manuela Noriegy z vatikánské ambasády, na které se skrýval v Panamě. Diktátor, který byl dříve jejich největší kamarád, se trochu utrhl z řetězu a začal exportem koksu do Států financovat nejen proti-komunistické milice, ale prakticky všechno. Z papežova domečku ho ale po svržení vlády vystřílet nemohli, a tak mu pouštěli do oken na plné pecky tři dny metal. Nevydržel. Hlasitá muzika sehrála roli i při ne zrovna úspěšném vyhánění sekty Davidiánů z farmy u Waco, kde to ale skončilo masakrem. Decibely lásky občas znepříjemňují pobyt teroristům v afghánských jeskyních. Co taky čekat od dýdžeje, který je mariňák.

Akustický slzák

Izraelská armáda si v roce 2017 vysloužila titul „nejmodernější armády světa“. Obvykle se ve globálním hodnocení drží kolem třetí příčky. Jejich nesmrtící novinku, akustickou zbraň Scream, ale nemůžeme považovat vyloženě za novinky. Pokud jste někdy listovali Biblí, o troubách z Jericha jste už možná četli. A tohle je dost podobné. Zařízení vyvolá sonický třesk, který dost citelně zasáhne sluchové orgány rozbouřeného davu. Opakované pulzy vyvolávají pocit dezorientace, závratí. Může to jít až k vyvolání dávení, a několikadenní ztrátě sluchu. Příjemné je to asi tak jako slzák, jen se tu tentokrát pracuje se zvukem.

Extrémně účinná hračka

I Britové mají podobnou hračku, které říkali Squawk Box. Dřív, teď už o ní nemluví. Asi proto, že pracují na vývoji efektnější verze. Technicky jde o síť precizních nezávislých vysílačů, které ve zvoleném směru dokážou vyslat ultrazvukový signál. Tak přesně, že dokáží zacílit na konkrétní osobu. Jedna taková krabička je neškodná: zvuk o dané frekvenci prakticky neuslyšíte. Když se jich ale sejde víc, je to pecka, která se vám bude pocitově snažit protlačit mozek ušima ven. Vtipné je, že nikdo kolem to neslyší.  Takže s pomocí téhle „novinky“ ze 70. let dokážete postupně rozebrat po jednom celý dav demonstrantů, aniž byste se jich dotkli.

Kubánské klima Američanům nesvědčí

Jak může vypadat soustředěný akustický teror? To momentálně řeší Američané a Kubánci. Ostrované oficiálně tvrdí, že oni za nic nemohou, a že cizincům jen vadili svolávající se tropičtí cvrčci. Prostě nezvyk. Čtyřiadvacet amerických diplomatů to vidí jinak: v jejich domech a kancelářích prý byli po celou dobu vystaveni neustávajícími, slabě slyšitelnému pískotu. Který je přiváděl k šílenství. S nejrůznějšími poruchami pak skončili doma ve Státech. Jejich poruše se začalo říkat „Havanský syndrom“ a dodnes není úplně zřejmé, jestli za tím opravdu stojí Fidelovi pozůstalí s využitím jednoduché sonické zbraně. Myšlenka je to ale elegantní. Nepříjemné hosty oficiálně nikdo nevyhnal, odešli sami.

Puberťáci jsou jako hmyz

Sluch máme nastavený dost individuálně, a mění se to v průběhu života. Ženy intenzivněji reagují na vysoké tóny (připomínající dětský pláč), kojence zase uklidňuje tiché žvatlání, ale medvědovitě burácivý smích jejich strýce je děsí. Jsou prostě zvuky, které vnímají jen určité věkové skupiny. Na tomhle principu pak vznikl tzv. Mosquito alarm, který neodhání komáry, ale „mladé pod 25 let věku“, aby se nesdružovali a neflákali na veřejných místech. Pro starší obtížně slyšitelný zvuk má znít jako podivné kovové cinknutí, které adolescenty dokáže znervóznit. Prozatím to funguje ve Skotsku. Problém prý je, že tenhle efekt se neblaze projevuje také u osob s citlivějším sluchem, a také u autistů. Aktuálně se řeší, jestli hračka vůbec funguje, a pokud ano, zda to není zásah do ústavních práv jednotlivce.

Ptáky odhánět i řídit

Tohle je spíš o militarizovaném ptactvu, ale zvuk tu také hraje podstatnou roli. Na severu Kanady totiž v devadesátých letech s úspěchem testovali sezónní využití ptactva při obraně vzdušného prostoru. Špačky zvedne do vzduchu každá rána, a hlasy dravců pohnou i s většími opeřenci. Takže stačí jen ve správný čas začít z několika zdrojů hluku směřovat vlnu ptáků do vzduchu, a můžete je poslat třeba proti letce nepřátelských bombardérů. Zdecimujete celý nálet, aniž by to šlo poznat na radaru.

Piráti jsou na randál zvyklí

Mezi sonické zbraně patří patří americký LRAD (Long Range Acoustic Device), zařízení, které je schopné do vzdálenosti 2000 metrů vypálit akustický puls o hlasitosti až 149 decibelů. Nezapomeňte, že od 130 dB je to nepříjemné, a těch 149 vás může definitivě připravit o sluch. Ne-letální hračka má sloužit k rozhánění davů. Výsledky jsou dost rozpačité: na demonstranty to sice zabírá, ale když se pokusili LRAD využít námořníci tankerů proti somálským pirátům, tak se jim korzáři vyzbrojení skutečnými zbraněmi jen vysmáli.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zpřísňovat pravidla pro legální držení zbraně je nesmysl. Zločinci je kupují na ulici chvíli před trestnou činností

Žhavé téma: patří dětem do rukou nože, nebo je budeme nutit jíst rukama, aby se nezranily o příbor? Je nůž nástroj nebo zbraň?