Klimatizace v autě. Jak ji vyčistit svépomocí bez návštěvy servisu a zbavit se bakterií i zápachu

Klimatizace je dnes už samozřejmostí každého vozu. Aby také ne, protože v horkých letních je bez ní v autě jako v parní sauně. Po nějaké době ale může klimatizace v autě zapáchat a stane se rájem pro bakterie. Jak ji vyčistit vlastníma rukama?

Vyčistěte si klimatizaci v autě sami

V létě je většinou klimatizace v autě zapnutá pořád. Čím častěji a déle se ale používá, tím dříve je potřeba ji pročistit. Pokud je klimatizace zanesená, stává se útočištěm bakterií, pro které je rájem právě vlhkost, která se v celém ústrojí hromadí. V horším případě dochází i k zásahu plísní, která je pak uvnitř vozu cítit. Naštěstí s tím ale můžete něco udělat svépomocí, bez odvážení auta v servise.

Za vším je výparník klimatizace

Problém je ve výparníku, kde dochází k ochlazování vzduchu, který je nasávám ventilátorem z okolí. V tu chvíli se výparník velice ochladí, a protože je okolí mnohem teplejší, vzniká na jeho povrchu vlhkost. Ta způsobí kondenzaci a odkapávání, což můžete v létě zpozorovat pod vaším autem. Problém nastává, když se tato vlhkost celá nevysuší, a díky uzavřenému prostoru začíná postupně plesnivět. Mikroorganismy se pomalu rozvinou skrz celou ventilační soustavu, a pak může nastat zmíněný problém se zápachem. Špatně to ale mohou nést i alergici a zanesená soustava navíc snižuje účinnost klimatizace.

Problém se dá snadno řešit

Nemusíme nějak přehánět. Klimatizaci stačí vyčistit jednou za rok, a to nejlépe na jaře, tedy před hlavní sezónou. Potřebujete k tomu pěnový čistič klimatizace, který seženete v autopotřebách a jeho cena začíná už na 150 Kč. Takový sprej má obvykle 250 ml a je tedy na jedno použití, ale prodávají se i nádoby, které vám vydrží na dvakrát. Jedná se o antibakteriální čistící směs, která plísně spolehlivě odstraní. Taková drobná investice za tento efekt stojí i jako prevence. Obzvlášť ve starších vozech bude ale efekt pěnového čističe znatelný.

Hotovo máte hned

Návod najdete samozřejmě na obale daného přípravku, ale jeho použití je prosté. Ke spreji dostanete i tenkou hadičku, kterou strčíte do jednotlivých výdechů klimatizace. Vezměte to jeden po druhém, a hadičku vždy nasoukejte, jak nejhlouběji to půjde. Nasaďte na druhý konec sprej a aplikujte pěnu. Při tom hadičku pomalu vytahujte zpátky ven, ať přípravek uvnitř rozprostřete všude. A to je celé kouzlo. Antibakteriální pěna si už uvnitř poradí a všechny nežádoucí mikroorganismy zlikviduje.

Cesta k samotnému výparníku

Ti zručnější nebo znalejší aut mohou zkusit vyjmout přímo kabinový filtr z vozu a dezinfikovat přímo výparník. U každého typu auta je postup trochu jiný a návod si určitě snadno najdete, podstatná je ale informace, že k samotnému vyčištění a dezinfekce klimatizace naprosto postačí metoda s pěnou ve spreji. Pokud ale přesto cítíte v autě zápach, jehož zdrojem je právě ventilační soustava, nebo prostě chcete mít celou věc splněnou do puntíku, můžete se pustit i do toho. Časová náročnost celé operace není závratná a vy příště pojedete s pocitem, že se vám dýchá svěže. Vašemu zdraví to také prospěje.

Kabinový filtr lze vyjmout

zdroj: 123RF.com

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Značení pneumatik. Jak se vyznat ve zkratkách, určit jejich stáří, rychlostní limit a další podrobnosti

Jak připravit auto na prodej? Tyhle tipy vám zaručí, že z něj dostanete maximum! Zvyšte jeho cenu i rychlost, s jakou ho pošlete dál!