Češi a novoroční předsevzetí. Nedodržujeme je a víme to, ale přesto si je dáváme. Proč nefungují?

Většina z nás nepovažuje novoroční předsevzetí za něco, co by mělo významně zvýšit naše šance na dosažení svých cílů. I přesto si téměř polovina Čechů nějaké to předsevzetí chystá. Jaká jsou nejčastější a jak dlouho nám vydrží?

Češi a novoroční předsevzetí. Nedodržujeme je, ale přesto si je dáváme!

Novoroční předsevzetí je taková zvláštní tradice. Všichni nahlas přiznáváme, že „přát si“ něco do Nového roku nefunguje, že se tím nedokážeme vyburcovat k žádané činnosti a že je to vlastně bezvýznamné. Jenže přes to všechno si čtyři Češi z deseti nějaké to předsevzetí uloží. Pro celých 20 % z nás je to dokonce samozřejmost. Co si v duchu slibujeme nejčastěji?

Chceme hubnout. Nebo alespoň začít

Není velkým překvapením, že na prvním místě je hubnutí. Tento závazek uvede v podstatě 90 % všech Čechů, kteří přiznávají, že si dávají novoroční předsevzetí. Důležité je ale přesné znění, které zní „začít hubnout„. Nereálným cílem zkrátka neobalamutíme ani sami sebe, takže si slibujeme jenom začít. Je tak zajímavé sledovat, kolik lidí není se svými aktuálními tělesnými proporcemi spokojeno. Paradoxně je přitom právě tohle něco, co se plní jen obtížně: kdo je se svými partiemi spokojený nebo sportuje, ten si logicky podobné předsevzetí dávat nepotřebuje.

Nechceme stres ani nezdravé jídlo

Na dalších příčkách jsou novoroční předsevzetí, která s tím hlavním úzce souvisí. Zdravě jíst si jako slib do Nového roku ukládají celé dvě třetiny těch, kteří o půlnoci myslí na předsevzetí. Stejný počet Čechů uvádí jako další i méně se stresovat. To vše se dá zahrnout do kategorie zdraví, které je tak pro nás na prvním místě. A to je v pořádku. Horší je to ale s dodržováním novoročního předsevzetí.

Češi a novoroční předsevzetí. Nedodržujeme je, ale přesto si je dáváme!

zdroj: 123RF.com

Kámen úrazu: nevěříme, že předsevzetí dodržíme

To, že novoroční předsevzetí nedodržujeme, možná pramení už z faktu, že ani nevěříme, že ho splníme. Celých 80 % Čechů už si někdy předsevzetí dalo, ale přes polovina z nás si myslí, že to nemá význam a na našem stavu to nic nezmění. Je tedy zajímavé, že i přes tento pesimistický úsudek dokáže naše pověrčivost zvítězit. Většina z nás pak přiznává, že novoroční předsevzetí považuje dopředu za prohraný boj. Nebude jedna z příčin jeho nefungování právě nedůvěra ve vlastní schopnost svému slibu dostát?

Přestat kouřit, více odpočívat a najít si partnera

Na čtvrtém místě se pravidelně umisťuje další oblíbené novoroční předsevzetí: přestat kouřit. Těsně v závěsu je pak slib začít více sportovat. Teprve poté následuje materiální přání, které je ale poněkud neurčité. Vydělat více peněz je totiž něco, co sice ovlivnit můžeme, ale ne týden od novoročního předsevzetí. Nepramení to jednoduše z našeho rozhodnutí teď a tady. Téměř třetina si pak ukládá k srdci slib, že bude více odpočívat, případně se věnovat spánku. Bez zajímavosti není ani fakt, že je jako novoroční předsevzetí hojně uváděné najít si partnera. To si dává za cíl celá čtvrtina těch, kteří si dávají předsevzetí.

Plán máme, ale jak je to s jeho dodržením?

Pokud máte výčitky, že svoje novoroční předsevzetí nikdy nedodržíte, nejste zdaleka sami. Třetina Čechů přiznává, že jim předsevzetí vydrží jen pár dní. Další podobně velká skupina potom pouze první měsíc. A potom jde všechno ven oknem. Pouze malý zlomek z nás přiznává, že vydrží dodržet své novoroční předsevzetí půl roku nebo déle. Celý rok to pak zvládne jen jeden Čech z dvaceti, kteří si předsevzetí uloží. Suma sumárum, výsledkem je, že přes 40 % z nás dopředu přiznává, že novoroční předsevzetí nedodrží. A pak to má fungovat!

A co vy, jaké novoroční předsevzetí plánujete tentokrát? A chcete ho opravdu splnit nebo je to jen vaše zbožné přání?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejočekávanější filmy roku 2020. Na co se těšit do kina?

Zábavní pyrotechnika a její kategorie. Jak se v nich vyznat, kde nakupovat a na co si dát pozor při odpalování?