Nejočekávanější filmy roku 2020. Na co se těšit do kina?

Před námi leží další rok v kinech. Žádní Avengers: Endgame nás letos nečekají, ale ke slovu se dostanou jiné kousky. Na některé premiéry se těšíme, na některé ještě víc, ale jaké jsou ty vůbec nejočekávanější filmy roku 2020?

Nejočekávanější filmy roku 2020. Na co se těšit do kina?

Mizerové navždy (19.1.)

Skoro se tomu nechce věřit, kolik uplynulo tolik let od doby, kdy Michael Bay natočil svůj první celovečerní film. Mizerové jsou z roku 1995 a třetí snímek tak přichází po 25 letech. Vrací se Will Smith a Martin Lawrence, jen už nerežíruje ani neprodukuje Bay, ale Billal Falah a Adil el Arbi. Projekt se dlouho odkládal, vznikaly tvůrčí neshody a dokonce ho opustil původní režisér Joe Carnahan. Uječení černí policisté Mike Lowrey a Marcus Burnett budou ve své další akci bojovat i s faktem, že se s filmem otálelo příliš dlouho. Stejně oblíbený druhý díl zažil premiéru už v roce 2003 a Bad Boys for Life měli přijít do kin mnohem dřív, pak by byl úspěch předem daný.

1917 (27.2)

Režisér Sam Mendez má za sebou hity jako Americká krása, Road to Perdition, ale i bondovky Skyfall a Specre. Teď natočil válečné drama z prostředí první světové války s prostým názvem 1917. Hlavními hrdiny jsou dva mladí vojáci Schofield a Blake, kteří musí během pobytu na frontě splnit vlastní téměř nemožnou misi. Ve snímku se objeví i známá jména, jako Colin Firth, Mark Strong nebo Benedict Cumberbatch. Navíc je tady jedna opravdová zvláštnost: 1917 je celé natočeno na jeden jediný záběr.

Není čas zemřít (8.4.)

James Bond se vrací, aby splnil ještě jeden poslední úkol. Setkává se tak se svojí náhradou, protože je v té době už mimo službu. Že v roli končí Daniel Craig je jedna věc, ale že ho vystřídá „agentka tmavé pleti“, to vyvolalo pozdvižení. Lashana Lynch nicméně nebude hlavní postavou, aby to bylo jasné. No Time To Die je pořád Craigův film. Je úsměvné, že v době, kdy nikdo barvu kůže ve filmu neřeší, dostávají odpůrci výměny Bonda před nos argument, že agent 007 může být kdokoli. To jistě ano, ale Bond bude vždycky jen jeden. S jeho 25. dobrodružstvím tak celý tenhle filmový kult definitivně zemře. Snad to bude stát za to. Bonus: „Freddie Mercury“ Rami Malek jako hlavní padouch.

Rychle a zběsile 9 (21.5.)

To už je jich tolik? Kdo to má počítat… nebo se v nich vyznat. V roce 2019 do kin dorazil spin-off Hobbs a Shaw, ale teď nás čeká regulerní další díl série. Že ten osmý už vážně nestál za nic? Nevadí, tahle značka vydělává miliony a návštěvnost kin o kvalitě není. Vin Diesel a jeho parta jsou zárukou popcornové zábavy, a přestože už se v devítce Dwayne Johnson neobjeví, právě on sérii před lety v pátém díle vzkřísil zpět k životu. Čeho se dočkáme tentokrát? Znáte to, létající auta, létající lidé, popírání gravitace a fyzikálních zákonů… a možná zůstane prostor i pro nějaké ty závody. Desátý díl by se podle nás mohl odehrávat na měsíci. Půjdeme na to do kina? Jasně!

Krotitelé duchů: Odkaz (9.7.)

Legendární Krotitelé duchů byli ve své době trhák a oba filmy z let 1986 a 1989 se staly fenoménem. Léta se spekulovalo o navázání, ale z příprav na film vždy sešlo. Příčinou byl i jeden z hlavních představitelů, Bill Murray, který o to prostě nestál. V roce 2016 přišel neúspěšný pokus s ženskými hrdinkami, který totálně propadl. Ghostbusters: Afterlife má být konečně tím, na co jsme čekali. Nebo ne? Pokračování dorazilo s tak velkým zpožděním, že bude těžké uspokojit naráz fanoušky původních filmů i současné mladší diváky. Vrátit se mají „staří krotitelé“, ale opatrný první trailer zatím ukazuje jen partu dětí, která objeví jejich vybavení. Snímek tak bude cílit na dospívající publikum. Jedinou známou tváří je tu Paul Rudd (Ant-Man) a filmaři lákají i na klasické auto Krotitelů duchů. Původní parta už tak nebude hrát první housle a my doufáme, že to dopadne dobře.

Top Gun: Maverick (16.7.)

Tom Cruise je většinou zárukou dobrého filmu. Jeho preciznost a nasazení pro roli i natáčení jsou pověstné a nový Top Gun prý není výjimkou. Legendární film z roku 1986 zná jen chválu, a přestože se o možném sequelu mluvilo dlouho, nebyl prostor pro jeho vznik. Ledy se ale pohnuly a Top Gun: Maverick je na cestě. Tentokrát to ale nebude jen romance z 80. let. Maverick, tou dobou už známé letecké eso, bude muset kromě trénování nováčků dokázat, že má bojový pilot svoji roli i v 21. století a nemůže být vždy nahrazen dronem. Do toho samozřejmě nějaká ta osobní dramata zelenáčů. Objeví se i Ed Harris a Val Kilmer, režíruje Joseph Kosinski a hudbu si vzal pod palec veleúspěšný Hanz Zimmer. Samozřejmostí jsou milované pecky z původního filmu.

Tenet (26.7.)

Christopher Nolan. To je vše, co potřebujete vědět o tomto snímku. Tenet je totiž dalším režijním počinem režiséra, který má za sebou snímky Dokonalý trik, Temný rytíř, Počátek, Interstellar nebo Dunkerk. Samozřejmě měl na starosti i scénář a není pochyb, že tohle bude další velká věc. O filmu samotném se ale zatím moc neví – jen že se jedná o sci-fi thriller a hrají John David Washington, Robert Pattison, Kenneth Branagh nebo Michael Caine. Hudbu tentokrát složil Ludwig Göransson, kterého doporučil Nolanův dvorní skladatel Hans Zimmer. Proč na ní nepracoval on sám? Nahrával tou dobou hudbu ke snímku Duna.

Duna (17.12.)

Na co se budou těšit diváci je jedna věc, ale zarytí fanoušci filmu zajisté nejvíc vyhlíží snímek Duna. Legendární sci-fi román Franka Herberta pochází z roku 1965 a dočkal se bizarní filmové adaptace v roce 1986, za kterou stál režisér David Lynch. Dlouho očekávané nové zpracování zrežíroval Denis Villeneuve a hrají Josh Brolin, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Javier Barden nebo Dave Bautista. Za hudbou stojí geniální Hanz Zimmer. Ukázky zatím nejsou, ale všechno vypadá na dobré cestě. I tady se ale výsledek pohupuje na ostří nože. Vzpomeňme například znovuvzkřísený Blade Runner 2049, který je pro jedny inkarnací původního filmu a pro druhé rozbředlá nuda. Duna bude stát na stejné startovní čáře.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Největší filmové propadáky roku 2019. Které filmy na sebe v kinech nevydělaly?

Monty Python už 50 let s námi. Jak vznikl název kultovní skupiny komiků a další zajímavosti