Největší filmové propadáky roku 2019. Které filmy na sebe v kinech nevydělaly?

Přinášíme zajímavý přehled filmů, které se v pokladnách kin nezaplatily. Největší filmové propadáky roku 2019 obsahují i tak zvučné názvy, jako X-Men, Hellboy nebo Terminátor. Které projekty prodělaly miliony dolarů, protože na ně diváci nechodili tak, jak se očekávalo?

Největší filmové propadáky roku 2019. Které filmy na sebe nevydělaly?

Často slýcháme, že kino už není co dřív a lidé tam nechodí. Je to mýtus: celosvětově tržby kin rostou a i v České republice návštěvnost kinosálů rok od roku stoupá. Největší filmové propadáky roku 2019 jsou filmy, na které přišlo diváků tak málo, že se tvůrcům nevyplatil. Tyhle snímky zkrátka nevydělaly nic – právě naopak. V některých případech může být číslo celosvětových tržeb o kus vyšší, než celkový rozpočet. Ani to nic neznamená, protože každý film utratí v průměru ještě polovinu svého rozpočtu navíc za reklamní kampaň. Aby se film zaplatil, musí vydělat minimálně dvojnásobek svého rozpočtu, ideálně trojnásobek. Propadáky jsme seřadili podle data premiéry.

Dokonalé repliky

  • Otevírací víkend: $ 2,375,325
  • Tržby celosvětově: $ 4,046,429
  • Rozpočet filmu: $ 30 mil. (6,9 mld. Kč)

Tenhle film si v Čechách svojí premiéru neodbyl, ale je to tak velký průšvih, že si tu místo rezervoval. Ani Keanu Reeves diváky na béčkové sci-fi nenalákal, přestože nápad s klonováním mrtvé rodiny špatný nebyl. To samé se ovšem nedá říct o filmu a diváci filmařům ukázali, co poznamená absolutní nezájem. Do kin totiž na Replicas nepřišel vůbec nikdo. Ještě, že hlavní roli nevzal původně oslovený Nicolas Cage. Film by měl hodnocení ještě o půlku horší a chudák herec další hřebík do své beztak pohřbené herecké kariéry.

Největší filmové propadáky roku 2019. Které filmy na sebe v kinech nevydělaly?

zdroj: facebook

Ticho před bouří

  • Otevírací víkend: $ 4,415,403
  • Tržby celosvětově: $ 8,547,045
  • Rozpočet filmu: $ 25 mil. (5,7 mld. Kč)

Tohle se opravdu nepovedlo. Snímek Serenity se mezi propadáky roku 2019 objevil právem, protože se jedná o neskutečně špatný film. Je zarážející, že hlavní role ztvárnili Matthew McConaughey a Anne Hathaway, oba dva oscaroví herci. Už podle ukázek ale snímek smrděl průšvihem a muselo to být jasné každému, kdo viděl plytký scénář. Recenze byly nemilosrdné a reakce diváků také. Pouze známé jméno dnes film neprodá.

Největší filmové propadáky roku 2019. Které filmy na sebe v kinech nevydělaly?

zdroj: facebook

Hellboy

  • Otevírací víkend: $ 12,045,147
  • Tržby celosvětově: $ 41,099,007
  • Rozpočet filmu: $ 50 mil. (11,5 mld. Kč)

Ani Hellboy si na sebe nevydělal. Pekelník to měl od začátku těžké, protože fanoušci nedají dopustit na „starého“ Rudocha v podání Rona Perlmana. Film má přitom spoustu prvků, které bychom naopak uvítali i v původních filmech, včetně ratingu R, potoků krve a trochu méně pohádkové atmosféry, na úkor té potemnělé. PR kampaň byla parádní, David Harbour v hlavní roli také, na druhou stranu byl ale film solidní digitální bordel. Tak jako tak diváky prostě nový Hellboy nepřilákal.

Největší filmové propadáky roku 2019. Které filmy na sebe v kinech nevydělaly?

zdroj: facebook

X-Men: Dark Phoenix

  • Otevírací víkend: $ 32,828,348
  • Tržby celosvětově: $ 252,423,828
  • Rozpočet filmu: $ 200 mil. (46 mld. Kč)

Určitě největší smolař roku 2019. První a jediný film série X-Men, který finančně propadl. Důvodů je hned několik: jedná se o původně neplánované ukončení, které bylo vyústěním vykoupení 21st Century Fox gigantem Disney. Scénář se několikrát přepisoval, aby například scéna ve vesmíru nepřipomínala Captain Marvel. Rozpočet se obrovsky nafoukl. Díky přechodu pod jiná křídla také opadl zájem o propagaci, takže měl snímek mizerné PR. Samotný film přitom zdaleka tak špatný není.  Disney tenhle propad jistě ustojí, ale v podstatě nese vinu na tragickém zakončení mutantí série.

Největší filmové propadáky roku 2019. Které filmy na sebe v kinech nevydělaly?

zdroj: facebook

Playmobil ve filmu

  • Otevírací víkend: $ 656,530
  • Tržby celosvětově: $ 13,493,987
  • Rozpočet filmu: $ 40 mil. (9,2 mld. Kč)

Jeden z nejhorších otevíracích víkendů všech dob, tím se může pochlubit Playmobil ve filmu. Ten se snažil napodobit konkurenční LEGO, kterému to s prvním filmem vyšlo. Tohle je ale skutečný průšvih. Hloupý děj, špatné dialogy i vtipy, otravné postavičky a naprostý nezájem diváků. Film je v podstatě jen 100 minut dlouhá reklama na produkty německé značky Playmobil a tohle si zaslouží.

Největší filmové propadáky roku 2019. Které filmy na sebe v kinech nevydělaly?

zdroj: facebook

Blíženec

  • Otevírací víkend: $ 20,552,372
  • Tržby celosvětově: $ 72,972,170
  • Rozpočet filmu: $ 140 mil. (32  mld. Kč)

Nebodoval ani Will Smith a jeho mladší já. Gemini man je propadák jako poleno a notně se na tom nejspíš podepsal fakt, že nápad na scénář filmu pochází z devadesátých let. Tehdy by to byla bomba, ale přímočarý a jednoduchý děj ani digitální omlazení dnes nikoho neohromí. Přestože bylo vše řemeslně dobře zvládnuté, od začátku bylo tak nějak jasné, že tohle si na sebe prostě nevydělá. Hlavní chlouba filmu byl formát 120 fps, ale ten některá kina nedokáží promítat a diváci navíc tohle ve finále evidentně neřeší, takže to bude stejně slepá cesta, jako 3D promítání. Největší kasovní propadák našeho žebříčku.

Největší filmové propadáky roku 2019. Které filmy na sebe v kinech nevydělaly?

zdroj: facebook

Terminátor: Temný osud

  • Otevírací víkend: $ 29,033,832
  • Tržby celosvětově: $ 260,544,268
  • Rozpočet filmu: $ 185 mil. (42 mld. Kč)

I nový Terminátor patří mezi největší filmové propadáky roku 2019. Nepřekvapuje nás to a vlastně jsme to od začátku čekali. Filmaři se sice dokola oháněli jménem James Cameron, ale od prvních ukázek bylo jasné, že bude jen zbožným přáním, aby na sebe další Terminátor vydělal. Dojit do nekončena stejné značky bez jakékoli nové invence tvůrcům ani tentokrát nevyšlo, a přestože kritiky i recenze filmu „nadržují“ jak je to jen možné, tržby z kin ukázaly, že to není nic platné. Optimisté doufali alespoň v půl miliardy dolarů, ale nestalo se. Ani Arnold takový debakl zachránit nemohl.

Největší filmové propadáky roku 2019. Které filmy na sebe v kinech nevydělaly?

zdroj: facebook

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Quentin Tarantino i Leonardo DiCaprio hájí poctivé filmařské řemeslo. Co je pravdy na tom, že klasická filmařina končí

Nezničitelný tvrďák Wolverine. Co všechno jste o nejslavnějším mutantovi nevěděli