Nezničitelný tvrďák Wolverine. Co všechno jste o nejslavnějším mutantovi nevěděli

Adamantiové drápy, rychlá regenerace a ostré smysly. Wolverine je nejslavnější z X-Menů a patří mezi nejoblíbenější komiksové charaktery všech dob. Významně se o to postaral i Hugh Jackman, který mutanta ztvárnil celkem v devíti filmech. Wolverine je postava s tou nejpestřejší minulostí. Jaké detaily o něm možná nevíte?

Nezničitelný Wolverine. Deset věcí, které o slavném mutantovi nevíte

Wolverine měří na výšku jen 160 cm

V komiksové předloze byl jeden ze základních rysů postavy Wolverinova výška. Ta je pouhých 5,3 stop, tedy 160 cm. To je asi jako Eva Longoria nebo Salma Hayek. I proto se fanouškům původně nelíbilo, že byl do role obsazen Hugh Jackman, který měří 188 cm. Trpasličí vzhled by ale ve filmu nefungoval, a Jackmanovo srůstání s rolí časem způsobilo, že se jeho vliv promítal i do papírové podoby a Wolverine „vyrůstal“ v komiksech až na 175 cm. Prostě žádný čahoun. Inspirací byl rosomák, od kterého má mutant jméno. Tento lasicovitý dravec si dokáže poradit i s vlkem, který je jednou tak veliký.

Nezničitelný Wolverine. Deset věcí, které o slavném mutantovi nevíte

zdroj: marvel.fandom.com

I přes regeneraci není nesmrtelný

Často se mluví o tom, že je Wolverine nezničitelný a nelze ho zabít. To je do značné míry pravda, ale přesto nevydrží všechno. Odříznout hlavu od těla by mělo definitivně zabránit jakémukoli srůstání. V komiksech už ale Wolverine okusil téměř všechno – od atomového výbuchu přes roztržení Hulkem vedví. I z toho se ale nakonec dostal. Vždy záleží, před jakou situaci ho měnící se autoři postaví. V předloze se z některých vážných zranění musí léčit i týdny nebo měsíce. Kromě regenerace má i dokonalé smysly, podle pachu údajně dokáže poznat i to, jestli člověk lže.

Nezničitelný Wolverine. Deset věcí, které o slavném mutantovi nevíte

zdroj: marvel.fandom.com

Nezničitelný kov adamantium

Wolverine má kostru obalenou fiktivním kovem, který se nazývá adamantium. Tento znějící název je odvozený od řeckého slova adamant, což znamená neústupný. Tento výraz se vyskytuje také v řecké mytologii nebo v díle Pán Prstenů, kde je jako nenarušitelná hornina. V komiksové předloze dostává většina postav i předmětů vysvětlení původu až zpětně, protože se ničím podobným při jejich vzniku nikdo nezabýval. Adamantium tak vytvořil vědec, který se snažil přijít na proces, při kterém vzniká Vibranium, ze kterého je štít Kapitána Ameriky.

Drápy jakou součást kostry

Ve svém původním vyobrazení měl Wolverine nasazené rukavice s drápy. Později autoři přišli s myšlenkou, že jsou jeho součástí a vysouvají se přímo z jeho předloktí. Vznikl tak program Weapon X, kdy bylo adamantium vloženo do těla nebohého mutanta a udělalo z něj ultimátní zbraň. Autoři komiksů pak přichystali jeden příběh, kdy Magneto vysaje všechno adamantium Wolverinovi z těla. Ten potom ke svému překvapení zjistí, že dokáže vysunout kostěné drápy, které musel mít od narození. To kvůli ztrátě paměti nevěděl.

Poprvé bojoval s Hulkem

Komiksový charakter Wolverine se úplně poprvé objevil už v roce 1974 v sešitě The Incredible Hulk #180, kde byl vyslán jako agent kanadskou vládou, aby zastavil zelené monstrum. Přítomen byl i v čísle 181, a pak ho autoři připojili v roce 1975 k X-Menům. Ti vycházeli už od roku 1963, ale jejich prodeje začínaly stagnovat, a tak přišla změna v podobě spousty známých charakterů, jako je Storm, Colossus nebo Nightcrawler. Byl mezi nimi i Wolverine, který byl nově pasovaný mezi mutanty. Nikdo netušil, že se stane nejslavnějším ze všech.

Zažil celou novodobou historii lidstva

Wolverine žije velmi dlouho, je starý přes 130 let. Podle předlohy se původně narodil jako James Howlett v roce 1880. Jako malý poprvé objeví své schopnosti, když zabije Thomase Logana, který sice zavraždí Johna Howletta, ale malý James následně zjišťuje, že byl Thomas jeho skutečným otcem. Poté prchá a vystupuje pod jménem Logan. Ve filmu X-Men Origins: Wolverine (2009) bylo jeho narození posunuté až do roku 1845, aby se tak mohl účastnit i Občanské války v Americe a zažít vřavu Sever proti Jihu. To by mu přidalo dalších 35 let. V obou variantách se účastnil první světové války, a ve druhé světové dokonce později potkal i Kapitána Ameriku a vyšlo několik jejich společných dobrodružství. Díky dlouhému životu se také naučil 18 světových jazyků a vybrousil své bojové dovednosti k dokonalosti.

Nezničitelný Wolverine. Deset věcí, které o slavném mutantovi nevíte

zdroj: wolverinefiles.com

V komiksech je také otcem

Jak putovala postava od jednoho autora ke druhému, vznikly i příběhy s potomky Wolverina. Jeho syn se jmenuje Daken, kterého má se zesnulou Japonkou Itsu. Ten vysunuje třetí dráp zespodu z dlaně, a je to padouch. Jeho dcerou je potom jeho klon X-23, která vysouvá třetí dráp na noze. Začínala také jako zloduch, ale postupně otočí a začne pomáhat. Oba tyto charaktery vznikly mnohem později, X-23 v roce 2004 a Daken až v roce 2007. Klon v podobě dcery se objevil i ve snímku Logan (2017), se kterým se Hugh Jackman s rolí rozloučil.

Hugh Jackman to být neměl

Než byl do role obsazený Hugh Jackman, uvažovalo se původně o hercích jako Bob Hoskins nebo Russel Crow. Když se začali chystat první X-Meni (2000), do role měl být obsazen Dougray Scott. Ten se objevil v Mission: Impossible 2 nebo 96 hodin:  Zúčtování. Právě kvůli natáčení prvního z těchto snímků se ale nemohl účastnit startující produkce X-Menů, a tak byl do role obsazen začínající australský herec Hugh Jackman.

Hugh Jackman

zdroj: hype.my

Byl v každém týmu Marvelu

Je to trochu paradox, protože je Wolverine spíše sólista. Jeho oblíbenost u autorů i fanoušků ale způsobila, že se postupně připojil k více týmům, než jakýkoli jiný charakter Marvel Universe. Během let doplnil dokonce až 40 týmů. Patří mezi ně Aplha Flight, Avengers, New Avengers, Outlaw Avengers, Avengers Unity Squad, Defenders, Secret Defenders, Fantastic Four, Weapon X, X-Men, X-Force a další.

Je nejoblíbenější komiksovou postavou

Anketa časopisu Wizard pro všechny nerdy a komiksové nadšence sestavila před lety žebříček nejoblíbenějších komiksových charakterů. Hlasování jich za sebe poskládalo celkem 200, a na prvním místě se objevil právě Wolverine. Není se čemu divit, mutanta s drápy milují fanoušci napříč všemi spektry. Je ale samozřejmé, že hlasovali komiksoví zapálenci. Kdyby přidávali body laici, vyhrál by dnes určitě Iron Man nebo Kapitán Amerika, kteří sklidili největší ohlas ve filmech. Kdo jiný by měl ale rozhodovat, než ti, co tomu nejvíce rozumí? Wolverine je zkrátka nejlepší.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejvíc badass: 20 největších filmových tvrďáků – 1. díl

Comic-Con 2019: Marvel odhalil všechny chystané projekty. Přijde čtvrtý Thor a vrátí se zabiják upírů Blade