Nejvíc badass: 20 největších filmových tvrďáků – 1. díl

Vybrali jsme pro vás ty nejvíc badass hrdiny, kteří se kdy objevili na plátnech kin. Prostě 20 největších filmových tvrďáků, které všichni milujeme. Tady je 1. díl, a předem varujeme, že se tam žádný z Avengers nedostal.

Dutch Schaefer – Predátor (1987)

A začneme Arnoldem. Kultovní Predátor je bezesporu jeho nejkrvavějším filmem, a jediným s prvky hororu. Pokud vynecháme Terminátora, protože je to stroj, Major Alan „Dutch“ Schaefer je ten nějvětší drsňák, jakého kdy Arnie zahrál. Nejen, že si klidně zapálí doutník na palubě výsadkového vrtulníku. Má na povel komando těch nejostřílenějších veteránů a ještě z nich jako jediný dokáže přežít tváří v tvář nejlepšímu lovci ve vesmíru. To všechno v zeleném pekle, kde by každý zešílel. Dutch je prostě řízek a opravdový voják.

Marv – Sin City (2005), Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil (2014)

Škaredý chlap, na kterého se usmálo štěstí, jak o sobě prohlásil Marv, kterého zahrál Mickey Rourke. Když je přímo vedle něj zavražděna žena, do které se zamiloval, stává se z něho nezastavitelná bowlingová koule. Marv si klestí cestu k pravdě a popraví každého, kdo se mu postaví do cesty. Nezpomalí ho ani police, ani zranění, ani sadistický kanibal. K tomu všemu mu stačí jenom jeho pazoury. Marva zkrátka nic nezastaví. Ani elektrické křeslo.

John McClane – Smrtonosná past 1-5 (1988-2013)

Polda, co je vždycky ve špatný čas na špatném místě. John McClane je nejslavnější hrdina, jakého kdy ztvárnil Bruce Willis, a série Die Hard zůstává oblíbená po generace. John si musí vylízat ty nejprekérnější situace, a přitom nešetří sarkasmy a vtípky na svou vlastní adresu. To na něm všichni tak milujeme. Navíc nikdo nedostane na držku tak, jako právě on, a na konci každého filmu vypadá, jako kdyby přežil pád letadla. Yippee ki-yay, motherfucker!

Maximus – Gladiátor (2000)

Přišel o všechno. Svoje jméno, pověst, postavení v čele Římské legie. Jeho vlastní žena i syn byli zavražděni a on chycen do otroctví, aby zemřel v aréně jako gladiátor. Maximus Decimus Meridius je opravdový hrdina se všemi cnostmi, a jeho tragický konec z něj dělá mučedníka. Historický snímek Ridleyho Scotta dostal pět Oscarů, a jeden z nich získal i Russell Crowe za svoji dosud nejlepší roli. Dostat se do bezvýchodné situace, v jaké se ocitl Maximus, a přesto dosáhnout cíle a nakopat zadek samotnému císaři, to vyžaduje opravdu železnou vůli.

Řidič – Drive (2000)

Říkají mu Řidič. Přes den je filmovým kaskadérem, po nocích vydělává jako nájemný řidič zločineckých gangů. Málomluvný hrdina málomluvného filmu, který je povinný pro každého. Ryan Gosling tady hraje v poloze, která mu tak nějak sluší nejvíc, a téměř artový snímek Drive vás svou atmosférou pohltí. Řidič je nenápadný a klidí se z cesty, dokud není potřeba zasáhnout. Zmiňme scénu, kdy si jde pro informace do striptýzového klubu a bez varování kladivem přerazí prsty maníkovi v šatně, nebo scénu s grázlem ušlapaným ve výtahu.

Ellen Ripleyová – Vetřelec (1979), Vetřelci (1986), Vetřelec 3 (1992), Vetřelec: Vzkříšení (1997)

Dostáváme se k první ženě. Málokterá ve filmech vydržela to, co poručík Ellen Ripleyová, kterou ztvárnila Sigourney Weaver. Filmy jsou už navždy kultem, a žádný nově natočený je zkrátka nepřekoná. Stejně tak hlavní hrdinku, která si na vlastní kůži prožívá setkání s monstrem z vesmíru zas a znovu. Tváří v tvář tolika děsivým a brutálním úmrtím by nejeden zcvoknul, ale Ripleyová se nevzdá bez boje a předvádí neskutečnou vůli přežít. Co by za to dali, kdyby jí měli na palubě Promethea nebo Covenantu!

Chev Chelios – Zastav a nepřežiješ (2007), Zastav a nepřežijěš 2 – Vysoké napětí (2009)

Film Crank, neboli Zastav a nepřežiješ, je přehnaný, ujetý, a místy si říkáte, že to už nemůžou myslet vážně. Ale je to neskutečná jízda od začátku do konce, a Jason Statham se jako Chev Chelios vážně ani na chvíli nezastaví. Chev má totiž „blbej den“ a kvůli injekci čínského sajrajtu umírá. Naživu ho může udržet jedině adrenalin. Efedrin, kokain, Red Bull, sex na veřejnosti, orální uspokojení v autě, přestřelka s grázly nebo honička s policií – to všechno je návod pro vás, jak přežít, pokud se ocitnete ve stejné situaci.

Cameron Poe – Con Air (1997)

Tohle je srdcovka devadesátých let, a Nicolas Cage ve své možná nejlepší roli. Cameron Poe odseděl osm let za neúmyslné zabití, když bránil svou těhotnou manželku před násilníky. V den propuštění sedí v letadle s nejhoršími vyvrhely, jaké mohl potkat při vězeňském trasportu. Muklové letadlo unesou a co se děje dál, všichni známe. Poe musí přežít mezi trestanci a neprozradit se, že spolupracuje s policií, aby dostal letadlo dolů. Obzvlášť rád chodí ve zpomaleném záběru.

Bryan Mills – 96 hodin (2008), 96 hodin: Odplata (2012), 96 hodin: Zúčtování (2014)

Liam Neeson jako Bryan Mills předvádí, co znamená „nekompromisní“. Bývalý agent, kterému unesou dceru, se vydává na vlastní pěst po arabských překupnících s bílým masem, a s minimem vodítek postupuje k cíli jako honící pes. Obzvlášť první film je naprostou povinností a předvádí reálnou akci bez příkras, která zahanbí i Jasona Bourna a Jamese Bonda. Hlavní hrdina neušetří nikoho a neváhá hajzly střílet do zad. Spadnout do podobného průseru, určitě se vyplatí mít tátu, jako je Bryan Mills.

Max – Šílený Max (1979), Bojovník silnic (1981), Šílený Max a Dóm hromu (1985), Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)

Max Rockatansky přežil svojí ženu i syna, a sám se svými démony projíždí postapokalyptickým světem, který ovládla anarchie, gangy a právo silnějšího. Béčkové sci-fi kdysi nakoplo kariéru Mela Gibsona, a filmy si získaly svoje fanoušky po celém světě. Obzvlášť druhý díl Road Warrior patří do zlatého fondu, a nový snímek z roku 2015 z něho vychází. Mlčenlivý hrdina je tvrdý jako kámen a nevěří nikomu, jen svým instinktům přežít. Život v krutém světě bez pravidel a surovin mu nezávidíme, jeho osmiválcový Ford Falcon XB GT ano.

Tohle nejsou zdaleka všichni filmoví tvrďáci. Ve druhém díle si připomeneme další. Koho máte nejradši vy?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejvíc badass: 20 největších filmových tvrďáků – 2. díl

Dwayne Johnson vs. Vin Diesel: proč je mezi nimi nevraživost?