Monty Python už 50 let s námi. Jak vznikl název kultovní skupiny komiků a další zajímavosti

Monty Python je skupina šesti britských komiků, známá skoro po celém světě. Monty Python’s Flying Circus byl poprvé vysílán 5. října 1969, takže je to už 50 let. Znáte původ názvu a historii oblíbeného Létajícího cirkusu?

Monty Python slaví 50 let, kdy byl poprvé vysílán kultovní Létající cirkus

Proč právě Monty Python?

Skupina Monty Python je kultovní už pět desítek let, ale mnoho nadšených fanoušků dodnes neví, proč byl zvolen právě tento název. Sami Pythoni vzpomínají, že se pořad mohl jmenovat A Horse, a Spoon, and a Basin, případně Owl stretching time. BBC už ovšem během natáčení první série začala psát ve vysílacích schématech Flying circus (Létající cirkus), zřejmě proto, že šlo o něco neuchopitelného. Pythoni se tedy začali rozhodovat, čí to bude cirkus. John Cleese navrhl něco kluzkého, jako Python (krajta). Eric Idle pak přišel se jménem Monty, jako vyjádřením britského alkoholového stereotypu. Všem to přišlo k popukání a název Monty Python’s Flying Circus byl na světě.

Jeden z legendárních skečů: Ministerstvo švihlé chůze

Členové Monty Python’s Flying Circus

Dne 4. ledna 1989 zemřel Graham Chapman, jeden ze skupiny Monty Python. Představiteli krále Artuše nebo Briana ze slavných pythonovských filmů bylo pouze 48 let a doplatil na nadměrnou konzumaci alkoholu, i když ke konci života už nepil. K Chapmanově úmrtí přitom došlo pouhopouhý den před 20. výročím startu Monty Pythonova Létajícího cirkusu – tato kultovní britská série skečů byla totiž poprvé vysílána 5. října 1969. Nedávno tedy oslavila kulatých 50 let.

Členové Monty Pythonů měli všichni vystudované univerzity, a to ne ledajaké. Graham Chapman (lékařství), John Cleese (práva) a Eric Idle (angličtina) studovali Cambridge, Terry Jones a Michael Palin (oba historie) zase Oxford. Pouze Američan Terry Gilliam, který se staral o legendární spojováky v podobě animací, studoval vysokou školu v Los Angeles, než se přesunul na britské ostrovy. Humor Monty Pythonů byl i proto založen na kombinaci inteligentních scének s naprostými šílenostmi, které tehdejší britské publikum naprosto odrovnaly.

Na pohřbu Grahama Chapmana panovala odlehčená atmosféra

Nezvyklá svoboda, ale…

V letech 1969 až 1974 nakonec vznikly čtyři série Monty Pythonova Létajícího cirkusu. BBC přitom dávala komikům nezvyklou volnost, která byla v té době v konzervativní Anglii ohromující. Vedení stanice ovšem postupem času začalo mít se šílenými a často provokativními skeči problém. Doba byla ovšem jiná. V 5. díle 3. série např. jedna z postav říká, že mezi její koníčky patří mj. masturbace. A slovo se muselo vystřihnout, přestože šéf zábavy Duncan Wood nedokázal odpovědět na otázky Terryho Jonese: „Duncane, co je tak hrozného na masturbaci? Ty přeci masturbuješ, ne?“ Snahy o cenzorské zásahy ze strany BBC byly jeden z hlavních důvodů, proč Monty Python’s Flying Circus nakonec skončil.

Masturbace vadila, na rozdíl od škrcení zvířat

Klepete jen kokosama

Pythoni začali točit také filmy. Prvním z nich byl Monty Python a Svatý Grál (1975). Film měl velmi nízký rozpočet, znovu se ale projevila invence skupiny. Diváci, kteří snímek viděli, jistě vědí, že se v něm nevyskytují koně. Herci jízdu na koních simulují poskakováním, zatímco další herci o sebe klepou kokosovými ořechy. Vtipné to je, ale hlavním důvodem tohoto nezvyklého kroku bylo, že pronájem koní a učit s jezdit by bylo moc nákladné a zdlouhavé.

Originální řešení problémů s koňmi se stalo nedílnou součástí děje

Always Look on The Bright Side of Life

Nejúspěšnějším filmem Monty Pythonů byl druhý snímek Život Briana (1979), který pořádně namíchl církev. Kultovní film přitom uzavírá neméně kultovní píseň Always Look on The Bright Side of Life, kterou napsal Eric Idle. Režisér Terry Jones z ní nebyl právě nadšený, ale nakonec sklidila obrovský úspěch. Optimisticky říká, že ať je sebehůř, je třeba brát život z té lepší stránky. Píseň přitom měla daleký přesah, např. v roce 1982 byl při bitvě o Falklandy zasažen střelou torpédoborec Sheffield. Když se loď potápěla, posádka čekající na záchranu spustila jako jeden muž právě Always Look on The Bright Side of Life. Dodnes skladbu pouští po každém odehraném setu britští Iron Maiden fanouškům na cestu domů.

Život ber vždy z té lepší strany!

https://www.youtube.com/watch?v=Ep9Vzb6R_58

Pythoni a Ex-Pythoni

Pythoni ještě natočili film Smysl života (1983), ale už předtím se rozešli každý svou cestou. Více či méně úspěšně pracovali na vlastních projektech, nicméně nejvíc se proslavil jediný „ne-britský“ člen jejich spolku, tedy Terry Gilliam. Jako režisér totiž natočil filmy jako Brazil (1985) nebo 12 opic (1995). Kromě Grahama Chapmana přitom všichni ostatní Pythoni žijí dodnes, i když je nejmladšímu Michaelu Palinovi 76 let a nejstarší John Cleese oslavil 27. října 2019 osmdesátiny. Naposledy se přitom kultovní komici setkali v roce 2014, a to na pódiu při natáčení Monty Python Live (Mostly). Nechť žijí navěky!

Poslední společné vystoupení nemohlo být zakončeno jinak

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Batman slaví 80 let od svého vzniku. Co stálo za zrodem Temného rytíře a proč je nejlepší postavou DC Comics

Quentin Tarantino i Leonardo DiCaprio hájí poctivé filmařské řemeslo. Co je pravdy na tom, že klasická filmařina končí