Zábavní pyrotechnika a její kategorie. Jak se v nich vyznat, kde nakupovat a na co si dát pozor při odpalování?

Konec roku se blíží a s ním i Silvestr, který znamená půlnoční ohňostroj. Zábavní pyrotechnika je snadno dostupná, ale i tak nesmíme zapomínat, že může neopatrným zacházením způsobit zranění. Do jakých kategorií se pyrotechnika dělí a na co si dát pozor při jejím nákupu a použití?

Zábavní pyrotechnika: kategorie, kde nakupovat a na co si dát pozor?

Kategorie a věkové omezení zábavní pyrotechniky

Víte, jak vybírat podle jednotlivých kategorií? Co komu patří do rukou a s čím by měl zacházet jen profesionál?

  • Kategorie I. – výrobky s minimem rizik, prodejné osobám od 15 let. Některé z nich lze použít i v uzavřeném prostoru, tedy doma. Tyto výrobky nesmí obsahovat více než 3g pyrotechnické slože pohromadě. Patří sem různé fontánky, bouchací kuličky, krátké prskavky nebo včelky.
  • Kategorie II. – tyto výrobky jsou prodejné osobám starším 18 let. Jedná se v drtivé většině případů o pyrotechniku, kterou je nutné použít pouze venku, ale patří sem i dlouhé prskavky (40 cm a více). V podstatě všechno, co koupíte v běžných obchodech, spadá do II. kategorie: římské svíce, petardy, rakety, kompakty nebo kulové pumy. Bezpečná vzdálenost u těchto výrobků je celých 8 metrů.
  • Kategorie III. – tady přichází změna, která přišla kvůli směrnicím EU. Aktuálně sem patří výrobky původně z II. kategorie, které jsou nově prodejné pouze od 21 let. Jedná se o větší ohňostroje, jako víceranné baterie a kompakty nebo kulové pumy s průměrem hmoždíře větším než 30 cm.
  • Kategorie IV. – poslední kategorie zábavní pyrotechniky je prodejná pouze osobám s odbornou způsobilostí, tedy vlastníkům pyrotechnického průkazu.

Pravidla pro použití zábavní pyrotechniky

Asi prvním pravidlem je, že pyrotechniku byste měli nakupovat v prodejnách, které jsou „uvnitř“. Platí to i pro stánky, které jsou například v nákupních centrech. Doporučit nemůžeme venkovní stánky, protože nízké teploty spojené s vlhkostí mohou pyrotechniku znehodnotit.

Další pravidlo: kupujte jen výrobky v původním balení. To by mělo podle zákona obsahovat český návod, označení kategorie pyrotechniky, dovozce i datum doby možného použití.

Při samotné manipulaci se určitě řiďte návodem. Nemiřte na sebe ani na další osoby a nemanipulujte s pyrotechnikou pod vlivem návykových látek. Možná netřeba připomínat, ale nedá nám to, pyrotechnika nepatří do rukou dětem, nesvěřujte jim ji. Děti by rozhodně neměly sbírat ani nevybuchlé nebo použité kusy pyrotechniky. A určitě nepoužívejte amatérsky vyrobenou pyrotechniku, případně se nesnažte tu zakoupenou nějak upravovat. Hrozí tu zvýšené riziko zranění.

Když pyrotechnika selže

Obzvlášť pozor si dejte v situaci, kdy dojde k selhání odpálení nebo vyhasnutí knotu. To není nic ojedinělého a děje se to celkem běžně. Pyrotechnika podléhá zkáze jako cokoliv jiného a často hraje roli právě zmíněná vlhkost. Určitě se nesnažte s neodpálenou pyrotechnikou manipulovat. Dle návodu byste měli počkat 10 minut i déle, než zkusíte zapálit knot znovu. V případě neodpálené petardy pak nedělejte prostě nic. Už ji do ruky neberte, za to riziko to nestojí.

Zvolte si vhodný prostor

Zábavní pyrotechnika potřebuje pro svoje použití dostatečně velký prostor, který umožní dodržet bezpečnou vzdálenost při odpalování. Stejně tak je potřeba otevřené prostranství i směrem nahoru. Nezapalujte pyrotechniku v těsné blízkosti budov nebo stromů.

Soustřeďte se!

Spousta zranění způsobených pyrotechnikou zapříčiní fakt, že porušíme nějaké z výše uvedených pravidel. Svojí roli v tom hraje také alkohol, protože na Silvestra všichni popíjejí a jejich motorika i schopnost včas reagovat se zpomalí. Popáleniny jsou nepříjemné a i zahojené nikdy úplně nezmizí. Hrozí ale také mnohem vážnější rizika úrazu. Nezapomínejte na to.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recepty proti kocovině. Potraviny a jídla, která vám pomohou snadněji překonat následky bouřlivé noci

Netradiční oslavy Vánoc. Kde jedí na Štědrý večer páva a dárky naděluje kůň?