Netradiční oslavy Vánoc. Kde jedí na Štědrý večer páva a dárky naděluje kůň?

Někde grilují na pláži, jinde tančí až do rána. Oslavy Vánoc probíhají různě, ale ne všude je na Štědrý den zima, tak jako u nás. Jedna věc je pro Vánoce nezbytná: křesťanské kořeny. Kde nejsou, není ani tradice Vánoc. Jaké odlišné zvyky mají ve světě?

Netradiční oslavy Vánoc. Kde jedí na Štědrý večer páva a dárky naděluje kůň?

V Brazílii je to pěkný tanec

Z našeho pohledu hodně netradiční mají oslavy Vánoc v Brazílii. U nich se ovšem jedná o naprostou klasiku: všichni do ulic a zběsile tančí. Žádná zima tam v tuhle roční dobu není, takže s oblečením si není třeba lámat hlavu. V tom je ten zásadní rozdíl – naše bílé Vánoce a sáňkování už jsou také minulostí, ale ta představa mezi námi zůstává. V Brazílii jsou to barvy a tanec, protože tady mají v tuhle roční dobu horko. Vycházejí tu z křesťanských zvyků jako my, takže mají 24. prosince hostinu v rodinném kruhu. Dárky si potom rozdávají o půlnoci a nosí je Santa Claus, kterému tady říkají Papai Noel. Pak už je čas vyrazit slavit ven až do ranních hodin.

Argentina si to dělá po svém

V Jižní Americe najdeme i další odlišnosti. V Argentině mají také v prosinci pěkné vedro a jejich oslavy Vánoc probíhají od 24. prosince do 6. ledna. Tradičně se sejde rodina a k večeři je jako hlavní chod pečený páv. Ano, my si ho prohlížíme v zoo nebo zámecké zahradě, oni ho jedí. Zdobení stromečku znají také, jen tady těžko narazíte na jehličnan, takže žádná borovice nebo jedle. Prostě jiný strom, který ozdobí mimo také chomáčky bavlny nebo vaty, které mají připomínat sníh. Ten tu znají také, ale třeba v červenci. Dárky se dávají dětem do zavěšených ponožek. Později na 6. ledna se děje to samé znovu – jedná se o Den tříkrálový, kdy se v podstatě opakuje noční nadělování do ponožek. Kdo nosí dárky? Není to Santa Claus, ale kůň Magi. Í-há.

Japonci večeří v KFC

Japonci v podstatě žádné oslavy Vánoc nemají. Slaví tu konec roku, což dělá v podstatě drtivá většina národů, ale žádný Ježíšek se nekoná. Naše společnost je založená na křesťanství, a to je jediný důvod, proč máme ve zvyku dělat to všechno, co máme rádi: výzdoba, stromeček, večeře, dárky, pohádky nebo ryze česká specialita – cukroví. Japonci tohle neznají, ale protože přejali vánoční zvyky ze západu, i oni mají trhy, ozdobené stromky a další věci. Milují všechno barevné, světýlka, Santu a kýč, který k tomu patří. Žádné svátky doma s rodinou, protože jejich večeře probíhá v KFC s kyblíkem kuřecích stehýnek, z čehož udělala zvyk „mladá generace“. V tomhle období si tam musíte dokonce zarezervovat místo. Hlavně si udělat selfíčko se sobíma parohama.

Netradiční oslavy Vánoc. Kde jedí na Štědrý večer páva a dárky naděluje kůň?

Japonské Vánoce v podstatě založil řetězec KFC. Colonel z Kentucky tu svojí Xmas nabídku tlačí od roku 1974.

Jediné oslavy Vánoc v Asii: Filipíny

V Asii není žádná země, ve které by převažovalo křesťanství. I proto zde oslavy Vánoc neprobíhají. Jedna by se ale přecejěn našla – jsou to ostrovní Filipíny, které leží v Tichém oceánu na půlce cesty mezi Indií a Austrálií. Zdejší silně katolické zázemí tady zanechalo tradici podobnou té naší, s tím rozdílem, že zatímco my už jsme se pomalu přehoupli ke straně konzumu, oni dodržují všechny mše, kázání a další náboženské zvyky. Oslavy probíhají už od půlky prosince, takže jejich Vánoční svátky jsou skutečně ty nejdelší vůbec. Filipínci si také potrpí na výzdobu a dekorace, které jsou v ulicích k vidění už od září. Půlnoční mše je samozřejmostí pro všechny, teprve potom se doma usedá k Štědrovečerní večeři. Ráno jsou pak pod stromečkem dárky od Santa Clause. Jinak si tady ale potrpí na Betlém i Jezulátko.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vánoční jídla a Štědrovečerní pokrmy. Jaké zvláštní chutě a tradice mají a co připravují k večeři jinde v Evropě?

Věděli jste, že Japonci tráví Vánoce ve fastfoodech? A kolik stál nejdražší vánoční strom? Ne všude mají zvyky podobné těm našim!