Věděli jste, že Japonci tráví Vánoce ve fastfoodech? A kolik stál nejdražší vánoční strom? Ne všude mají zvyky podobné těm našim!

Vánoce jsou svátkem, jehož tradice sahá daleko do historie. I když jejich původní myšlenka tak trochu mizí, pro mnohé z nás se stále jedná o nejoblíbenější období roku, které je navíc spojeno s mnoha zajímavostmi. Ne všude tráví svátky stejně!

Vánoce a zajímavosti, které jste nevěděli

Vánoční zvyky jsou různé…

Vánoce, tedy svátky narození Ježíše Krista, se slaví na konci roku. U nás sice 24. prosince, oficiálním datem je ale 25. prosinec, takže jsme poněkud napřed. Jenže ve skutečnosti nevíme, kdy se Ježíš vlastně narodil. 25. prosinec jako datum slavení Vánoc zavedl papež Julius I. ve 4. století (po Kristu, pochopitelně), zasadil je tedy zhruba do doby, kdy se ve starověkém Římě konaly pohanské svátky zvané Saturnálie, při nichž se darovaly oběti bohu Saturnovi.

Odkud se vzal vánoční stromek?

A vánoční zvyky? Takový vánoční strom má svůj původ v Německu, ačkoli původně neměl s tímto svátkem nic společného. Němci zdobili stromky, aby rozjasnili své dny v období Zimního slunovratu. Tento zvyk se později rozšířil a stal se součástí Vánoc. Mimochodem, nejdražší vánoční stromek byl vztyčen v hotelu Emirates Palace ve Spojených arabských emirátech v roce 2010. Jako ozdoby totiž byly použity drahé kameny a další ozdoby v ceně 200 milionů korun!

K Vánocům neodmyslitelně patří i věnec, který symbolizuje Ježíšovo utrpení. Jehlice totiž představují jeho trnovou korunu a červené bobule krev, která byla prolita za naše hříchy. Ostatně, křesťanskou symboliku barev mají i tři tradiční barvy vánočních ozdob, tedy červená (opět symbol Kristovy krve), zelená (život a znovuzrození) a zlatá (světlo, království a bohatství).

Už zní vánoční koledy!

Součástí křesťanským svátkům jsou rovněž koledy, jejichž historie sahá až do 13. století. Vánoční písně jsou přitom všeobecně velmi oblíbené. Své o tom ví i takový Paul McCartney, jehož skladby s tématikou Vánoc jsou kritiky považovány za nejhorší, ale každoročně vydělají téměř půl milionu dolarů. Ostatně, mezi nejprodávanější singly všech dob patří White Christmas od Binga Crosbyho či Irvinga Berlina, stejně jako All I Want For Christmas is You od Mariah Carey.

Oslavy svátků se pochopitelně liší podle různých zemí. Ve Finsku je např. na Štědrý den zvykem navštěvovat sauny, v Portugalsku nechávají volná místa u štědrovečerního stolu pro zesnulé rodinné příslušníky a v Norsku některé rodiny v tomto období schovávají košťata, aby nebyla odcizena čarodějnicemi. Mezi velmi rozšířené vánoční zvyky dříve také patřilo vyprávění děsivých příběhů, což už, možná naštěstí, takřka úplně vymizelo.

Ježíšek, Santa Claus, Děda Mráz nebo kdo vlastně?

Zatímco v Čechách dává dárky dětem Ježíšek, v Rusku je to děda Mráz a za Atlantikem Santa Claus. Existují však i jiné tradice. Tak například na Havaji se obdarovatel nazývá poněkud krkolomně Kanakaloka. A na takovém Islandu se snoubí stará pohanská mytologie s křesťanskou tradicí. Děti dostávají dárky od 13 mužíčků zvaných jólesveinar, a to buď cukroviny nebo hnijící brambory podle toho, zda zlobily. Ty největší zlobivce přitom matka mužíčků, zlá obryně Grýla, unáší a vaří v kotli.

Ať už ale tuto bytost nazveme jakkoli, její superschopnosti jsou neuvěřitelné. Vyjdeme-li z toho, že podle dětského fondu Unicef je na světě přes 2 miliardy dětí mladších 18 let a zároveň budeme počítat s tím, že celosvětový průměr činí 2,5 dítěte na rodinu, musí Ježíšek (nebo jeho další varianty) na Štědrý den udělat téměř 850 milionů zastávek. Není to tedy úplně nejjednodušší práce na světě.

Vánoce v duchu obdarovávání? Nikoli, svátky konzumu!

Dávání dárků na Vánoce spočívá v tradici, že se jedná o svátky obdarovávání, a to především méně šťastných lidí, než jsme my sami. Jenže v posledních desetiletích se tento zvyk poněkud zvrhl. Už to, kolik lidé tráví času v nákupních centrech, svědčí o tom, že původní myšlenka tak nějak vymizela a nahradila ji jiná, a to poněkud světštější.

Marketing je ostatně součástí Vánoc již spoustu let, což v USA symbolizuje např. slavný sob Rudolf. Ačkoli jsou sobi společníky Santa Clause od roku 1823 (asi pod vlivem básně Henryho Beekmana Livingstona), devátého soba Rudolfa vymyslel v roce 1939 Robert L. May pro síť obchodních řetězců Montgomery Ward, jejíž majitelé chtěli zvýšit prodeje dětských omalovánek.

Máte-li rádi čísla, pak vězte, že během nákupu dárků na Vánoce se prodá každou sekundu 28 sad stavebnice Lego. V takových Spojených státech amerických tvoří ostatně předvánoční sezóna 1/6 veškerého maloobchodního prodeje. Ani Češi přitom nezaostávají – vloni utratili před Vánoci téměř 40 miliard korun! Tyto svátky jsou zkrátka pro obchodníky hotové žně, neboť se utratí obrovské spousty peněz za zboží, které často končí ve skříni a nikdy ho nikdo nepoužije.

Vánoce v mekáči?

Zavítejme ale také do Japonska. Ačkoli tu mnoho křesťanů nenajdete, obyvatelé japonských ostrovů mají zajímavou tradici – každoročně totiž míří do fastfoodů. Společnost KFC zde totiž vedla marketingovou kampaň zaměřenou především na cizince a začala nabízet vánoční menu – Kentucky Fried Chicken a víno. Té se ovšem chytli především Japonci, čehož využily i další řetězce rychlého občerstvení. Tato „tradice“ se zde stala dokonce natolik populární, že si nebozí Japonci musejí rezervovat stoly dva měsíce předem, aby si vůbec sedli.

Pozitivní tečka: Vánoce dokáží sbližovat

Do vánočních svátků se dlouhodobě plete také politika, ačkoli vesměs v pozitivním smyslu. Tak například vánoční stromek, jež stojí na londýnském náměstí Trafalgar Square, věnuje britskému hlavnímu městu Norsko, a to za pomoc během 2. světové války.

Vánoce navíc dokážou sbližovat znepřátelené strany během válečných konfliktů. Určitě nejznámější je příběh z roku 1914, kdy během 1. světové války na západní frontě vypuklo spontánní vánoční příměří mezi Brity a Němci, kdy si obě strany na neutrálním území vyměnily dárky a zahrály fotbal.

Jako perličku na závěr ovšem musíme uvést událost z roku 2010, jež se odehrála v Kolumbii. Vláda zde na Vánoce ozdobila stromy v džungli světly, která se rozsvítila, když zde procházeli partyzáni z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) a osvětlila transparenty s výzvami, aby bojovníci složili zbraně. Podle dostupných dat tato kampaň přesvědčila 331 vzbouřenců, aby tak skutečně učinili.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Víme, za co Češi utrácejí na Vánoce nejvíc! Budete se divit! E-shopy mají problémy s dopravci a pošta nestíhá už teď! Myslete na dárky včas!

Jak se slavily Vánoce a Silvestr před rokem 1989? Pojďte si zavzpomínat!