Potřebujete se dobít, ale nemůžete pořádně zabrat. Vyzkoušejte naše tipy pro kvalitní spánek

Spánek patří mezi aktivity, které není radno podceňovat. Jeho kvalita má totiž velmi podstatný vliv na kvalitu našeho bdělého života, což se často opomíjí. Jak snadno usnout?

Nemůžete pořádně zabrat. Vyzkoušejte naše tipy pro kvalitní spánek

Potřebujeme se dobít, stejně jako telefon

Člověk by nemohl existovat bez dobíjení, které se neděje skrze kabel strčený do zásuvky, ale prostřednictvím stravy a spánku. Jídlo nám dodává energii a živiny, během spánku se zase utlumuje činnost mozku, uvolňuje svalstvo a snižuje krevní tlak. Jenže spánek rozhodně není jednolitý a skládá se z několika fází. Nebudeme-li počítat usínání a probouzení, jedná se o REM a NREM fázi.

Název REM je zkratkou z anglického Rapid Eye Movement, což znamená „rychlé oční pohyby“. Aktivita je ovšem zřejmá i na psychické úrovni, neboť právě v této fázi spánku se nám zdají sny. Mozek přitom funguje zhruba stejně, jako když jsme vzhůru. Vzhledem k tomu, že lze rychlé pohyby očí sledovat i u zvířat, víme, že během spánku sní i jiní tvorové než člověk.

NREM (non-REM) je fáze spánku, ve které opravdu relaxujeme, neboť aktivita organismu je velmi nízká. Tato fáze se skládá z několika stádií, z nichž pro skutečnou relaxaci je nejdůležitější delta fáze, ve které spíme opravdu hluboce. Jenže v současné době má mnoho lidí problém, se do delta fáze spánku dostat, což negativně ovlivňuje jejich život. Naštěstí můžete tento proces ovlivnit.

Úhlavním nepřítelem spánku je stres

Kortizol je hormon, který je vyplavován do krve, pokud na nás působí určité stresory. Pokud se to děje dlouhodobě, má to značně negativní vliv na naše zdraví. Jsme-li ve stresu, samozřejmě se nám nepůjde usnout a navíc tento „stresový hormon“ potlačuje schopnost těla přejít do delta fáze spánku. Když už tedy usnete, tolik si neodpočinete. Snažte se proto ve svém životě eliminovat stresory, kterými nejsou pouze nespokojenost v práci nebo problémy ve vztazích, ale patří mezi ně i nezdravá strava, která způsobuje nutriční stres, stejně jako nedostatek pohybu.

Před ulehnutím do postele zklidněte svou mysl

Pokud se vám špatně usíná, měli byste před odchodem do postele udělat několik kroků. Zhruba 60 minut předtím zhasněte, protože tělo ve tmě začne vyplavovat melatonin, „spánkový hormon“, který snižuje bdělost. Zároveň se pohodlně usaďte, soustřeďte se na svůj dech a snažte se přerušit tok myšlenek. Využít k tomu můžete např. hloubkovou relaxaci nebo meditaci.

Melatonin je hormon regulující chronobiologické rytmy. Nereaguje tedy pouze na střídání dne a noci, ale také na střídání ročních období. Přestože je tato funkce u člověka potlačena, s příchodem jara a většího množství světla, kdy je melatonin produkován méně, dochází naopak k vyšší produkci pohlavních hormonů. Už tedy víme, proč si zvířata na jaře tolik užívají.

Nechoďte spát se štanglí salámu

V usínání vám může pomoci např. bylinný čaj. Na druhou stranu, nápoje a potraviny s obsahem kofeinu vám usnout nepomohou. Tělu navíc slouží jako zdroj energie i jednoduché sacharidy, takže se v pozdních hodinách vyvarujte obecně sladkostí, což platí také pro ovoce. A rozhodně byste se na noc neměli nacpat těžkými jídly. Organismus je totiž bude muset zpracovávat spánek nespánek a zaručujeme vám, že si během noci tolik neodpočinete.

Záleží i na kvalitě postele a matrace

Pokud máte doma rozvrzanou postel a matrace, na kterých by se nevyspal ani člověk se spavou nemocí, nemůžete se divit, že váš noční odpočinek za nic nestojí. Výběru postele i matrace byste tedy měli věnovat dostatečnou pozornost. Postel musí být dostatečně stabilní a prostorná a takové matrace z patentovaných pěn, které se přizpůsobují tvaru těla, budou požehnáním. A pozor! Rozhodně neusínejte na gauči. Tento nábytek je určen primárně k sezení a kvalitní spánek v mnoha případech rozhodně nepodporuje.

Aktuálně se hodně řeší, jak dlouho spát. Každému sice vyhovuje jiná délka, ale dospělý člověk by měl naspat zhruba sedm až osm hodin denně. Spát méně tedy člověku neprospěje, ovšem to samé platí i pro jedince, kteří tráví půl života v posteli!

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak světlo a tma ovlivňují naše zdraví? Budete se divit!

15 výrobků, které posunou váš spánek na vyšší úroveň