Jak světlo a tma ovlivňují naše zdraví? Budete se divit!

Nevěděli jste, že je sluneční svit považován za živinu? Chcete zlepšit kvalitu svého spánku přirozeně díky tmě? V tom případě jsou právě pro vás určeny následující řádky.

Jak světlo a tma ovlivňují naše zdraví?

Ultrafialové záření a syntéza vitamínu D

Sluneční svit může být považovaný za živinu. Tělo totiž díky němu získává vitamín D. Pokud na pokožku působí UV záření, dochází k syntetizaci tohoto vitamínu z provitamínu s názvem 7-dehydrocholesterol. Takto přitom lidský organismus může získat až 80 % „déčka“, které potřebuje. Proč je ale vlastně tak důležité? Jedná se o podstatnou částí metabolismu vápníku a fosforu. A tyto minerály hrají zásadní roli pro výstavbu kostí!

Dostatečný příjem vitamínu D je velmi důležitý pro sportovce. Bez zdravých kostí není samozřejmě efektivní pohyb možný a navíc existuje souvislost s plynulostí svalových kontrakcí. Pobyt na slunci tedy v žádném případě nepodceňujte. Musíme ovšem zdůraznit, že výše zmíněný proces syntézy nějakou dobu trvá. Nejenže mu tedy vadí oblečení a ochranné krémy, ale dobré není ani časté mytí teplou vodou.

Na přímém slunci se sice nedoporučuje zůstávat příliš dlouho, na druhou stranu slunce působí na pokožku, i když je zataženo a pobývat na něm nemusíte hodiny, ale mělo by stačit i pár desítek minut denně. Vitamín D lze navíc získat i z některých potravin jako např. z rybího tuku, jater, žloutku, ale také z rajčat či lahůdkového droždí.

Nebude-li mít tělo každopádně dostatek vitamínu D dlouhodobě, může se to projevit mnoha způsoby. Jedním z hlavních nežádoucích účinků je tzv. osteoporóza neboli řídnutí kostí. Dále se může jednat o svalovou ztuhlost a musíme doplnit, že jeho příjem je důležitý i v průběhu těhotenství a pro svůj vývoj ho samozřejmě potřebují také děti. Existuje ovšem i riziko předávkování vitamínem D, ač k tomu dochází spíše výjimečné. Důsledkem však může být hyperkalcémie, tedy zvýšená hladina vápníku v krvi, což občas končí i smrtí.

Přirozené světlo má vliv i na dobrou náladu

Sluneční svit se rovněž podílí na produkci serotoninu, což je neurotransmiter, zodpovědný za přenos nervových vzruchů. Proto je enormně důležitý pro dobrou náladu. I když se na jeho syntéze podílí i další faktory (např. strava: maso, mléčné produkty, celozrnné pečivo či listová zelenina), skutečnost, že je podstatné i sluneční záření, může vysvětlovat celkové zhoršení nálady v průběhu zimních měsíců, což bývá větším problémem např. ve skandinávských zemích.

Stejně jako v případě vitamínu D se i u serotoninu negativně projevuje jak jeho nedostatek, tak příliš vysoká hladina. V prvním případě dochází ke snížení nervových vzruchů a důsledkem mohou být depresivní stavy, poruchy spánku, zvýšenou podrážděnost, ale i závažnější psychické poruchy. Zvýšená hladina serotoninu (tzv. serotoninový syndrom) má souvislost s některými léky. Její důsledky přitom mohou být fatální (kóma a dokonce i smrt).

Upozorňujeme: k produkci serotoninu mohou vést i alkohol, cigarety a další drogy. Koneckonců, především díky tomuto účinku je mnoho lidí konzumuje. Na druhou stranu působí pouze chvíli a z dlouhodobého hlediska mají negativní vliv na psychiku i fyzické zdraví.

Tma a produkce hormonu melatoninu

Že je světlo důležité pro lidské zdraví se spíše ví, než neví. Jenže neméně podstatná je rovněž tma. Díky ní se totiž uvolňuje hormon zvaný melatonin. Díky tomu se mj. snižuje bdělost, což může mít vliv na kvalitu spánku. Máte-li např. potíže s usnutím, měli byste učinit některé kroky. Minimálně hodinu před tím, než půjdete do postele, je vhodné zhasnout, aby mohlo dojít k vyplavení melatoninu. Pozitivně pak působí rovněž relaxace či meditace, tedy celkové zklidnění organismu.

Nedostatek melatoninu tedy souvisí s poruchami spánku. Navíc musíme zdůraznit, že se jeho produkce během života snižuje obecně. Mají-li tedy starší lidé potíže se spánkem, důvod je zřejmý. Problémy s usínáním a kvalitou tzv. hlubokého spánku (fáze, v níž se nezdají sny) mohou mít i slepí lidé. Orientace bez zraku je tedy pouze jeden z negativních faktorů slepoty. Mezi další, méně známé potíže, patří právě absence poznávání rytmu světla a tmy.

Mimochodem, melatonin patří i mezi silné antioxidanty. Ty pomáhají snižovat hladinu volných radikálů v těle, což může mít vliv na pomalejší stárnutí organismu.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

15 výrobků, které posunou váš spánek na vyšší úroveň

Chcete žít zdravě a nepřipravit se o požitek z jídla? Vyzkoušejte výtečné alternativy k cukru, kávě nebo mléku!